Demoyu izledikten sonra karşımıza oyun ana menüsü çıkıyor. Menüdeki şarkı gerçekten çok güzel seçilmiş ve tekrar tekrar dinlenesi bir kalitede. Bu menüden tekli oyuncu (single player), çoklu oyuncu (multiplayer) seçeneklerini seçebiliyoruz.
Sene Milattan Önce 4000. Yepyeni bir uygarlığın temellerini atacağımız ve Civ Dünyasına yeniden başlıyacağımız oyunun ilk evresi. Elimizde bir Settler (yerleşimci) ve bir Warrior (ilkel savaşçı) ünitesi var. Oyunda menülerin çok sade ve kullanışlı olduğu gözümüze çarpıyor. Advisor butonları hemen sağ üst köşede onların üstünde options butonu ve Civilopedia butonu mevcut. Ünitelere sağ tıklayıp birkaç turn`nün hamlesini yapabiliyoruz. Civ 4`de dikkatimizi çeken ilk unsur GamePyro oyun motorunun oyuna çok güzel bir şekilde entegre edilmiş olması ve oyuna çok güzel bir hava katmış olması. Kamera açısını yakınlaştırarak ünite ve şehirlerimizdeki bütün değişiklikleri en ufak ayrıntılarına kadar görerek oynamak çok şık olmuş. Kamera açısını belli bir şekilde dışarı alarak Dünya`nın genel bir görüntüsünü hatta arka planda yıldızları bile görmemiz mümkün. GamePyro bu oyun için biçilmiş kaftan desek yanlış olmaz. Seçebileceğimiz uygarlıklar 18 tane ve hepsinin liderinin kendine has iki özelliği var. Bunlardan başlıcaları; felsefeci, organize, agresif, yaratıcı, endüstriyel. Civ 3`te de uygarlıkların özellikleri vardı ancak bazı özellikler örneğin; bilimsel ve endüstriyel uygarlıklar çok fazla üstünlük sağlıyolar ve oyundaki dengeleri bozuyorlardı. Civ 4 ise bu özellikler arasında belli bir denge kurarak her ırkın aşağı yukarı eşit handikapla oyuna başlamasını sağlıyor.
Yavaş yavaş oyunda ilerlemeye, yeni yeni şehirler kurmaya devam ederken oyundaki belli başlı ve çarpıcı yeniliklerde gözümüze takılıyor. Yönetim şeklimizin ne olduğuna bakmak için oyunun Advisor (Danışmanlar) butonlarına tıkladığımızda bir butonun Civics (Yuttaşlık Bilgisi, Yuttaşlıkla ilgili olan) butonu olduğunu fark ediyoruz.
Sistem gereksinimleri:1.2GHz CPU, 256MB RAM (512MB RAM XP için), 64MB ekran kartı.