Parler, Facebook ve Twitter gibi popüler sosyal medya platformlarından sansür uygulamamasıyla ayrılan mikroblog ve sosyal ağ uygulaması. Eski ABD Başkanı Trump ile gündeme gelen Parler, sansür olaylarından sonra Amerika’da en çok indirilen sosyal ağ uygulaması oldu. Platform, Trump destekçileri, muhafazakarlar ve Suudi milleyetçilerden oluşan önemli bir kullanıcı kitlesine sahip.
Şimdilerde popüler olan Amerika merkezli sosyal ağ platformu Parler, yeni değil; 2018’den beri web tarayıcılar ve mobil cihazlarda (Android ve iOS) kullanılabiliyor. Parler, kullanıcı haklarını korumaya odaklanmış önyargısız, özgür bir sosyal medya. Kendi topluluğunuzu oluşturup gerçek zamanlı olarak içerik ve haberleri takip ediyorsunuz. Denetim araçlarıyla içerikleri filtreleyebiliyorsunuz. Parler uygulamasında neler mi var?
Twitter’dan farklı olarak Parley’de takip edilen hesaplardan gelen gönderiler Parleys veya Parlays olarak adlandırılıyor. Gönderiler 1000 karakterle sınırlı ve beğen ve retweet yerine oy verme ve yankı uyandırma ifadeleri kullanılıyor. Kullanıcıların birbirleriyle özel olarak iletişim kurmasına olanak tanıyan direkt mesajlaşma özelliği de bulunuyor. Tanınmış kişiler altın rozetle doğrulanıyor, parodi hesaplar da mor rozetle ayırt ediliyor. Kayıt sırasında devlet tarafından düzenlenmiş fotoğraflı kimlikle kimliğini doğrulayan kullanıcılar da kırmızı rozet alıyor.
Hesap oluşturmak ve Parler’ı kullanmak ücretsiz. Kaydolmak için hem e-posta adresi hem de telefon numarası girmeniz gerekiyor. Hesabınızın Parler tarafından doğrulanmasını istiyorsanız bir fotoğrafınızı ve devlet tarafından verilmiş fotoğraflı kimliğinizin ön ve arka yüzünü taratmanız gerekiyor. Bunun isteğe bağlı olduğunu ve tarama işleminin ardından sistemden silindiğini belirtmek gerek. İsterseniz hesabınızın sadece doğrulanmış Parley kullanıcıları tarafından görüntülenebilmesini seçebiliyorsunuz. Doğrulamanın amacı kullanıcıların trollerle karşılaşmasını en aza indirmek.
Parler, tarafsız sosyal medya olarak App Store’da öne çıkıyor ve özellikle Amerika’da çok popüler. Eski Amerika Başkanı Trump ile popülerliği artan Parler, arayüzü ile kullanılabilirliğiyle Twitter’a çok benziyor. Parler’ı daha çok Trump’a destek veren kesim, muhafazakarlar, milliyetçiler kullanıyor.
Amerika merkezli sosyal medya devlerinin Trump’a sansür uygulamasıyla Amerika’da popülerlik kazanan Parler, Twitter gibi hesap oluşturarak kullanılabiliyor ve ücretsiz ancak trol hesapların sayısı azaltmak açısından bir hesap doğrulama sistemi mevcut. Kayıt esnasında kendi fotoğrafınızı ve devlet tarafından verilmiş fotoğraflı kimliğinizi sunarsanız (gizlilik açısından, tarama işleminden sonra imha edildiği söyleniyor) kırmızı rozet almış oluyorsunuz. Kırmızı rozetli kullanıcılar hesabını doğrulamış kullanıcılar olup dilerseniz hesabınızı yalnızca Parler tarafından doğrulanmış hesaplara açık şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Tanınmış kişilerse altın rozet alıyor. Twitter’dan farklı olarak çok takipçisi olan parodi hesaplar da rozet alıyor. Mor rozetliler parodi hesaplar oluyor.
Parler’da karakter limiti 1000 karakter. Tweet yerine Parlay, beğenme ve retweetleme yerine oy verme ve yankılandırma terimleri kullanılıyor. Parler’a kayıt olmak için hem email adresinizi hem de telefon numaranızı sağlamanız gerekiyor. Günlük 1.5 milyondan fazla kullanıcının girdiği, toplamda 2.8 milyarı aşkın kullanıcısı olan sosyal medya şu anda Amerika’da App Store’da en çok indirilen haber uygulaması.