Deprem Bilgi Sistemi Kandilli Rasathanesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa geliştirilmiş, Cenk Tarhan (ctarhan@gmail.com) tarafından uygulama haline dönüştürülmüş bir Android uygulamasıdır.
Deprem Bilgi Sistemi'nin amacı kullanıcıların Türkiye'de ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler ile ilgili resmi bilgilere erişmesini sağlamak, Türkiye'nin depremsellik tarihini istatistiksel bilgilerle kullanıcılara sunmaktır. Uygulama sayesinde anlık olarak nerede kaç şiddetinde deprem olduğunu görüntüleyebilmek mümkündür.
Deprem Bilgi Sistemi otomatik bir deprem takip sistemi olmanın yanısıra uygulamayı mobil cihazlarına yüklemiş kullanıcılarına deprem hakkındaki görüşlerini Kandilli Rasathanesi'ne ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne iletebilme imkanı da sunmaktadır. Böylece herhangi bir deprem olduğunda depremin nerede nasıl hissedildiği ve depremin verdiği hasarın konumu tespit edilebilecektir. Uygulama bu veri toplama özelliği ile kullanıcıların bilimsel çalışmalara katkıda bulunabilmesine olanak tanımaktadır.
Not: Uygulamanın çalışabilmesi için mobil cihazınızdaki konum bulma servisi açık olmalıdır ve uygulamaya konum bulma yetkisi verilmelidir.
Deprem Bilgi Sistemi Kandilli Rasathanesi, Deprem Araştırma Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığıyla geliştirilen deprem takip için kullanabileceğiniz bir iOS uygulamasıdır.
Cenk Tarhan (ctarhan@gmail.com) tarafından hazırlanan uygulama Türkiye ve yakın çevresinde oluşan depremlerin detaylarını kullanıcılara anlık olarak sunmaktadır. Böylece herhangi bir deprem olduğunda internet tarayıcınızı kullanmadan ya da herhangi farklı bir cihaza ihtiyaç duymadan deprem bilgilerine hızlı ve kolay bir şekilde erişebilirsiniz.
Programın ana özelliği olan deprem takip sistemi dışında deprem tarihçesi özelliği kullanıcıların Türkiye'nin deprem tarihine ulaşmasını sağlar. Türkiye'de geçmiş yıllarda yaşanmış depremlerin istatistiksel bilgileri bu şekilde kolayca cep telefonunuzda görüntülenmektedir.
Deprem Bilgi Sistemi uygulama kullanıcılarının yaşadıkları depremler hakkında izlenimlerini paylaşmasını da sağlar. Bu paylaşımlar Kandilli Rasathanesi'ne ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü'ne iletilir ve depremin nasıl hissedildiği, depremin verdiği hasarlar ve hasarın gerçekleştiği konumlar tespit edilir. Bu veriler sonuçta bilimsel çalışmalarda kaynak olarak kullanılır ve kullanıcı bilimsel araştırmalara yardımda bulunmuş olur.
Not: Uygulamanın sorunsuz çalışabilmesi için mobil cihazınızın konum bulma servisi açık olmalı ve uygulamaya konum bulma yetkisi verilmiş olmalıdır.