James Webb Uzay Teleskobu, evrenin derinliklerine bakan ve binlerce ışık yılı öteden gelen ışığı gözlerimizin önüne seren âdeta modern bir mucize konumunda. Geçtiğimiz yıl ve birkaç ay boyunca teleskop, görkemli gözlemleriyle bizi şaşırtmaya devam etti ve bunlardan en yenisi, Webb'in genç yıldızların patlamalarını yakalama yeteneğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Webb genç bir protostarı incelerken, yıldızın kendisinden dışarıya doğru enerji saldığı güzel ve ikonik bir görüntü yakaladı. Enerji jetleri, çok genç bir yıldızın kutuplarından dışarıya doğru püskürdüğü yıldız maddesinden oluşuyor. Bilim insanları bu enerji jetlerinin uzayda süpersonik hızlarda hareket ettiğini tahmin ediyor.
Webb bilim insanları bu olaya Herbig-Haro 211 (HH 211) adını verdiler. Bahsi geçen genç yıldız yaklaşık 1.000 ışık yılı uzaklıkta, Perseus takımyıldızında yer alıyor. Webb'in genç yıldızla ilgili gözlemleri yıldızın kendisini göstermese de çevresindeki gaz ve tozu emerek giderek büyümesini sağlayan bölge üzerindeki etkilerini görebiliyoruz.
Herbig-Haro 211 (HH 211) Yıldızının Patlama Anı
James Webb evreni gözlemlediği süre boyunca bunun gibi olayları birçok kez gözlemledi. Uzay teleskobu, bu yılın başlarında antik kuasarlardan gelen yıldız ışığına ilk kez bakmamızı sağladı ve bilim insanlarının evrenin derinliklerinde yaptığı her gözlemle evrenin erken aşamalarının gizemlerini çözmemize yardımcı olmaya devam ediyor.
Genç yıldızın enerji patlamaları yaydığı bu son görüntü hem güzel hem de evrenimizin ne kadar heyecan verici olduğunu hatırlatıyor. Bilim insanları Webb'in gözlemlediği genç yıldızın eninde sonunda daha güçlü enerjiye sahip olacağına ve muhtemelen güneşimizin henüz birkaç on bin yaşındayken ve şu anki kütlesinin çok küçük bir yüzdesine sahipken nasıl göründüğünü temsil ettiğine inanıyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsinz.