Uluslararası Uzay İstasyonu'nun konumu, Rus modülünün iticisinin yanlışlıkla ateşlenmesi ile değişti. İstasyona perşembe günü dahil edilen bir modülün iticilerinin ateşlenmesinin ardından ISS'nin kontrolünü yeniden ele almak için yer kontrol ekibi devreye girdi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Konumu Nasıl Değişti?
Uluslararası Uzay İstasyonu'na yeni dahil edilen bir modülün iticilerinin aniden ateşlenmesi ile istasyon konumundan 45 derece saparak hareket etti.
NASA, olaya ilişkin yaptığı bir açıklamada modülün dahil edilmesinden 3 saat sonra (saat 12.45'te) yer kontrol ekibinin istasyonun konumundan 45 derece sapmasına neden olan Nauka çok amaçlı laboratuvar modülünün aniden ateşlendiğini fark ettiğini, ekibin istasyonun kontrolünü yeniden kazanmak için derhal harekete geçtiğini ve istasyonu yeniden sabitlediğini söyledi.
ISS'nin konumunu kontrol eden ekip, beklenmedik hareketliliğin büyük bir soruna yol açmadan önce istasyonun kontrolünü yenden ele geçirmeyi başardı. NASA'nın paylaşmış olduğu bilgilere göre mürettebat olay sırasında hiçbir zaman tehlike altına girmedi ve ekibin kısa süre içinde harekete geçmesi ile istasyonun durumu yeniden eski haline kavuştu.
NASA'nın yeni çok amaçlı laboratuvar modülü (MLM), uzay istasyonuna 29 Temmuz Perşembe günü 16:29'da (TSİ) dahil edildi. Uzay istasyonundaki astronotlar daha sonra modülü kontrol etmek için gerekli tüm prosedürleri gerçekleştirdi ancak modülün iticileri beklenmedik bir şekilde aniden ateşlendi ve istasyon yerinden oynadı.
NASA Astronotu Shane Kimbrough, perşembe günü paylaştığı tweette henüz modülle ilgili herhangi bir sorun meydana gelmemişken uzay istasyonuna eklenen yeni modülün güvenli bir şekilde uzay istasyonuna dahil edildiğini belirtmiş ve bunun gerçekleştirilmesinde eli olan herkese teşekkürlerini iletmişti. Bu tweetin paylaşılmasının üzerinden sadece birkaç saat sonra beklenmedik olay meydana geldi ve ISS konumundan saptı.
Rus haber ajansı RIA'ya göre ISS'nin yeniden eski konumuna dönmesi için yer kontrol ekibi başka bir ISS modülünün iticilerini ateşledi. 7 kişilik ISS ekibi, konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için araştırmalarını sürdürürken NASA da Starliner uzay aracının fırlatılmasının daha ileri bir tarihe alınacağını duyurdu.
Bunun yer kontrol ekibinin uğraşmak zorunda kaldığı ilk zorluklardan biri olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Örneğin ekip geçen sene istasyonun yoluna çıkan tehlikeli olabilecek bazı cisimlerden kaçınmak zorunda kalmıştı.