Wow sinyalinin kaynağı bulunmuş olabilir. 43 yıl önce Big Ear Radyo Teleskobu tarafından keşfedilen ve 72 saniye süren Wow sinyali, uzay meraklılarının hala tartıştığı bir konuydu. Sinyalin kaynağıysa amatör astronom Alberto Caballero tarafından bulmuş olabilir.
1977'de Delaware'de bulunan Big Ear Radyo Teleskobu ile çalışan gök bilimciler, uzaydan gelen benzersiz bir sinyal kaydetti. Bu sinyal o kadar güçlü ve alışılmadıktı ki; ekipteki isimlerden biri olan Jerry Ehman "6EQUJ5" karakterlerine vurgu yaparak "Wow!" notunu düştü.
Yıllarca süren çalışmaya rağmen sinyalin kaynağı tespit edilemedi ve 72 saniye süren bu sinyal bir türlü açıklanamadı. Birçok gökbilimci ise bu kadar güçlü ve benzersiz bir sinyalin tek açıklamasının dünya dışı yaşamın varlığıyla mümkün olabileceğini düşündü. Amatör astronom ve YouTuber Alberto Caballero ise Wow sinyalinin olası kaynağı için kanıt bulduğunu iddia etti.
(Wow sinyalinin sesi)
Wow sinyalinin kaynağı bulundu iddiası
Amatör araştırmacı Caballero, sinyal kaynağının muhtemelen dış gezegenlerden geldiğini farz ederek işe başladı. Bunun için Avrupa Uzay Ajansı tarafından yönetilen Gaia veritabanını inceleyen Caballero, 1,3 milyar yıldız arasından olası bir kaynak bulduğunu belirtti. Araştırmacı, Güneş’e oldukça benzeyen '2MASS 19281982-2640123' isimli yıldızın Wow sinyalinin kaynağı olabileceğini dile getirdi.
Caballero başka potansiyel adayların da olduğunu; ancak eğer araştırma yapılacaksa bu yıldızın harika bir başlangıç olabileceğini dile getirdi. Ayrıca Caballero, potansiyel aday olarak tanımladığı veya daha az güçlü kanıtlara sahip olduğunu söylediği 66 yıldız daha olduğunu aktardı.
Ayrıca bilmeyenler için Gaia veritabanı, 2013 yılında Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından oluşturulan ve gökyüzünün mükemmele yakın bir haritasını oluşturmaya çalışan bir tür harita. Phys.org'a göre şu ana kadar Gaia veri tabanına 1,3 milyar yıldız kaydedilmiş durumda.
Veritabanında milyarca gezegen ve yıldız bulunması, günümüz araştırmalarının işini kolaylaştırılıyor. Wow sinyali 1970 yılında Kraus tarafından keşfedildiğinde, bilim insanlarının elinde bu kadar büyük bilgi yoktu. Bu sebeple Caballero'nun iddiasının oldukça güçlü temellere dayandığı söylenenler arasında yerini aldı.