Açık kaynak kodlu yerli işletim sistemi Pardus yeni sürümü KDE yani Kurumsal 5 ile daha rahat bir kullanım ve daha çok donanım desteği gibi yeniliklerin yanı sıra, Türkçe yazım denetimi desteği, kötü niyetli yazılımlara karşı güvenli yapısı ve entegre programlar gibi beğenilen özelliklerini sunmaya devam ediyor. Pardus, tek tuşla kurulan uygulamalarına ek olarak Skype, Google Chromium, VLC’nin de aralarında olduğu 3500'den fazla uygulamayı kullanıcılarına sunuyor. Bu uygulamaların tamamını görmek için bu sayfayı ziyaret edin. Bu yeni sürümde Pardus kullanıcılarına bir sürpriz de müzisyen Erkan Oğur'dan geldi. Erkan Oğur’un en sevilen parçalarından olan Mor Dağlar yazılımın bu sürümünde yüklü olarak geliyor.
Pardus açık kaynak kodlu, özgürce dağıtılan, GPL (Genel Kamu Lisansı) ile lisanslanmış; kullanışlılık, donanım uyumluluğu, kararlılık ve güvenlik konularında geniş olanaklar sunan bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Pardus Projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'na bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırmalar Merkezi (BİLGEM) bünyesinde geliştirilmektedir.
Pardus, kullanıcılarına tanınmış özgür yazılım ürünleri kullanarak kararlı, güvenilir, kolay kullanılır ve bol özellik içeren bir bilgisayar deneyimi sunmayı hedefler. Bunun yanında, geliştirici ekip bu olanakların geniş bir donanım yelpazesinde çalışması için çalışmalar yürütmektedir.
Projenin ismi Anadolu parsının latince (bilimsel) isminden, Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.
Pardus'u bilgisayarınıza kurarak ya da Çalışan sürümüyle sabit diskinize hiç dokunmadan deneyebilirsiniz. Pardus hem optik diskler üzerinde hem de USB bellek ve disklerde çalışabilir.
Hem kurulan hem de çalışan sürümler standart CD'lere sığamayacak kadar büyük olduğu için optik sürücü ile kullanmak istediğiniz takdirde DVD kullanmanız gerekli.
Sisteminizin BIOS yazılımında belirlenen açılış sırasını Pardus kullanacağınız optik sürücü ya da USB bağlantısı önce olacak şekilde ayarlamanız gereklidir. Yeni bilgisayarların çoğu açılış sırasında bir tuşla (bir çok masaüstü bilgisayarda F8 bu işi görür) bu sırayı değiştirebilmenizi sağlar.
Daha çok bilgi için Pardus resmi web sitesini adresini ziyaret edin.
Karşılaştığınız hataları bildirmek, yeni bir özellik ya da entegre edilmesini istediğiniz bir uygulamayı önermek için lütfen http://hata.pardus.org.tr adresini ziyaret edin. Pardus, özgür yazılım ve Linux topluluklarının tüm üyelerine ve kullanıcılarına değerli katkıları için teşekkür ederiz.
Pardus 2015, Pardus 2009.2 sürümüne göre önemli yenilikler içermektedir. Aşağıdaki bölümlerde bu değişiklerden kısaca bahsedilmiştir.
Pardus 2015, Intel ve AMD işlemcilerinin sağladığı 64-bit işlemci mimarisini desteklemektedir.
Pardus 2015 en yeni KDE Yazılım Seçkisi, KDE SC 4.5.5 ile geliyor. Temel paketler bir çok uyumluluk ve hata giderme çalışmasından geçirilerek masaüstü deneyiminize gözle görülür bir iyileştirme hedeflendi.
KDE SC 4.5.5 daha iyi performans ve kararlılık sağlıyor. WebKit desteği, netbook kullanıcıları için geliştirilen kullanışlılık, yüksek hızlı önbellek ile diskte tutulan bilgilere çabucak ulaşım gibi özellikler göze çarpıyor.
oxygen-gtkprojesi sağolsun, tüm GTK uygulamaları artık Oxygen stili ile görüntülenebiliyor, Bu özellik arabirim tutarlılığı konusunda büyük bir gelişme sağladı.
Milky simge seti Pardus için özel olarak tasarlanan ve kurulum imajıyla dağıtılan setlerden biri. Kullanıcılar yenilenen Kaptan ya da Sistem Ayarları içinden kullanacakları simge setini seçebiliyor.
Ağ yapılandırmasında GNOME NetworkManager kullanmanın yanında Pardus 2015 KDE Ağ Yönetim araç ve plasmoid programcıklarıyla geliyor ve çok kararlı bir ağ kullanımı sunuyor.
