Sağlık Bakanlığı'ndan Türkiye'ye Gelen Çin Aşısı Hakkında Açıklama
Sağlık Bakanlığı, Çin aşısı ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye'ye gelen Çin aşısında son durum ne? Ayrıntılar haberimizde.
Sağlık Bakanlığı, Çin aşıları ile ilgili açıklama yaptı. Çin aşısında son durum paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın detaylarını sizler için bir araya getirdik.
Çin Aşısında Son Durum Ne?
30 Aralık 2020'de Ankara'ya getirilen CoronaVac aşılarının ilk partisi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı İlaç ve Aşı Depolarına yerleştirilmişti. Konu ile alakalı son durum bilgisi paylaşıldı. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi:
"Analizler ile aşının raf ömrü boyunca, firma tarafından tanımlanan koşullarda saklanması ve uygulanması halinde sahip olması beklenen kalite, etkililik ve güvenilirliğinin kontrolü yapılıyor. Analiz sürecinde, aşının formülasyon yapısının değişip değişmediği kontrol ediliyor. Aşının, üretimden gelen özelliklerinin korunduğu, beklenilen etkiye sahip olacağı ve güvenli olduğu bu süreç sonunda tespit ediliyor. En az 14 gün sürecek testlerin ardından uygun bulunması halinde, aşıya TİTCK tarafından 'Acil Kullanım Onayı' verilerek kullanıma sunulacak.
Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan ve ülkemizde ruhsatlandırılan tüm aşılar bu laboratuvarlarda analiz edilmektedir. Aşılar dışında tıbbi biyolojik ürünler dahil tüm ilaçlar, enteral beslenme ürünleri ve tıbbi mamalar, tıbbi cihazlar, insan vücuduna temas eden biyosidal ürünler ve kozmetiklerin kalite kontrol testleri de yine bu laboratuvarlarda yapılmaktadır."
Yapılan açıklamadan anlaşılacağı üzere Türkiye'ye gelen Çin aşılarının analiz işlemleri devam ediyor.
Çin Aşısı Ne Kadar Etkili?
Geçtiğimiz günlerde Çin aşısının etkililiği yüzde 91,25 olarak açıklanmıştı. Aşının etkisi 21'inci günden itibaren ortaya çıktığı da paylaşılmıştı.
Türkiye'de Kimlere Koronavirüs Aşısı Yapılacak?
Türkiye koronavirüs aşısı yol haritası şu şekilde:
- İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.
- İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.
- Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamakta.
- Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.
Hemen aşağıdan Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Hayat Eve Sığar uygulamasını cihazınıza indirebilir ve son duruma bakabilirsiniz. Hayat Eve Sığar uygulamasında koronavirüs haritası yer alıyor. Bu haritada üzerinden nerelerde koronavirüs var olduğu bölgelerin ne kadar derecede riskli olduğu görülüyor. Aynı zaman HES kodu işlemleri de uygulama üzerinden gerçekleştirilebiliyor.