Her şey 2016’da, iki girişimcinin "Medium yazılarını sesli okutabilsek nasıl olurdu?" diye düşünmesiyle başladı. Eski bir WhatsApp mühendisi olan Mahmoud Felfel ve Hammad Syed, bir Chrome uzantısı geliştirdi. Bu araç, Medium makalelerini dinlemenize olanak tanıyordu. Fikir o kadar beğenildi ki kısa sürede büyük bir potansiyele dönüştü ve sonunda PlayAI doğdu.
PlayAI, yapay zeka destekli seslendirme teknolojisiyle artık sadece yazıları seslendirmekle kalmıyor; ses klonlama, podcast oluşturma ve hatta çağrı merkezi otomasyonu gibi daha pek çok alanda devrim yaratıyor. Peki, ne sunuyor bu platform? Listelemek gerekirse:
- Hayalinizdeki Sesi Oluşturun: PlayAI, kullanıcılara çeşitli ses tonları arasından seçim yapma veya bir sesi birebir klonlama imkanı sunuyor. Kendi sesinize benzeyen bir dijital ikiziniz bile olabilir.
- İnteraktif Ses Oyun Alanı: PDF’lerden videolara, şarkılardan fotoğraflara kadar her tür içeriği podcast benzeri ses dosyalarına dönüştüren bir araç sunuyor. Örneğin, bir yemek tarifini sisteme yüklediğinizde sesli hikaye elde edebilirsiniz.
- Duygusal ve Akıcı Konuşmalar: En yeni modeli PlayDialog, konuşmaların bağlamına göre duyguyu, tonu ve temposunu otomatik olarak ayarlayarak oldukça doğal sesli içerikler yaratıyor.
Gelecek Vaat Ediyor ama Etik Endişesi Yüksek
PlayAI ne kadar etkileyici olsa da ses klonlama teknolojisi, yapay zekanın dahil olduğu her konuda olduğu gibi bunda da etik tartışmalara da yol açıyor.
Örneğin, herhangi bir ses kaydını kullanarak klon oluşturabilirsiniz ve bu durum, kötüye kullanım riski taşıyor. Şirket, bu konuda bazı güvenlik önlemleri aldığını söylese de, henüz tam anlamıyla güven vermiyor.
Kötü niyetli kimselerin eline geçtiğinde çok daha kötü sonuçlar doğurabilecek bu araç; bugünün liderlerini, güçlü kişiliklerini, iş insanlarını ve bu kulvardaki herkesi hedef alarak ses klonlaması yapılmasına imkan sağlayabilir ki bu oldukça tehlikeli bir senaryo.
21 Milyon Dolarlık Yatırım Aldı
Bütün bunlara rağmen PlayAI, girişim sermayesi dünyasında büyük ilgi topluyor. Şirket yakın zamanda 21 milyon dolarlık bir yatırım alarak gücünü artırdı. Hedefi ise daha fazla dil, daha doğal sesler ve kullanıcı dostu bir deneyim sunmak.
YORUMLAR