M4 İşlemcili iPad Pro Tanıtıldı! İşte Özellikleri ve Fiyatı

Apple, bugün düzenlediği etkinlikte yeni nesil M4 işlemcili iPad Pro modellerini tanıttı. İşte özellikleri ve Türkiye fiyatları...

Apple, bugün düzenlediği etkinlikte yeni iPad Pro modelini tanıttı. İlk defa bir tablette karşımıza çıkan Apple Silicon M4 işlemciden gücünü alan bu tablet, bilgisayarları bile kıskandıracak performansıyla dikkat çekmeyi başardı. İşte M4 iPad Pro özellikleri ve fiyatı. 

M4 İşlemcili iPad Pro Özellikleri Neler?

İnanılmaz incelikte ve tamamen yeniden tasarlanmış olan iPad Pro, adeta bir cam levha hissiyatı veriyor. 11 ve 13 inçlik olmak üzere iki farklı boyutta geliyor.  Her iki model de inanılmaz ince, 11 inçlik model 5.3mm, 13 inçlik model ise 5.1mm kalınlığında.

Gümüş ve Uzay Grisi olmak üzere iki renk seçeneği sunuyor ve %100 geri dönüştürülmüş alüminyum kasaya sahip. iPad'de ilk kez OLED ekran teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede her piksel kendi ışığını ve rengini üreterek daha canlı ve gerçeğe yakın görüntüler sunuyor.

Ancak tek bir OLED panel yeterli parlaklığı sağlayamadığı için, Apple mühendisleri iki OLED paneli bir araya getirerek "olağanüstü tam ekran parlaklığı" sunan, Tandem OLED adı verilen yeni bir teknoloji geliştirdi. Ekranın hem SDR hem de HDR için 1000 nit parlaklık, maksimum HDR parlaklığı için ise 1600 nit değerlere ulaşabiliyor

Her iki modele de gelen bu üstün ekran teknolojisi, daha önceki LCD tabanlı Retina ekranlardan çok daha ileri. Tandem OLED'in sub-milisaniye renk ve parlaklık kontrolü sayesinde ekran inanılmaz bir dinamik aralık sunuyor:

M2 çipli önceki iPad Pro modeline kıyasla bu yeni model doğrudan M4 çipe geçiş yapıyor. Bu devasa performans artışı demek oluyor. 2. nesil 3nm teknolojisi kullanılarak üretilen M4 çipi, Apple Silicon için büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor. iPad Pro'nun gücünü artıran bu inanılmaz performans artışı:

  • Yeni, öncü teknolojiyle tasarlanmış özel bir görüntü motoruna sahip.
  • Önceki iPad Pro'daki M2'ye kıyasla %50'ye kadar daha hızlı CPU performansı sunuyor.
  • M3 çipinde ilk kez görülen yeni nesil GPU mimarisini temel alıyor
  • 10 çekirdekli GPU ile geliyor.
  • iPad için ilk kez donanım hızlandırmalı mesh shading (ağ gölgeleme) ve ray tracing (ışın izleme) teknolojilerini sunuyor.
  • M2'ye kıyasla 4 kata kadar daha hızlı profesyonel işleme performansı sunuyor.

Apple, iPad gibi mobil cihazlarda çığır açan enerji verimliliği konusunda liderliğini sürdürüyor. M4 çipinde aynı zamanda yapay zeka iş yüklerini hızlandırmak için özel olarak tasarlanmış bir birim bulunuyor. Diğer çip üreticileri yeni yeni NPU (Sinir Ağları İşlemcisi) birimlerini entegre etmeye başlarken, Apple yıllardır Neural Engine teknolojisini kullanıyor.

Bu inanılmaz güçlü birim, saniyede 38 trilyon işlem gerçekleştirebiliyor ve ilk olarak A11 Bionic çipte kullanılan Neural Engine'den 60 kat daha hızlı. CPU, yüksek performanslı GPU ve Neural Engine'deki hızlandırıcılar sayesinde M4 çipi, yapay zeka uygulamaları için inanılmaz derecede güçlü bir hale geliyor.

Bu da, cihazın yapay zeka gerektiren işlemleri çok daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmesi anlamına geliyor. M4'teki Neural Engine, günümüzün herhangi bir PC'sindeki NPU'dan daha güçlü. Genel performansa baktığımızda ise yeni M4 iPad Pro, M2 çipli versiyon kıyasla 4 kat orijinal iPad Pro'ya kıyasla 10 kata kadar daha hızlı. 

12 megapiksel arka kamera, tıpkı iPad Air gibi yatay kenara taşınmış. Bu, özellikle görüntülü görüşmeler sırasında daha doğal ve kullanışlı bir çekim deneyimi sağlayacak. Cihazın yatay konumda kullanımı için FaceID sistemi de bu kenara taşınarak daha kolay kullanım imkanı sunuyor. 

Ayrıca LiDAR tarayıcı, dört stüdyo mikrofonu ve adaptif TrueTone flaş bir araya gelerek gelişmiş tarama özellikleri sunuyor. Yeni bir sistemle Apple Pencil'ın şarj edilmesi ve iPad Pro ile eşleştirilmesi artık daha kolay olacak.

M4 İşlemcili iPad Pro Türkiye Fiyatı

Apple 11 inç model:

Başlangıç fiyatı: 45.999 TL

13 inç model:

Başlangıç fiyatı: 59.999 TL.