Yeni Ötegezegen Keşfedildi: 1 Yıl Sadece 8 Saat!

GJ 367b isimli yeni ötegezegen keşfedildi. Gezegeni Dünya'dan farklı kılan bir noktanın da bir yılın yalnızca 8 saat sürmesi olduğu öğrenildi. İşte detaylar!

Bilim insanları tarafından yeni ötegezegen keşfedildi. Dünya'da zamanın su gibi akıp gittiğini hissediyor, zamanın nasıl geçtiğinin farkında bile olmadığınızı düşünüyorsanız bir de GJ 367b isimli bu gezegene gittiğinizi düşünün.

Dünya'da bir yıl 365 gün sürüyor. Bu gezegende ise bir yıl yalnızca 8 saat sürüyor. Güneş Sistemi'nin dışında bulunan bu gezegen, kendi yıldızının yörüngesinde dolaşmak söz konusu olduğunda tabiri caizse hız canavarı oluyor. Bu gezegende bir yıl, ortalama bir insanın güzel bir uyku almak için harcadığı zamana denk geliyor.

1994'ten Kalan Uzay Çöpü ISS'e Yol Değiştirtti!
Bilim

1994'ten Kalan Uzay Çöpü ISS'e Yol Değiştirtti!

1994'ten kalmış uzay çöpü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaklaşık 3 dakika boyunca yön değiştirtti. Peki, bu çöpleri tehlikeli kılan şey tam olarak nedir?

Yeni Ötegezegen GJ 367b Merkür'e Benziyor

GJ 367b, Jüpiter veya Satürn gibi gezegenlerden ziyade kayalık bir gezegen olarak tanımlanabilir. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) Gök Bilimci Kristine Lam, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, gezegenin Merkür ile benzerlikler taşıyor gibi göründüğünü söyledi.

DLR, gezegenin Dünya'nın kütlesinin yarısına sahip olduğunu belirtti. Bu da onu şimdiye kadar bilinen yaklaşık 5 bin gezegen arasında en hafif ötegezegenlerden biri haline getiriyor. Çap olarak Mars'tan biraz daha büyük olduğu söylenebilir ve Dünya'dan sadece 31 ışık yılı uzaklıkta bulunabilir.

Bilim dünyasında büyük merak uyandıran GJ 367b  isimli ötegezegen, NASA'nın Transit Exoplanet Survey Satellite'ten (TESS) elde etmiş olduğu veriler ile bulundu. Bilim insanları, gezegenin keşfinde önünden bir gezegen geçtiğinde bir yıldızın belirgin bir şekilde kararmasını içeren geçiş yöntemini kullandı.

GJ 367b, Güneş Sistemi'nkinde olandan daha küçük ve daha soğuk olan bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor.

GJ 367b, dışarıdan bakıldığında keşfetmeye değer bir gezegen gibi görünse de ziyaret etmesi olanaksız olabilir. Kaya ve metali eritebilecek yüzey sıcaklıklarına sahip olması ve radyasyon dozunun çok yüksek olması, onu ayrıntılı bir şekilde görmenin önünde büyük bir engel oluşturuyor.

Her şeye rağmen söz konusu gezegenin bilim insanlarının uzak gezegenleri keşfetmeleri ve anlamalarında ileriye yönelik attığı büyük adımlardan biri olduğu söylenebilir. DLR'a göre bu keşif, küçük ve hafif ötegezegenlerin bile özelliklerini tam olarak belirlemenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Peki, siz keşfedilen yeni ötegezegen GJ 367b ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.