NASA, Özgürlük Heykeli'nden Daha Büyük Yeni Roketini Tanıttı

Nasa ayrıca roketin test sürecinde neler yaşayacağını da detaylı bir şekilde paylaştı.

NASA, Özgürlük Heykeli'nden Daha Büyük Yeni Roketini Tanıttı

NASA, Perşembe akşamı yeni roket sistemini tanıttı. Artemis I'in roket sistemi yaklaşık 100 metre yüksekliğinde ve onu ikonik Özgürlük Heykeli'nden daha uzun yapıyor. ABD uzay ajansı, Ay'a olan görevinde 3.5 milyon poundluk uzay aracını kullanmaya başlamadan önce son bir teste hazırlık olarak yeni roketini tanıttı.

NASA, Artemis görevleri için kullandığı Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini saat 17.00 sıralarında hareket ettirmeye başladı. Perşembe akşamı taşıma işleri gece geç saatlere kadar devam etti. Roketin boyutu nedeniyle NASA, yolculuğun tamamlanmasının yaklaşık 10 saat 28 dakika sürdüğünü söylüyor.

Artemis I'in Test Sürecinde Yaşanacaklar

NASA, Özgürlük Heykeli'nden Daha Büyük Yeni Roketini Tanıttı

NASA ekipleri, fırlatma rampasında Orion uzay aracının durumunu kontrol edebilecekler, ayrıca hayati hizmetleri Artemis I roketine bağlayabilecekler. Bu yardımcı araçlar, olası alevleri bastırmak için su ile güç ve havayı içeriyor. Her şey kontrol edildikten sonra ekip birkaç prova gerçekleştirecek. NASA ekipleri, itici gazı SLS'ye bağlı tanklara yüklemek için önceden programladığı operasyonları yürütecek. Ayrıca tam bir fırlatma geri sayımından geçecekler ve geri sayımı nasıl geri dönüştüreceklerini ve tankları nasıl boşaltacaklarını gösterecekler. NASA, fırlatma sırasında izleyecekleri tüm zaman çizelgelerini ve prosedürleri uygulamak için esasen şansa ihtiyacı olduklarını da söylüyor. NASA ekipleri, fırlatma için sistemleri ve prosedürleri test etmenin yanı sıra, hava durumu brifingleri, itici gazları koşullandırma ve hatta gerekirse bunları yenileme de dâhil olmak üzere karşılaşabilecekleri her olası durumu uygulayacaklar. Artemis I roketinin RS-25 motorlarını ateşleme noktasına gelmeden hemen önce, fırlatma kontrolleri T-10 dakika noktasına geri dönecek ve işlemi tekrarlayacak.

Devasa Artemis I Roketi

Özgürlük Heykeli'nden daha uzun olmasına rağmen Artemis I'in roketi olarak görev yapan SLS, NASA'nın şimdiye kadar başlattığı en yüksek sistem değil. Bu unvan, NASA'nın 1967'den 1973'e kadar Apollo Programı kapsamında kullandığı roket olan Satürn V'e ait. Bu roket sistemi 110 metre yüksekliğindeydi ve insanlığın bilinmeyeni keşfetme çabasının devasa öncülerindendi.

En büyüğü olmasa da SLS hâlâ etkileyici bir teknoloji ürünü. Roket, NASA'nın bu yıl içinde Ay çevresinde insanların isimlerini taşıyacak olan yeni Orion uzay aracına bağlı. NASA, Artemis I roketini bu yıl içinde fırlatmayı planlıyor.

SLS teknik ve donanım açısından etkileyici olsa da Artemis görevlerinin önemi NASA'nın geliştirdiği teknolojiyi neredeyse gölgede bırakıyor. Artemis I görevinin temel amacı, nihayet ilk kadını ve beyaz olmayan bir nsanı ay yüzeyine indirmek olacak.

NASA ayrıca Artemis görevlerini Ay'ın uzun vadeli keşfini yapmak için de gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu, gelecekte Mars'a yapılacak insanlı görevler için Ay'ı bir başlangıç ​​noktası olarak kullanmamıza izin verecek.