Trello
- Lisans ÜCRETSİZ
- TOPLAM İNDİRME 4,480
- DOSYA BOYUTU 174.51 MB
- Üretici Trello, Inc.
Trello, iş kullanıcıları arasında oldukça popüler proje yönetimi programıdır. Kartları, panoları, listeleriyle öne çıkan Trello'ya giriş yapın, verimliliğinizi artırın.
Trello, web, mobil ve masaüstü platformlarda ücretsiz indirilebilir proje yönetimi programıdır. Projelerin eğlenceli, esnek bir yolla organize edilmesini ve önceliklendirilmesini sağlayan panoları, listeleri, kartları ile öne çıkan Trello, özellikle iş kullanıcıları tarafından kullanılıyor. İş arkadaşlarınızla daha etkin, verimli çalışmak için hemen şimdi ücretsiz olarak Trello indir'e giriş yapın.
Trello Özellikleri
- Ücretsiz,
- Windows, Mac, Android, Web ve iOS sürümler,
- Türkçe dahil farklı dil seçenekleri,
- Sade arayüz,
- Basit kullanım,
- Düzenli güncellemeler,
Trello, hızla tamamlanması gereken projelerinizi organize etme işini hafifletebilir. Trello, kabaca görevlerinizi tutarlı bir iş akışında düzenlemek için listeleri ve kartları kullanan Kanban proje yönetim sisteminden esinlenmiştir. Kanban'da here liste iş akışınızın bir aşamasıdır ve görevler her adımda ilerlerken listeler de soldan sağa doğru gider. Trello projelerinize web tarayıcı üzerinden veya mobil cihazlarınızdan (Android ve iOS) erişebilirsiniz. Projelerinizi yönetmek için tarayıcı kullanmak istemiyorsanız Trello, Windows ve Mac için masaüstü uygulaması da sunar.
- Dilediğiniz takımla çalışın: İster iş, yan proje ve hatta bir sonraki tatilniz için olsun Trello takımınızın devamlı organize olmasına yardımcı olur.
- Tek bakışta bilgiler: Yorumlar, ekler, bitiş tarihleri ve daha fazlasını doğrudan Trello kartlarına ekleyerek detaylara girin. Projelerde baştan sona birlikte çalışın.
- Butler ile dahili iş akışı otomasyonu: Butler ile takımınızın tamamında otomasyonun gücünü serbest bırakarak verimliliği artırın ve kural tabanlı tetikleyiciler, özel kart ve pano butonları, takvim komutları, bitiş tarihi komutları ile yapılacaklar listelerinizden sıkıcı görevleri kaldırın.
- Nasıl işlediğini görün: Trello'nun sezgisel basit panoları, listeleri ve kartlarıyla saniyeler içinde fikirlerinizi hayata geçirin.
Trello Nedir, Nasıl Kullanılır?
Trello, kişisel bir yapılacaklar listesi olarak çalışabilen güçlü bir araç veya şirketinizdeki herkese görevler atamak ve işleri koordine etmek için kullanabileceğiniz güçlü bir proje yönetim sistemidir. Trello, diğer verimlilik uygulamalarından tanıyacağınız ortak terimleri kullanır. Trello'nun nasıl kullanıldığına geçmeden önce bunları tanıyalım:
- Panolar: Trello, tüm projelerinizi panolar adı verilen ayrı gruplar halinde düzenler. Her pano her biri bir dizi görev olan birden fazla liste içerebilir. Örneğin; okumak istediğiniz veya okuduğunuz kitaplar için bir panonuz veya bir blog için planladığınız içeriği yönetmek için bir panonuz olabilir. Bir panoda birden fazla listeyi aynı anda görebilirsiniz ancak aynı anda sadece bir panoyu görüntüleyebilirsiniz. Ayrı projeler için yeni panolar oluşturmak en mantıklısıdır.
