Lifestage, sosyal ağ devi Facebook’un gençlere daha doğrusu lise öğrencilerine özel hazırladığı mobil uygulaması. 13 – 19 yaş arası kullanıcılara açılan sosyal ağ uygulamasında kişinin beğenileri, beğenmedikleri, hissettikleri videoya dönüştürülüyor ve video profiller oluşturuluyor.
Henüz ülkemizde kullanıma açık olmayan ancak APK dosyasını indirerek deneyebileceğiniz Facebook Lifestage uygulamasında paylaşımlarınız doğrudan profilinizi oluşturuyor.
O anda arkadaşlarınızla veya tek başınıza yaptığınız şeyi, eğlenceli veya mutsuz anınızı aklınıza ne geliyorsa nasıl hissediyorsanız direkt okul arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. Bu noktada gizlilikten bahsetmem gerekirse paylaştığınız tüm gönderiler okulunuzdaki ve okul dışındaki herkes tarafından görüntülenebiliyor. Video profilinizi kime açacağınızı seçme şansına sahip değilsiniz.
Lifestage, bildiğimiz platformlardan farklı olarak 21 yaşın altındaki kullanıcılar hedeflenerek geliştirilmiş bir sosyal ağ uygulaması olmasıyla dikkat çekiyor. iOS işletim sistemine sahip iPhone telefonlarınız ve iPad tabletleriniz üzerinden kullanabileceğiniz bu uygulamada, lise öğrencileri kendi biyografilerini oluşturabilir, video ve fotoğraf çekip paylaşabilir, beğenilerini ve beğenmediklerini dile getirerek diğer sınıfa arkadaşlarıyla etkileşime geçebilirler.
Lifestage uygulamasının ortaya çıkmasında dünyanın belkide en genç ürün müdüü Michael Sayman bulunuyor. Burada bir parantez açarak, uygulamayı incelemeye başlamadan önce Lifestage'in ortaya çıkış sürecini anlatmak istiyorum. Genç programcı, basit bir rehber uygulamasından kazandığı binlerce dolarla kendini geliştirmeye devam ediyor ve Facebook'un geliştirici konferansında Mark Zuckerberg'e sunum yaparak sosyal medya devinde çalışmanın kapısını aralıyor. Devam eden süreçte Lifestage'i ortaya çıkarmaya başlayan Sayman, sosyal medya platformlarına yeni bir soluk getiriyor.
Lifestage'in nasıl bir uygulama olduğuna gelirsek, selfie ve videolardan oluşan bir profil yapısından oluştuğunu söyleyebiliriz. Lise öğrencileri bu uygulamada kendi biyografilerini oluşturabiliyor, video ve fotoğraf çekip paylaşabiliyor, beğenilerini ve beğenmediklerini dile getirerek diğer sınıfa arkadaşlarıyla veya lisedeki öğrencilerle etkileşime geçebiliyorlar. Sadece lise öğrencileriyle sınırlı tutulan Lifestage'e 21 yaşın üzerindeki insanlar katılamıyor. Aynı liseden 20 öğrenci üye olduğunda ise o lise uygulama içerisinde kaydoluyor ve kullanıcıların profilinde okuldaki insanlar birbirleriyle iletişim kurabiliyor.
Şimdilik sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde aktif olan Lifestage kısa zamanda tüm dünyaya yayılacaktır. Facebook'un ilk olarak üniversite öğrencilerine açıldığı düşünüldüğünde bu açılımın kısa zamanda gerçekleşmesini bekliyoruz. Eğer erkenden uygulamaya erişmek isterseniz ücretsiz indirebilirsiniz, kredi kartsız App Store üzerinde hesap açma blogumuzdan da nasıl erken erişebileceğinizi öğrenip üye olabilirsiniz. Sonuç olarak Lifestage'in iyi bir girişim olduğunu düşünüyorum, bu bağlamda lise öğrencilerinin denemesini kesinlikle öneririm.
YORUMLAR