Jüpiter Atmosferi 3D Olarak İlk Defa Görüntülendi

Jüpiter atmosferinin 3D görüntüsü meraklandırdı. NASA, Jüpiter'in ilk 3 boyutlu görüntüsünü üretti.

Jüpiter atmosferinin 3D görüntüsü NASA tarafından yayınlandı. NASA'nın Jüpiter'in yörüngesindeki Juno sondasından elde edilen yeni bulgular, gezegenin kendine özgü ve renkli atmosferik özelliklerinin bulutlarının altındaki görünmeyen süreçler hakkında nasıl ipuçları sunduğuna dair daha eksiksiz bir resim sunuyor.

NASA'nın Juno sondası, Jüpiter'in atmosferine daha iyi ve daha derin bir bakış sağladı. Araştırmacılar, Jüpiter'in çalkantılı bulutlarının ve fırtınalarının öncekinden daha ayrıntılı bir şekilde nasıl çalıştığını gösteren, atmosferik katmanlarının ilk 3 boyutlu görüntüsünü ürettiler.

Jüpiter atmosferinin 3D görüntüsü meraklandırdı 

Bu görüntüler sonrasında en önemlisi, siklonların ve antisiklonların nasıl davrandığı daha açık. 200 mil derinliğinde çalışan Büyük Kırmızı Leke (Great Red Spot, bir antisiklon) ile beklenenden çok daha uzun. Ayrıca dönüşlerine bağlı olarak tepede daha sıcak veya daha soğuktur.

Juno, bulutların yüzeylerinin altına bir bakış sunan mikrodalga radyometre kullanarak verilerin doldurulmasına yardımcı oldu. Ekip, Büyük Kırmızı Nokta için radyometre verilerini iki yakın geçişten alınan yer çekimi imzalarıyla tamamladı.

Radyometre bilgisi, mikrodalga ışığında okyanus benzeri değişiklikler bir yana, kuzey ve güney yarımkürede Dünya benzeri sirkülasyon hücrelerini de gösterdi.

Juno'nun 10. Yılı Jüpiter Uydusu Ganymede'nin Yeni Fotoğrafıyla Kutlandı
Bilim

Juno'nun 10. Yılı Jüpiter Uydusu Ganymede'nin Yeni Fotoğrafıyla Kutlandı

Juno'nun 10. yılını kutlama amacıyla Jüpiter uydusu Ganymede'in yeni bir görüntüsü paylaşıldı. Peki, Ganymede yeni çekilen görüntüde tam olarak nasıl görünüyor?

Büyük Kırmızı Leke'nin atmosferik kütlesi gibi bazı gizemler hala çözülebilmiş değil. Bununla birlikte, 3D görüntüler Jüpiter gibi gezegenlerin nasıl davrandığına dair daha uyumlu bir resim ortaya koyuyor.

Yeni paylaşılan görüntüde çok ince ayrıntılar görülemiyor. Bunun nedeni, fotoğrafı elde etmek için izlenen yol. Yukarıdaki fotoğraf sadece tek bir seferde çekilmedi, üç farklı noktadan elde edildi.

Jüpiter'i izleyen Juno kayboldu

10 yaşında olan Juno özellikle son günlerde gözlerden kaybolmuştu. Juno için bir sonraki büyük an, 2022 yılının eylül ayında Jüpiter'in uydusu Europa'ya yakından bakmak için faaliyet göstermeye başlayacağı an olacağı ifade ediliyor.

NASA, Ocak 2021'de Juno'nun görevini 2025 yılına (veya ömrünün sonuna) kadar uzattı. Uzay aracı eğer daha erken bir tarihte çalışamaz hale gelmezse 2025'e kadar görevini yerine getirmek için faaliyette bulunmaya devam edecek ve uzay ajansı, o zamana kadar Juno'yu söz konusu amaçlarla kullanmaya devam edebilecek.

Juno gibi uzay araçları, Dünya'ya geri getirmek için geliştirilmiyor. Juno'nun görevi, Jüpiter'in inanılmaz seviyedeki yerçekimi onu parçalarına ayıracak kadar yakına çektiği zaman görevi de son bulmuş olacak.