Rise of Mythos, sıra tabanlı taktiksel oynanışı ve dijital kart takası temasıyla günümüzün ücretsiz tarayıcı tabanları oyunları arasında farklı bir deneyim sunmaya hazırlanan, ancak henüz çok toy bir oyun. İlk baktığımda ilginç görünen kart stratejileri ve savaş alanıyla farklı bir deneyim vaat etse de, oyuna girdiğinizde soluduğunuz hava maalesef bekleneni karşılamıyor.
Aslında Rise of Mythos'un kart oyunu sınıflandırmaması bile almaması gerekli. Çünkü oynanışı gereği oyun tamamen sıra tabanlı strateji elementleri taşıyor. Yayıncı firmanın içinde fantastik öge bulunduğu için oyunu MMORPG sınıfına sokması biraz fazla kaçımş diyebilirim. Şahsen Rise of Mythos'un resmi web sitesi de oyuncuyu yanıltıcı şekilde tasarlanmış. Harika bir fantastik dünya, göz alıcı arayüz ve farklı deste stratejileri dört bir yandan oyuncuyu çekmeye çalışırken işin gerçek yüzü biraz gizlenmiş gibi.
Öncelikle Rise of Mythos'un kart tasarımları bu sınıfın başarılı oyunlarınkine "aşırı" bir benzerlik gösteriyor. Bu noktada dışarı taşan çözünürlük simgeleri de özetliyor ki aslında oyun hiç de büyük bir iddia ile ortaya çıkarılmamış. Özensiz hazırlanmış bir üründen ne kadar randıman beklenir tartışılır, ancak bana kalırsa Gamefuse oyun gündemini takip etmekle beraber, yeni bir iş ortaya koymak yerine en kolay yolu seçmiş. Sonuçlardan biri de ne yazık ki Ryse of Mythos olmuş.
Oyunun biraz da oynanışından bahsetmeye çalışacağım. Tarayıcı tabanlı oyunlardan alışkın olduğumuz eğitim süreci bile Ryse of Mythos'da sancılı geçen dakikalar arasında. Kore üretimi çarpıtılmış karakter çizimleri yine dört bir yandan çıkarak oyuna yeni başlayanlara bir şeyler anlatmaya çalışıyorlar, o bile olmuyor. Yazı karakterlerinin çözünürlüğünden ve kullanılan dilin tam çevrilmemesinden kaynaklanan bozukluklar yüzünden oyuna sanki kör bir şekilde başlıyorsunuz. Basit temele oturtulan oynanış sayesinde bu çok büyük bir problem teşkil etmese de savaş alanında yaşanan tatminsizlik gerçekten can sıkıyor. Kartlarınızı kullanarak oluşturduğunuz birimleri animasyonlarından tutun, sıra tabanlı işlediği için savaşlar inanılmaz sıkıcı geçiyor.
Firmanın büyük ihtimalle "MMORPG" olarak değerlendirdiği ögelerden biri, Ryse of Mythos'un sınıf sistemi, toplamda 4 sınıftan oluşuyor. Savaşçı, büyücü, avcı ve rahip olmak üzere karşımıza çıkan klasik sınıfların kendine ait özel kartları var. Bu kartların tasarımından, verdikleri özelliklere kadar her şey basmakalıp bir tabloda ilerlediğinden seçtiğiniz sınıfa alışmakta zorlanmayacaksınız. En çok hoşuma giden şey ise seçtiğiniz sınıfa ait görünen tasarım ve karakter yüzlerinin, savaş sırasında kullandığınız kart veya birimlerle alakası olmaması. Sahiden bu bir suç değil mi yahu? Diğer oyunlardan bu kadar kopyala-yapıştır yapmak?
İşin özüne gelecek olursak Ryse of Mythos'u özetleyecek tek kelime "özensiz" olacaktır. Hem de fazlasıyla. Elde çok güzel bir konu varken, popüler dijital kart oyunlarından örnek alınacak onca şey varken Ryse of Mythos kendi kendini hiçe saymış. Yine sitemizde yer verdiğimiz Hex: Shards of Hate bu sınıfa gayet iyi bir örnekmiş meğersem.
YORUMLAR