- Listeler: Bir pano içinde belirli görevler için kartlarla doldurabileceğiniz sınırsız sayıda listeler oluşturabilirsiniz. Örneğin; bir web sitesi hazırlamak için ana sayfayı tasarlamak, özellikleri oluşturmak veya yedek almak için ayrı listeler içeren bir panonuz olabilir. Görevleri atandıkları kişiye göre düzenlemek için listeleri kullanabilirsiniz. Bir projenin parçaları ardışık düzen boyunca ilerlerken üzerinde çalıştığınız görevler bir listeden diğerine soldan sağa doğru gider.
- Kartlar: Kartlar bir listedeki ayrı öğelerdir. Kartları liste öğelerini güçlendirmek gibi düşünebilirsiniz. Bunlar spesifik ve uygulanabilir olabilir. Bir görevin açıklamasını ekleyebilir, diğer kullanıcılarla üzerine yorum yapabilir ve tartışabilir veya ekibinizin bir üyesine atayabilirsiniz. Karmaşık bir görevse alt görevlerden oluşan bir kontrol listesi veya karta dosyalar bile ekleyebilirsiniz.
- Takımlar: Trello'da panolara atamak üzere Takımlar adında kişi grupları oluşturabilirsiniz. Bu, belirli listelere veya kartlara erişmesi gereken daha küçük gruplara sahip olduğunuz büyük kuruluşlarda faydalıdır. Birkaç kişiden oluşan bir ekip oluşturup ardından bu ekibi hızlıca panoya ekleyebilirsiniz.
- Power-Up'lar: Trello'da eklentilere Power-Up'lar deniyor. Ücretsiz planda pano başına bir Power-Up ekleyebiliyorsunuz. Güçlendiriciler, kartlarınızın ne zaman biteceğini görmek için bir takvim görünümü, Slack ile entegrasyon ve görevlerinizi otomatikleştirmek için Zapier'e bağlanma gibi kullanışlı özellikler ekler.
Trello'da Pano Nasıl Oluşturulur?
Web tarayıcınızdan, masaüstünden veya mobilden Trello'yu açın, Google hesabınızla giriş yapın. Pano oluşturmak için aşağıdaki adımları takip edin:
- Kişisel Panolar altında, Yeni pano oluştur... yazan kutuya tıklayın.
- Panoya bir başlık verin. Daha sonra değiştirebileceğiniz bir arka plan rengi veya deseni de seçebilirsiniz.
- Birden fazla takımınız varsa panoya erişim vermek istediğiniz takımı seçin.
Yeni panonuz, Trello ana sayfasında kullandığınız diğer panoların yanında görünecektir. Aynı hesapta birden fazla takımın parçasıysanız panolar takımlara göre sıralanır. Hali hazırda oluşturulmuş bir takımınız yoksa panonuza teker teker üye ekleyebilirsiniz. Bunun için;
- Trello ana sayfanızda panoyu açın. Sayfanın sol tarafında panonun üst kısmında bulunan Paylaş butonuna tıklayın.
- E-posta adreslerini veya Trello kullanıcı adlarını girerek kullanıcıları bulun. Bu bilgileri bilmiyorsanız bir bağlantı da paylaşabilirsiniz.
- Eklemek istediğiniz tüm üyelerin adlarını girdikten sonra Davet Gönder'e tıklayın.
Panonuzdaki üyelerle kartların yorum bölümünde yazışabilir ve görevler atayabilirsiniz.
Trello'da Listeler Nasıl Oluşturulur?
Panolarınızı oluşturduğunuza ve ekip üyelerinizi eklediğinize göre artık görevlerinizi düzenlemeye başlayabilirsiniz. Listeler, görevlerinizi organize etmeniz için size büyük esneklik sağlar. Örneğin; üç listeniz olabilir: Yapılacaklar, Hazırlanıyor ve Bitti. Veyahut ekibinizin her üyesi için her bir kişinin kendi bölümünde hangi görevleri olduğunu görmek için bir listeniz olabilir. Liste oluşturmak kolaydır;
- Yeni bir liste oluşturmak istediğiniz panoyu açın. Listelerinizin sağında (veya henüz listeniz yoksa pano adının altında) Liste ekle'ye tıklayın.
- Listenize bir ad verin ve Liste Ekle'ye tıklayın.
