Bilgisayarlarında çizim yapmak isteyenlerin sahip oldukları seçenekler arasında genellikle Windows'un kendi Paint uygulamasını kullanmak ya da binlerce dolarlık profesyonal uygulamalara para vermek var. Fakat her iki durum da ihtiyaçları karşılamakta oldukça yetersiz oluyor ve hem vakit hem de nakit yönünden kullanıcıları zarara uğratıyor. Dolayısıyla Krita gibi çizim yapma uygulamaları iyi bir çizim deneyimi için mecburi hale geliyor.
Krita kolay kullanıma sahip olan ve tüm araçlara en kolay yoldan ulaşabileceğiniz ücretsiz bir çizim programı. Sahip olduğu özellikleri kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşmak mümkün değil ve hem karakalem hem de renkli çizimleri gerçekleştirmek mümkün.
Sahip olduğu temel özellikleri listelemek gerekirse;
Pek çok dosya formatını içerisine alabilen ve böylece başka programlarda hazırlanan dosyaları da düzenleyebilen programın kayıt yapabildiği formatlar şu şekilde;
Eğer basit, anlaşılır ancak güzel sonuçlar elde edebileceğiniz ücretsiz bir çizim programı arıyorsanız kesinlikle göz atmadan geçmemenizi öneriyorum.
Windows, Mac ve Linux platformlari için geliştirilen ve ücretsiz olarak sunulan Krita indir ile kullanıcılar hem çizim hem de boyamalar yapabilecekler. Kullanıcılara bilgisayarlarında kolay ve hızlı bir şekilde çizim işlemleri gerçekleştirme fırsatı sunan başarılı uygulama, bünyesinde desenli ve düz çizim fırçaları bulunduruyor. Vektörel çizim araçları ile kullanıcılara kusursuz çizimler yapma fırsatı veren resim çizme uygulaması birbirinden farklı resim filtreleri ile resimlere farklı bakış açıları da kazandırıyor.
Krita, ücretsiz ve açık kaynak olmasıyla öne çıkan çizim programı. Profesyonel çizim programlarının oldukça pahalı olduğu Mac platformunda ücretsiz alternatif arıyorsanız tavsiye ederim. Konsept sanatçılar, illüstratörler, özel efekt endüstrisi için tasarlanan bir çizim aracı lakin sadece profesyonellere değil; amatörlere de hitap ediyor.
Mac bilgisayar kullanıcıları için geliştirilmiş profesyonel çok sayıda çizim programı mevcut lakin çoğunluğu abonelik modelli olduğundan ücretsiz ya belli bir süreliğine kullanıma izin veriyor ya da belli araçlarla sınırlandırıyor. Tamamen ücretsiz çizim programları da profesyonel araçlar sunmuyor. Bu noktada alternatif arayışında karşımıza çıkan Krita, hem amatör hem de profesyonel kullanıcılara uygun olması ve yenilikçi özellikler sunmasıyla dikkat çekiyor.
Paneller dahil düzenleme yaparak özel çalışma alanı oluşturma, eli titreyenler için fırça sabitleyici, sağ tıklayarak hızlıca renk ve fırça paletine ulaşma, dış kaynaklardan fırça ve doku paketleri aktarma, çizim yardımcıları (asistanları), katman yönetimi, yansıtma araçları, tam renk yönetimi (ICC, EXR), OpenGL ve HDR desteği, PSD (Photoshop’ta açılmasa dahi) dosyalarını açma ve daha saymakla bitiremeyeceğim özelliğe sahip olan Krita, eğitim videoları da hazırlıyor. İnternet üzerinden rahatlıkla ulaşabileceğiniz videolarla programın nasıl kullanıldığını öğreniyorsunuz. Tabii ki; yaratıcılığınızı konuşturmak size kalmış.
Krita uygulaması, Linux kullanıcıları için geliştirilmiş alternatif bir grafik düzenleme yazılımı olarak sunulmuş. Kolay bir kullanıma sahip olan ve ihtiyaç duyabileceğiniz tüm araçlara ulaşabileceğiniz ücretsiz bir yazılım olması da en büyük avantajlarından biri.
Windows platformunda sunulan Paint uygulamasının daha gelişmiş versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz Krita, pek çok dosya formatını destekliyor ve bu sayede farklı programlarda hazırlanan çalışmaları da Krita uygulamasında düzenleyebiliyorsunuz. Desenli ve düz çizim fırçaları, kalemler, spreyler ve baskılar, vektörel çizim araçları, döndürme, kırpma ve yeniden boyutlandırma, geometrik şekiller ekleme, fotoğraf ve resim filtreleri, katmanlı çalışma imkanları ve detaylı renk yönetimi gibi geniş bir çalışma ortamı sunan Krita, basit kullanıma sahip ve başarılı sonuçlar elde etmek isteyenlerin tercihi olabilir.
Krita uygulamasının desteklediği dosya formatları; .kra, OpenRaster document, PSD, PPM, PGM, PBM, PNG, JPEG-2000, JPEG, BMP, XBM, TIFF, EXR, PDF şeklinde sıralanıyor.