Avrupa Birliği'nin WhatsApp Mesajlarınızı Okumasını Sağlayacak Yasa Ertelendi! Ama Şimdilik
AB, çocuk istismarına karşı önlem almayı öne sürerek şifrelenmiş mesajları kırmayı teklif etti. Yasa tasarısı, tartışmalar nedeniyle ertelendi. İşte detaylar!
WhatsApp konuşmalarınız "güvenlik" endişesi nedeniyle birileri tarafından okunabilecek olsa hoş karşılar mıydınız? Muhtemelen pek çoğumuz bunu asla kabul etmez ve temel insan haklarına aykırı olduğunu savunurduk. O halde hazır olun! Çünkü Avrupa Birliği, bir süredir CSAM isimli düzenleme ile bunu yapmayı hedefliyor.
Dijital ortamdaki çocuk istismarını engellemek için çalışmalar yürüten AB, WhatsApp gibi platformlardaki uçtan uca şifrelenmiş mesajlar dahil olmak üzere telefonunuzdaki tüm mesajlara erişerek suçları tespit etmeyi hedefliyor. Ancak güvenlik endişeleri karar vermeyi imkansız hale getiriyor.
Avrupa Birliği, CSAM Düzenlemesini Bir Kez Daha Erteledi
Avrupa Birliği bir süredir görseller, videolar ve bağlantılar da dahil olmak üzere tüm dijital mesajlarınızı tarayan bir kontrol sistemi üzerine kafa yoruyor. Böylelikle söz konusu mesajlardaki "aykırı" ve suç niteliğindeki davranışlar tespit edilecek ve herhangi bir zarar oluşmadan istismar engellenecek.
Yine de bu durum ciddi güvenlik endişelerini beraberinde getiriyor. Sistem her ne kadar "otomatik" olsa da birilerinin bunu kötüye kullanma ihtimali bulunuyor. Ayrıca otoritelerin de vatandaşların gizlilik haklarını ihlal edeceği anlamına geliyor.
Üstelik bu denetleme sistemi, Signal, WhatsApp ve Messenger gibi uygulamaların uçtan uca şifreleme sistemini de geçersiz kılıyor. Tam da bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı, Avrupa Birliği CSAM için karar veremiyor. Tasarının geçmesi için en az 15 üye ülkenin onay vermesi gerekiyor.
Ayrıca bu ülkelerin AB nüfusunun en az yüzde 65'ini temsil etmesinin desteği gerekiyor. Bu nedenle Almanya, Avusturya, Polonya, Hollanda ve Çekya gibi ülkelerin güvenlik ve gizlilik endişeleri nedeniyle bu tasarıya karşı çıkmaları veya çekimser oy kullanmaları CSAM'ın ertelenmesine neden oluyor.
Ancak yasa tasarısı henüz "ölmüş" değil. Şimdilik ertelenen düzenleme, üye ülkelerin ortak bir paydada anlaşabilmesi durumunda yeniden gündeme gelecek. Böylelikle Yasanın nihai versiyonunu Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosuna onaya sunulacak. Sonucun ne olacağı ise şimdilik belirsiz.