- Listelerinizin altında artık kart eklemek için bir buton olacak.
Trello'da Kartlar Nasıl Oluşturulur?
Şimdi listenize bazı kartlar eklemeniz gerekiyor. Kartlarda birçok seçeneğiz var, bu nedenle sadece temelini göstereeceğiz.
- Listenizin alt kısmındaki Kart Ekle'ye tıklayın.
- Kart için bir başlık girin.
- Kart Ekle'ye tıklayın.
Bir karta tıklandığında takımınızdaki herkesin görebileceği bir açıklama veya yorum ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu ekrandan bir kontrol listesi, etiketler ve ekler ekleyebilirsiniz. Projeleriniz için görevleri düzenlerken kartların neler yapabileceğini keşfetmeye değer.
Trello'da Kartlar Nasıl Atanır ve Bitiş Tarihi Nasıl Verilir?
Trello kartları birçok özellikle birlikte gelir ancak en kullanışlı olanları üye ve bitiş tarihi eklemektir. Bir takımla çalışıyorsanız bir görev üzerinde kimin çalıştığını bilmek veya ilgili kişilerin güncellemeler hakkında bilgilendirildiğinden emin olmak isterseniz. Trello'yu kendi başınıza kullanıyor olsanız bile bitiş tarihleri işlerin ne zaman yapılması gerektiğini takip etmeniz açısından önemlidir.
Trello, geleneksel anlamda atamaları kullanmaz ancak belirli bir karta bir veya daha fazla kullanıcı (üye) ekleyebilirsiniz. Bir karta sadece bir kişi atarsanız bu, bir görevin kime atandığını göstermesi açısından yararlıdır. Kart başına bir üyeye bağlı kalıyorsanız gerçekten işe yarar ancak herkesin belirli bir görevle ilgili güncellemeleri alması için bir karta birden fazla üye eklemeniz gerekir. Bir kartın tüm üyeleri kart hakkında yorum yapıldığında, bitiş tarihi yaklaştığında, kart arşivlendiğinde veya karta ekler eklendiğinde bildirim alır. Bir karta üye eklemek için şu adımları izleyin:
- Kullanıcı atamak istediğiniz karta tıklayın.
- Kartın sağ tarafındaki Üyeler butonuna tıklayın.
- Takımınızdaki kullanıcıları arayın ve eklemek için her birine tıklayın.
Bir karta eklediğiniz herhangi birinin profil simgesini doğrudan listede görebilirsiniz; bu, kimin ne yaptığını görmek için hızlı bir yoldur. Ardından herkesi takip etmek için bitiş tarihleri eklemek isteyebilirsiniz. Bitiş tarihi eklemek için şu adımları takip edin:
- Bitiş tarihi eklemek istediğiniz karta tıklayın.
- Kartın sağ tarafında Bitiş Tarihi'ne tıklayın.
- Takvim aracından bir bitiş tarihi seçin, saat ekleyin ve Kaydet'e tıklayın.
Bitiş tarihleri, kart üyeleri gibi listelerinizdeki kartlarda görünür. 24 saatten daha kısa süreli bitiş tarihlerinde sarı etiket çıkar, süresi geçen kartlar da kırmızı renkte görünür.
Trello'da Kartlara Etiket Nasıl Eklenir?
Biraz daha koyu gri listelerdeki gri kartlar görsel bir karışıklık oluşturabilir. Ancak Trello, bir kartı bir listeden diğerine taşıdığınızda bile karta hangi görev atandığını ve kartın hangi gruba ait olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek renkli etiketler eklemenize olanak tanır. Her etikete bir renk, ad veya her ikisini birden verebilirsiniz. Bir karta etiket eklemek için şu adımları izleyin:
- Etiket eklemek istediğiniz karta tıklayın.
- Sağ tarafta Etiketler'e tıklayın.
- Mevcut etiketler listenizden bir etiket seçin. Varsayılan olarak önceden seçilmiş birkaç renk gösterilir. Dilerseniz etiketin yanındaki düzenle simgesine tıklayarak başlık ekleyebilirsiniz.