Yeni ağ altyapısı ile kullanıcılar Ethernet (802.1x yetkilendirme desteği ile), 802.11 Kablosuz (WEP/WPA/WPA2/WPA-EAP ve 802.1x yetkilendirme desteği), EDGE/3G/CDMA ve VPN ağlarına bağlanabiliyor.
Pardus 2015 öntanımlı İnternet tarayıcısı olarak Mozilla Firefox 4.0 Beta9 sürümü ile geliyor. Firefox'un bu sürümde yeni özellikleri arasında Firefox Panorama, uygulama sekmeleri, yenilenmiş eklenti yöneticisi, Jetpack eklenti desteği, değişik bilgisayarlar arası eşgüdüm sağlayan Firefox Sync entegrasyonu ve birden çok parmakla dokunmayı destekleyen ekran desteği yer alıyor.
Amarok 1.4 sürümü temel alınarak hazırlanan platform bağımsız müzik çalar Clementine geliştirme süreci aktif devam eden, hafif ve başarılı uygulama olarak ses dosyaları için öntanımlı oynatıcı olarak yer aldı.
Qt ile yazılmış bir MPlayer önyüzü olan ve KDE ile görsel arabirim ve kullanım alışkanlıkları açısından çok iyi entegre olan ve MPlayer sayesinde bir çok farklı video türünü oynatabilen SMplayer Video/VCD/DVD izlemek için öntanımlı uygulama olarak seçildi.
Müzik CD'leri için öntanımlı uygulama olarak KsCD seçildi.
Kurulum imajlarında yer almasa da, paket yöneticisi ile Chromium, rekonq, Arora ve Opera gibi İnternet tarayıcıları da seçilebiliyor.
Panda (Pardus alternative driver administration / Pardus alternatif sürücü yönetimi) Sistem Ayarlarına eklenen yeni bileşenlerden biri. Panda kullanılarak NVIDIA ve ATI kartlarda açık kaynak kodlu ya da sahipli sürücülerden biri seçilebiliyor.
Kullanıcılar Sistem Ayarlarını kullanarak Bluetooth aygıtları, Wacom tabletleri ya da Synaptics tercihlerini yapılandırabiliyor.
Yerelleştirme yapılandırmasıyla tüm sistemde kullanılan öntanımlı dil değiştirilebiliyor.
Document Foundation tarafından hazırlanan, açık kaynak kodlu üretim araçları paketi LibreOffice Pardus 2015 sürümüyle öntanımlı ofis paketi olarak geliyor.
Pardus 2015 sürümüyle, kullanıcılarına kaliteli oyunlar sunma geleneğini sürdürüyor. Kurulum sırasında kdegames ile gelen masaüstü oyunları ve mantık oyunları yer alıyor.
Firefox 4.0 Beta9 sürümü bir çok yeni özellik sunuyor. Yeni arabirim, eklenti yönetimi, sekme gruplama, bilgisayarlar arası yer imlerini, parola ve tarama geçmişini eşlemenin yanı sıra geliştiriciler için önem taşıyan HTML5 ve CSS3 desteği, WebM teknolojilerine uyumluluk gibi özellikler öne çıkanlar arasında.
Eğer sisteminiz aşağıda listelenen işlemcilerden birine sahipse, Pardus 2011 64-bit sürümünü kurmak isteyebilirsiniz.
4.1.1. 64-bit mimarisini destekleyen Intel işlemciler
Pardus 2015 sistem belleği (RAM) gereksinimi günlük kullanıma bağlı olarak değişebileceği için asgari ya da yeterli miktarı belirlemek zor. Yine de rahat bir masaüstü deneyimi için 1GB değerinin altına inilmemesini öneriyoruz.
Pardus, 2015 kurulmak için en az 4GB boş disk alanına ihtiyaç duyar. Kurulum sırasında paket seçimi sunulmadığı için bu değer her kurulum için aynıdır.
Pardus 2015 sürümünde günlük kullanım ihtiyaçlarının rahatça karşılanması için en az 10GB boş disk alanı bulunmasını öneririz.
Takas alanı, fiziksel belleğin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Eğer fiziksel belleğinizin gündelik kullanımınız için yeterli olduğundan eminseniz kurulum sırasında takas alanı oluşturmamayı tercih edebilirsiniz.
Lütfen Pardus'un kış uykusuna (disk kullanarak askıya alma) yatmasını istiyorsanız takas alanı kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Takas alanı olmadığında bu özellik devre dışı kalacaktır.