Kepler Teleskobu Yeni Bir Süper Dünya Keşfetti
NASA, 180 ışık yılı uzaklıkta yeni bir süper gezegen keşfetti
İnsanoğlunun keşfetme isteği, yeni Dünyalar bulmak için deriz uzayda da devam ediyor. Hubble ve Kepler teleskoplarıyla yıllardır uzayı inceleyen NASA, Kepler teleskobuyla yeni bir dış gezegen keşfetti. Teleskobun K2 görevi kapsamında yapılan araştırmada bulunan gezegene, HIP 116454b kod adı verildi. Dünyamızdan 2.5 kat büyüklüğe sahip gezegen, bizden tam 180 ışık yılı uzaklıkta.
Süper Dünya olarak tanıtılan gezegenin kendi güneşine uzaklığı ise 13 Milyon KM. Gezegen üzerinde yaşamın olup olmadığını bulmak şimdilik çok zor olsa da, gezegenden yansıyan ışığın incelenmesiyle hangi maddeleri barındırdığı anlaşılabilecek.
Peki, 180 ışık yılı uzaklıktaki gezegen nasıl oluyor da tespit ediliyor? Kepler günümüz teknolojisine göre biraz eskimiş olsa da, gök bilimciler çok basit bir teknikle uzak gezegenleri bulabiliyor. İnceleme yapılacak alana odaklanan teleskop bir yıldıza kilitleniyor ve sürekli izliyor. Eğer yıldızın etrafında dönen bir gezegen varsa, yıldızla teleskobun arasına girerek teleskoba ulaşan ışığı kırıyor ve kendini belli ediyor. Bir nevi gölgesinden tanınan gezegen hakkında, NASA tarafından detaylı bir inceleme başlatılacak.