Bitdefender'da yer alan siber güvenlik araştırmacıları, silinmesi gereken zararlı uygulamalar konusunda akıllı telefon kullanıcılarına önemli bir uyarıda bulundu.
Oana Asoltanei, Alin Mihai Barbatei ve Silviu Stahie tarafından hazırlanan rapora göre 2021 yılının başlarında yaygın olarak görülmeye başlanan TeaBot ve FluBot, kullanıcıları tehdit etmeye devam ediyor.
Bitdefender'dan araştırmacılar, popüler uygulamaları taklit eden sahte ve zararlı yazılımlara karşı kullanıcıların dikkatli olmasını, cihazında aşağıdaki uygulamalardan birinin yüklü olması durumunda ilgili uygulamalardan hemen kurtulmaları gerektiğini söyledi.
Silinmesi Gereken Zararlı Uygulamalar (Haziran 2021)
Google Play Store ve Apple Store gibi resmi uygulama mağazalarında bu tür zararlı uygulamalara rastlamak çok düşük bir ihtimal olduğundan Android işletim sistemli telefonlara kötü amaçlı yazılım yüklenmesi kolay değildir.
Hackerlar bu nedenle resmi uygulama mağazaları yerine üçüncü taraf uygulama mağazalarını tercih ediyor. Güvenilir olmayan web sitelerinden indirilen uygulamalar, akıllı telefonun kontrolünün bilgisayar korsanının eline geçmesine neden olabiliyor.
Siber güvenlik uzmanlarının 2021'in ilk aylarında yaptığı uyarılarda da belirttiği üzere TeaBot ve FluBot, en yeni bankacılık truva atı olarak kullanıcıları hedefliyor. Bitdefender araştırmacılarına göre bilgisayar korsanları söz konusu kötü amaçlı yazılımlarla kullanıcıları hedef almak için popüler uygulamaların sahte versiyonlarını kullanmaya başladı.
Sahte uygulamaları simgeleri ile veren siber güvenlik araştırmacıları, buna ek olarak uygulamaların gerçek versiyonunun adını ve simgesini de paylaştı. Araştırmacıların cihazınızdan silmenizi istediği sahte uygulamalar içerisinde Uplift, BookReader, PlutoTV, Kaspersky, VLC MediaPlayer gibi uygulamalar bulunuyor. Fakat ismi geçen bu uygulamaların orijinalleri değil; gerçek uygulama gibi davranan sahte uygulamaların silinmesi isteniyor. Bu sebeple Google Play ve App Store üzerinden ismi geçen uygulamaların sayfalarını ziyaret edip, orijinal uygulamaları kullanıp kullanmadığınızı kontrol etmelisiniz. Eğer VLC'nin Google Play Store sayfasında "indir" yazısını görüyorsanız, halihazırda cihazınızda bulunan VLC'nin sahte olduğunu anlayabilirsiniz.
Konu ile ilgili açıklama yapan Kaspersky ise şunları söyledi: "Kötü amaçlı yazılım oluşturucular, kullanıcıları kötü amaçlı dosyalar yüklemeye ikna etmek için programlarını düzenli olarak güvenlik programları da dahil olmak üzere popüler meşru yazılımlar olarak gizliyor. Kaspersky, yasal kaynaklardan (ör. resmi uygulama mağazaları) uygulamaların indirilmesini öneriyor."
Telefonu Virüsten Korumak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
- Güvenli olmayan web sitelerinden uygulama veya oyun indirilmemeli.
- E-posta, WhatsApp Messenger ve benzeri yollarla gönderilen bağlantılara doğrudan tıklanmamalı.
- Arkadaşlardan veya aile üyelerinden gelen dosyalara veya bağlantılara hemen tıklanmamalı. Öncelikle dosya ya da bağlantıyı gönderen kişinin gerçekten tanınan kişi olup olmadığı öğrenilmeli. Konuşulan kişinin hesabı çalınmış olabilir ve hesabı çalan kişi daha fazla kişinin bilgilerini ele geçirmek istiyor olabilir. Bu bağlantılara ya da dosyalara tıklamadan önce o kişinin gerçekten tanınan kişi olduğundan emin olmak gerekiyor.
YORUMLAR