NASA, Ay'a Nükleer Santraller İnşa Etmeye Başlayacak
NASA, açıklamış olduğu yeni proje kapsamında 3 farklı şirketle çalışarak Ay'a nükleer santraller kuracak. İşte detaylar!
Nükleer fizyon, karbondan arındırma çabalarımıza yardımcı olmak için yeterince gelişme sağlamak adına ihtiyaç duyduğu finansmanı ve geliştirmeyi elde etmek için NASA burada Dünya'daki bir kamu algı engelinin üstesinden gelmek zorunda ancak çoğunlukla boş olan ay yüzeyi, birçok nükleer sorununu ortadan kaldırıyor. NASA, Salı günü yaptığı açıklamada ayda kullanılmak üzere tasarlanmış nükleer fizyon enerji sistemleri için konsept tasarımları sağlamak üzere üç tedarikçiyle sözleşme imzaladığını duyurdu.
Bu proje için kazanan teklifler Lockheed Martin, Westinghouse ve IX'den (Intuitive Machines ve X-Energy'nin ortak girişimi) geldi. Her biri, yalnızca bu özel sözleşmeyi yerine getirmek amacıyla "ilk testler" olacak olan sistemlerini geliştirmek için birkaç ortakla birlikte çalışacak ve her biri, yaklaşık 12 ay sürmesi beklenen çalışmaları için yaklaşık 5 milyon dolar alacak.
NASA, bu projede Enerji Bakanlığı (DOE) ile uygun bir şekilde ortaklık kuruyor ve teknik özellikler, bunu en az 10 yıl boyunca üretebilecek 40 kilovatlık bir enerji üretim kapasitesini içeriyor.
Ay ve Mars'a Seyahatler Daha Kolaylaşabilir
Projeler çok önemli gibi görünmese de bu yapılar bir ay üssünü desteklemek için tek tek veya gruplar halinde konuşlandırıldığında, NASA'nın Artemis programı aracılığıyla kurmayı planladığı aya uzun süreli seyahatlerdeki birçok zorluğu çözebilir.
Ay'daki (ve Mars'taki) koşullar, burada Dünya'da Güneş gibi diğer güç kaynaklarıyla karşılaştığımız zorlukların çoğunu artırıyor. Yani, güneş ışığının mevcudiyetine bakılmaksızın ve zorlu ortamlarda tutarlı bir şekilde çalışabilmeleri gerekiyor. NASA ayrıca bu sözleşme için yapılan çalışmanın, derin uzay araştırmalarında uzun menzilli uzay araçları için tahrik sistemleri adına gelecekte başka uygulamalara sahip olabileceğini de belirtiyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.