Kartlarınıza etiket ekledikten sonra, listelerinize bakın; kartın üzerinde küçük bir renk çizgisi göreceksiniz. Tek bir karta birden fazla etiket ekleyebilirsiniz. Varsayılan olarak sadece her bir etiket için renkleri görürsünüz ancak etiketlere tıklarsanız bu etiketlerin başlıklarını da görebilirsiniz.
Trello'da -Kısayollarla- Nasıl Arama Yapılır?
Küçük, kişisel bir pano için her şeyi bir bakışta görmek nispeten kolay olaiblir ancak listeleriniz büyüdükçe ve özellikle büyük bir takım projesindeyken arama yapmaya ihtiyaç duyacaksınız. Aradığınızı bulmanıza yardımcı olabilecek bir dizi kullanışlı klavye kısayolu vardır. Trello klavye kısayolları şunlardır:
- Kartlarda Gezinme: Ok tuşlarına basmak komşu kartları seçer. "J" tuşuna basmak şimdiki kartın altındaki kartı seçer. "K" tuşuna basmak şimdiki kartın üstündeki kartı seçer.
- Yönetici Panoları Menüsünü Açma: "B" tuşuna basmak, başlıktaki menüyü açar. Panolar için arama yapabilir ve aşağı yukarı ok tuşlarıyla panolarda gezinebilirsiniz. Enter tuşuna basmak seçili panoyu açar.
- Arama Kutusunu Açma: "/" tuşuna basmak, imleci başlıktaki arama kutusuna götürür.
- Kartı Arşivleme: "c" tuşu kartı arşivler.
- Bitiş Tarihi: "d" tuşu kart için bitiş tarihi belirleme görünümünü açar.
- Kontrol Listesi Ekleme: "-" tuşuna basmak bir karta yapılacaklar listesi ekler.
- Hızlı Düzenleme Modu: Bir kartın üzerindeyken "E" tuşuna basmak, kart başlığı ve diğer kart özelliklerini düzenlemeniz için hızlı düzenleme modunu açar.
- Menüyü Kapatma / Düzenlemeyi İptal Etme: "ESC" tuşuna basmak açık bir diyaloğu veya pencereyi kapatır veya düzenlemeleri ve gönderilmemiş yorumları iptal eder.
- Metni Kaydetme: Control + Enter (Windows) ya da Command + Enter (Mac) tuşlarına basmanız yazdığınız herhangi bir metni kaydedecektir. Bu özellik, yorum yazarken veya düzenlerken, kart başlığını, liste başlığını, açıklamayı ve diğer şeyleri düzenlerken çalışır.
- Kart Açma: "Enter" tuşuna bastığınızda seçili kart açılır. Yeni bir kart eklerken "Shift + Enter" tuşuna bastığınızda kart oluşturulduktan sonra açılır.
- Kart Filtresi Menüsünü Açma: Kart filtresini açmak için "f" tuşunu kullanın. Arama kutusu otomatik olarak açılacaktır.
- Etiket: "L" tuşuna basmak kullanılabilir etiketlerin bir listesini açar. Bir etikete tıklamak o etiketi karta ekler veya kaldırır. Sayı tuşlarından birine basmak, o sayı tuşundaki etiketi ekler veya kaldırır. (1 Yeşil 2 Sarı 3 Turuncu 4 Kırmızı 5 Mor 6 Mavi 7 Gökyüzü 8 Lime 9 Pembe 0 Siyah)
- Etiket Adlarını Değiştirme: “;” anahtarına basıldığında bir panodaki adlar gösterilir veya gizlenir. Bunu değiştirmek için bir panodaki herhangi bir etikete de tıklayabilirsiniz.
- Üye Ekleme / Silme: "M" tuşuna basmak, üye ekleme / çıkarma menüsünü açar. Bir üyenin profil resmine tıklamak kartı o kişiye atar veya atamasını kaldırır.
- Yeni Kart Ekleme: "n" tuşuna basıldığında, seçili karttan hemen sonrasına veya boş bir listeye kart eklemeniz için bir pencere açılır.
