Mars'taki Karbondioksit, Yeni Bir Kaynak Potansiyeli Taşıyor: Kendi Yakıtını Üretebilir
Kızıl Gezegen'de bulunan karbondioksitin yakıt ve plastik üretiminde kullanılabilecek kadar bol miktarda olduğu keşfedildi.
Mars'a dair pek çok soru hala yanıtlanmamışken, bilim insanları, Kızıl Gezegen'de sürdürülebilir yaşam kurma yolunda önemli bir adım attılar. British Columbia Üniversitesi'nden bir ekip, Mars’ın atmosferindeki bol miktarda karbondioksiti, yakıta ve plastiğe dönüştürmenin mümkün olduğunu keşfetti. Bu buluş, Mars’ta kalıcı yaşam kurmanın en önemli adımlarından biri olabilir.
Mars’ın Aşırı Sıcaklık Farkları Enerji Üretimine Yardımcı Oluyor
Mars’taki atmosferin büyük kısmı karbondioksitten oluşuyor. Bu, gezegende kaynak üretimi yapmak isteyen bilim insanları için epey önemli bir detay. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklı öylesine keskin ki sıcaklık değişimlerinden faydalanarak enerji üretmek pek tabii mümkün. Gönderilen termoelektrik jeneratörler, sıcaklık farkındaki enerjileri toplayarak karbondioksit dönüştürme işlemi gerçekleştiriyor.
Plastik ve Yakıt Üretiminde Kullanılabilir
Mars’ta kurulan biyodomlar, Dünya’daki yaşamı sürdürebileceğimiz alanlar olarak tasarlanıyor. Araştırmacılar, biyodomların dış yüzeylerine yerleştirilecek termoelektrik jeneratörlerle, iç mekan sıcaklığı ile dışarısındaki soğuk arasındaki farktan enerji üretmeyi amaçlıyorlar. Yani gezegendeki karbondioksiti yakıt ve plastik yapımında kullanabilirler.
Yerel Üretimle Dünya’ya Bağımlılık Azalacak
Mars’ta üretilen plastiğin, inşaat, onarım ve günlük yaşam için kullanılabilecek malzemelere dönüşmesi, koloninin Dünya’ya olan bağımlılığını azaltacak. Bu durum, yakın gelecekte Mars’ta yaşayacak insanlar için çok daha sürdürülebilir bir yaşam biçimi oluşturacak. Mars’ta yerel kaynaklar üretilebilecek, böylece koloninin hayatta kalması için gereken malzemeler dışarıdan temin edilmeyecek.