Tarihte Bugün: IBM İlk Kişisel Bilgisayarı Tanıttı

Günümüzde bilgisayarlarımız hayatlarımızın vazgeçilmez parçaları.

Tarihte Bugün: IBM İlk Kişisel Bilgisayarı Tanıttı

Günümüzde bilgisayarlarımız hayatlarımızın vazgeçilmez parçaları. Bilgisayarların bugünlere gelebilmesine en büyük katkıyı yapan firmalardan biri de IBM. Bilgisayarlar ilk çıktıklarında bir oda büyüklüğündeydiler ve sadece basit hesaplamaları yapabiliyorlardı. Zamanla bilgisayarlar küçülmeye, masalarımıza sığmaya başladılar. Bununla birlikte PC - personal computer - kişisel bilgisayar terimi ortaya çıktı.

İşte PC terimini kullanan ilk bilgisayar IBM PC 5150 olmuştu.

IBM, 12 Ağustos 1981 tarihinde, yani günümüzden tam 35 yıl önce özel bir etkinlik düzenlemiş ve IBM PC 5150'yi resmi olarak tanıtmıştı.

IBM PC 5150'in donanımı ise şu şekildeydi:

- 4.77 MHz Intel 8088 işlemci

- 16 veya 64 KB RAM seçenekleri, 256 KB maksimum bellek miktarı

- 5.25" Floppy disk sürücü

- Harici satılan monitör

Günümüz bilgisayarlarıyla karşılaştırıldığında komik gelen bu donanımsal özellikler o dönemde büyük bir etki yaratmıştı; çünkü daha önceden kullanılan oda büyüklüğündeki bilgisayarlardan sonra büyük bir sıçrama yapılmıştı. Eski bilgisayarları çalıştırabilmek için geniş bir oda, iyi bir havalandırma ve bolca insan gücü gerekiyordu. IBM PC 5150 ise çok daha hızlı bir şekilde çalışabiliyor, tek kişi tarafından yönetilebiliyordu.

IBM PC 5150 çıkışının ardından beklenenin üzerinde bir satış rakamı yakalamıştı. Daha sonradan IBM daha da gelişmiş bilgisayarlar üretti. 90'lı yılların başında ise PC sektörü durdurulamaz bir yükseliş yakaladı. Bu yükseliş halen de devam etmekte.

Eski Bilgisayarınızı Çöpe Atmayın, Bu Yöntemlerle Değerlendirin

90’lardan Bu Güne Bilgisayar Oyunlarında Neler Değişti?