YÖK Başkanı Açıkladı: Üniversiteler Açılacak mı?

YÖK Başkanı Erol Özvar, bugün üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem felaketinin ardından üniversitelerin yüz yüze mi yoksa uzaktan mı olacağı merak ediliyordu. YÖK Başkanı Erol Özvar, 13 Mart tarihinde konuya dair oldukça önemli bir açıklamada bulundu.

Yüz Yüze Eğitim İçin Her Şey Hazır, Onay Bekleniyor!

Bugün basın mensuplarına açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Erol Özvar, daha önceden planlanan yüz yüze eğitimin de yer aldığı hibrit eğitim için tüm şartların oluşturulduğunu belirtti. Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talimate gelmesi durumunda nisan ayında yüz yüze ve hibrit eğitime geçilebileceğini kaydetti.

"Üniversiteler açılacak mı?" sorusu henüz bir netlik kazanmamış olsa da YÖK'ten konuya dair yapılan güncelleme, nisan ayında hem uzaktan hem de yüz yüze eğitimi içeren hibrit eğitim modeline geçilebileceğini işaret ediyor. YÖK Başkanı Erol Özvar'ın açıklaması şu şekilde:

"Nisan ayında yüz yüze eğitime geçilecek şekilde çalışmalarımızı tamamladık. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat vermesi halinde önümüzdeki ay üniversitelerde yüz yüze ve hibrit eğitime geçilebilir"

Ne Olmuştu?

YÖK Başkanı Erol Özvar, geçtiğimiz haftalarda 2022-2023 akademik yılı bahar dönemine dair Anadolu Ajansı’na çok önemli açıklamalarda bulundu. Özvar,  2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini duyurdu.

Özvar, nisan ayı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini söyledi. Özvar, uygulamalı programlarda öğrencilerin eğitimlerini yüz yüze devam edebileceğini belirtti.

Erol Özvar, "Bundan sonraki süreçte üniversitelerimize çok kritik roller düşmektedir. İllerin tekrar kalkınmasında üniversitelerimizin kuşkusuz önemli rolleri olacaktır. 2022-2023 bahar döneminin uzaktan eğitim ile sağlanmasına daha önce karar verilmişti" dedi ve şu şekilde devam etti:

"Ön lisans, lisans ve lisans üstü bölümleri için bir dizi kararlar aldık. Alınan kararlar nisan ayı başı itibarıyla yeniden gözden geçirilerek uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitimin harmanlanmasıyla hibrit eğitim de uygulanabilecektir. Depremin etkilediği illerde bulunan bir kısım üniversitelerimiz ortak çalışmalar yapmak üzere bazı üniversiteler ile eşleştirildi."

"Uygulamalı programlarda birinci derece yakınlarının ikamet ettiği ildeki üniversitelerde özel öğrenci olabilecek. Talep edenlerin bahar döneminde kayıtlarının dondurulması ve bu sürenin azami öğrenim süresinden düşülmemesine karar verildi." 

"Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet eden ve diğer illerde eğitim gören öğrencilerden uygulamalı eğitime devam edecek olanlar, talebi halinde birinci derece yakınlarında ikametgahı ya da geçici ikametgahının bulunduğu illerdeki üniversitenin eşdeğer diploma programlarında özel öğrenci olarak bu eğitimi alabilecekler."

Yükseköğretim Genel Kurulunca 2022-2023 bahar yaryılı eğitim sürecine dair alınan kararlar şu şekilde:

Uzaktan Eğitim

1) Yükseköğretim kurumlarımızda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarınca alınacak kararlarla 20.02.2023 tarihinden itibaren başlatılabilmesine,

2) Yükseköğretim kurumlarımızın, her bir diploma programında "Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında (6. maddedeki %30 kısıtlaması dikkate alınmaksızın) ilgili programın gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandıracak önlemleri alarak çevrimiçi/eş zamanlı veya çevrimdışı/eş zamanlı olmayan uzaktan öğretim yöntemlerini kullanmalarına,

3) Eğitimlerine "Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği" uyarınca devam eden programlardaki (Tip, Diş Hekimliği, Hemşirelik, Ebelik, Veterinerlik, Mühendislik vb.) öğrenciler ile öğretmenlik uygulamasını alacak öğrencilerin bu eğitimlerini yüz yüze sürdürmelerine.

4) OHAL kapsamındaki illerde bulunan bir kısım üniversitelerin deprem dolayısıyla karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümünde akademik ve idari görevlendirme yapma, bilişim desteği sağlama ve ortak çalışmalar yapmak üzere aşağıda anılan üniversiteler ile eşleştirilmesine:
a) İnönü Üniversitesi - Ankara Üniversitesi
b) Malatya Turgut Özal Üniversitesi - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

c) Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi - Gazi Üniversitesi

ç) Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi - Erciyes Üniversitesi

d) Adıyaman Üniversitesi - Atatürk Üniversitesi

e) Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi - Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

f) İskenderun Teknik Üniversitesi - Necmettin Erbakan Üniversitesi

g) Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Özel Öğrencilik

5) Depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde veya birinci derece yakınları bu illerde ikamet edip diğer illerdeki üniversitelerde kayıtlı olan öğrencilerden üçüncü maddede geçen uygulamalı eğitime devam edecek olanların talep etmeleri halinde, Birinci derece yakınlarının ikametgahının veya geçici ikametgahının bulunduğu illerdeki Üniversitenin eş değer diploma programlarında özel öğrenci olarak bu eğitimlerini alabilmelerine,

Bahar dönemi sonunda, başarılı oldukları uygulamalı eğitimlerin eksiksiz olarak kredi yükünden düşülmesine,

Kendilerinden ayrıca eğitim ve öğretim ücreti talep edilmemesine,

6) Özel öğrencilik taleplerinin, başvuru yapılacak yükseköğretim kurumunun 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi başlangıç tarihi dikkate alınarak, eğitim öğretime başlama tarihinden itibaren 3 hafta içinde yapılmasına,

Kayıt Dondurma

7) Yükseköğretim programlarında kayıtlı olan ve talep eden öğrencilerin ilgili yükseköğretim kurumlarınca bahar döneminde kayıtlarının dondurulmasına ve bu sürenin programın azami öğrenim süresinden düşülmemesine,

Öğrenim Ücreti Ödeme Kolaylığı

8) Vakıf yükseköğretim kurumlarımızın OHAL kapsamındaki illerde birinci derece yakını vefat eden veya birinci derece yakınlarının ikamet ettikleri konutları yıkılan ya da hasar gören öğrencilerinin, ödenmemiş bahar dönemi taksit ödemelerini güz dönemine kadar ertelemeleri ve eğitim-öğretim ücretleri, burs ve barınma ihtiyaçları konularında ayrıca kolaylık sağlamalarına,

2022-2023 Güz Dönemi Sınavlarına Katılamayanlar

9) Önlisans, Lisans ve Lisansüstü programlarda kayıtlı öğrencilerden 6 Şubat ve sonrasında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı güz dönemine ait final, bütünleme, mazeret, tek ders gibi sınavları ile lisansüstü programlarda yeterlik veya tez sınavı olup katılamayanlar için söz konusu sınavların ilgili yükseköğretim kurumu tarafından belirlenecek ileri bir tarihte yapılmasına

karar verildi.

AHBAP'tan Depremden Etkilenenlere Ücretsiz Psikolog İmkânı!
Yaşam

AHBAP'tan Depremden Etkilenenlere Ücretsiz Psikolog İmkânı!

AHBAP, Online Psikolog şirketi ile iş birliği çerçevesinde depremzedelere ücretsiz psikolog imkânı sağlıyor. İşte detaylar!