NASA, Kasım Ayında Gökyüzünde Gerçekleşecek Olayları Listeledi

Kasım ayı uzayda pek çok olaya ev sahipliği yapacak. NASA tüm bu olayları tek bir videoda listeledi. İşte detaylar!

Barış Bulut -

NASA, Kasım ayının önemini vurgulayarak bizleri nelerin beklediğini paylaştı. Bu ay, tam ay tutulması, devasa bir yıldız ve tadını çıkarabileceğiniz üç önemli meteor yağmuru ile gökyüzü gözlemcileri için heyecan verici bir ay olacak.

Tam Ay Tutulması

Tam ay tutulması, Dünya, Güneş'in doğrudan ışığının Ay'a ulaşmasını engellediğinde, 8 Kasım Salı sabahı erken saatlerde gerçekleşecek ve Kuzey Amerika, Pasifik bölgesi, Avustralya ve Doğu Asya'daki insanlar tarafından görülebilecek.

ABD ve Kanada'nın Doğu saat diliminde bulunan insanlar, tutulma gece saat 4'ten hemen sonra başlayacağı için bu olaya tanık olabilmek istiyorlarsa yataktan erken kalkmak zorunda kalacaklar.

Tam tutulma Türkiye saati ile 12:15'te gerçekleşecek.

Spica

Spica, Güneş'imizin 10 katı kütleye sahip ve 12.000 kat daha parlak olan dev bir yıldızdır. NASA kendisi için "Neyse ki bizim için 260 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor." diyor.

Dünya'dan çok uzak olmasına rağmen, 20 Kasım Pazar günü gün doğumundan bir saat önce gökyüzüne bakarak Spica'nın ışığını görebilirsiniz. Onu tespit etmek için güneydoğuya bakmalı ve ince bir hilali fark etmelisiniz. Spica, parlak mavimsi ışığıyla dikkatinizi çekecek.

Leonid Meteor Yağmuru

Yıllık Leonid meteor yağmuru, Güneş etrafında dönerken kuyruklu yıldız Tempel-Tuttle'ın geride bıraktığı tozlu enkaz parçalarından oluşuyor.

Bu meteor yağmuru Kasım ayı boyunca gözlemlenebilir ancak bir göz atmak için en iyi zaman, 18 Kasım Cuma gece yarısından sonra zirve yaptığı zamandır.

NASA, gökyüzünde saatte 20'ye kadar meteor görebileceğinizi söylüyor ancak o gece Ay'ın yaklaşık %35'inin dolu olacağını ve bu nedenle ışığının daha sönük meteorları görmenizi engelleyebileceğini belirtiyor.

Bununla birlikte Leonid meteorlarının genellikle birkaç saniye süren çizgilerle parlak olduğunu söylüyor, bu nedenle hâlâ bol miktarda görüntülenebilir hareket olması gerekiyor.

Leonid meteor yağmurunu tespit etmek için herhangi bir ışık kirliliğinden uzakta, karanlık bölgelerde gözlemlemeye çalışmakta fayda var.

Bilim

Dünya'ya Tehdit Oluşturabilecek Yeni Bir Asteroit Keşfedildi

Bilim

Lucy Uzay Aracı, Dünya'nın Çarpıcı Bir Görüntüsünü Yakaladı

Benzer İçerikler