- Kartı Yandaki Listeye Taşıma: “,” veya “.” işaretine basıldığında kart sol veya sağ komşu listenin en altına taşınır. Büyüktür veya küçüktür işaretlerine (< ve >) basıldığında, kart sol veya sağ komşu listenin en üstüne taşınır.
- Kart Filtreleme: "Q" tuşuna basmak "bana atanan kartlar" filtresini açıp kapatır.
- Takip etme: "S" tuşuna basarak kartı takip edebilir veya takibi bırakabilirsiniz. Kartı takip ettiğinizde size kartla ilgili işlemler hakkında bildirim gelir.
- Kendine Atama: "boşluk" tuşu seni bu karta ekler (veya çıkarır).
- Başlığı Düzenleme: Bir kartı görüntülerken, "T" tuşuna basmak başlığı değiştirir. Eğer bir kartın üzerindeyseniz, "T" tuşuna basmak kartı görüntüler ve başlığını değiştirir.
- Oy: "V" tuşuna basmak, Oylama Power-up'ı aktifken bir kartı oylamanızı sağlar (veya oyunuzu kaldırır).
- Pano Menüsünü Açma/Kapama: "W" tuşuna basmak, sağ taraftaki pano menüsünü açar veya kapatır.
- Filtreyi Kaldırma: Tüm kart filtrelerini temizlemek için "x" tuşunu kullan.
- Kısa Yollar Sayfasını Açma: "?" tuşuna bastığınızda kısa yollar sayfası açılır.
- Üyeleri Otomatik Tamamlama: Bir yorum eklerken, "@" ve bir üye adı, kullanıcı adı veya üyenin baş harflerini girerek aramanıza uyan üyelerin listesini alabilirsiniz. Yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla listede gezinebilirsiniz. Enter veya tab tuşlarına basmak yorumunuzda o kullanıcıdan bahsetmenizi sağlar. Bahsedilen kullanıcı yorum eklendiğinde bir bildirim gönderilir. Yeni bir kart eklerken, aynı yöntemi kullanarak kartları eklemeden önce üyelere atayabilirsiniz.
- Etiketleri Otomatik Tamamlama: Yeni bir kart eklerken, "#" ve bir liste rengi veya başlığı girerek aramanıza uyan etiketlerin listesini alabilirsiniz. Yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla listede gezinebilirsiniz. Enter veya tab tuşlarına basmak oluşturulan karta etiketi eklemenizi sağlar. Etiketler, siz kartı eklerken karta eklenir.
- Pozisyonu Otomatik Tamamlama: Yeni bir kart eklerken, "^" ve bir liste adı veya listede bir pozisyon girebilirsiniz. "top" veya "bottom" yazarak şimdiki listenin başına veya sonuna ekleyebilirsiniz. Yukarı ve aşağı ok tuşlarıyla listede gezinebilirsiniz. Enter veya tab tuşlarına basmak otomatik olarak oluşturulan kartın pozisyonunu değiştirir.
- Kartı Kopyalama: Bir kart üstüne geldiğinizde Control + C (Windows) veya Command + C (Mac) tuşlarına basarsanız kart geçici panonuza kopyalanır. Bir liste üzerindeyken Control + V (Windows) veya Command + V (Mac) tuşlarına basılması ise kartı listeye kopyalar. Bu, farklı panolar arasında da işe yarar.
- Kartı Taşıma: Bir kart üstüne geldiğinizde Control + X (Windows) veya Command + X (Mac) tuşlarına basarsanız kart geçici panonuza kopyalanır.
- İşlemi Geri Alma: "Z" tuşuna basmak bir karttaki son işleminizi geri alır.
- İşlemi Yineleme: Bir işlemi geri aldıktan sonra "Shift + Z" tuşlarına basmak geri alınan son işlemi yineler.
- İşlemi Tekrarlama: Bir kartı görüntülerken veya kart üzerinde gezinirken "R" tuşuna basmak farklı bir karttaki son işleminizi tekrarlar.
Trello İndir
Uygulamayı hem mobil hem de bilgisayarlarda ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz.