ISS Hızı, İstasyondan Çekilen Fotoğrafla Gözler Önüne Serildi
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) hızı uzaydan gelen fotoğrafla ortaya çıktı. Bir günde Dünya'yı 16 defa turlayan ISS bir hayli hızlı.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) hızı ne kadar diye merak ediyor musunuz? Avrupa Uzay Ajansı'nın astronotlarından Thomas Pesquet, ISS'ten çektiği fotoğrafla istasyonun yüksek hızını gözler önüne serdi.
Avrupa Uzay Ajansı'nın astronotlarından biri olan Thomas Pesquet, bu yılın başlarında Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) fırlatılmıştı. Pesquet, fırlatıştan bu yana Dünya'nın ve uzay boşluğunun birçok fotoğrafını çekti.
Astronotun fotoğraflarda göstermeye çalıştığı şeylerdeki çabası gerçekten çarpıcı. Fransız astronot, dikkatini Uzay İstasyonunun Dünya'nın yörüngesindeki yüksek hızına çekiyor. ISS'in yörünge hızı yaklaşık 28.000 kph yani yaklaşık 17.400 mph veya başka bir deyişle saniyede yaklaşık 7,6 km.
Pesquet kısa süre önce yeni projesinden ilk fotoğrafını (altta yer alan tweet'te) yayınladı. Pesquet'in açıklamasına göre bu fotoğrafı yakalamak için 30 saniyelik bir pozlama gerekti. Fotoğraf, Uzay İstasyonunun bir kısmını Dünya ve yıldızların etrafından ne kadar hızlı geçtiğini gösteriyor.
"Denediğim bir fotoğraf tekniğinin bazı denemelerinden bir resim. Uçtuğumuz hızın izlenimini veriyor (28 800 km/s). Bu görüntü, geceleri Dünya'nın 30 saniyelik bir pozunu gösteriyor. Gördüğünüz (şeyler) yollar yıldızlar ve şehir ışıkları. Daha fazlası gelecek" ifadelerini kullandı.
A picture from some tryouts of a photo technique I’ve been experimenting with. It gives the impression of the speed we fly at (28 800 km/h!). This image is one 30-second exposure of Earth at night. The trails you see are stars, and city lights. More to come! 📷🤓 #MissionAlpha pic.twitter.com/h2GJScy6mk
— Thomas Pesquet (@Thom_astro) June 13, 2021
ISS hızını kendiniz de ölçebilirsiniz
ISS, Dünya yüzeyinin yaklaşık 400 km (250 mil) üzerinde ve her 90 dakikada bir gezegenin etrafında dönüyor. Bu, istasyonun 24 saatlik süre içinde Dünya'nın etrafında 16 kez döndüğü anlamına geliyor.
ISS'in uzayda ne kadar hızlı hareket ettiği konusunda daha net bir fikir edinmek için, uzay istasyonunun mahallenizden ne zaman geçtiğini size bildiren NASA'nın bildirim sistemine kaydolmayı düşünebilirsiniz. Açık bir gecede veya sabahın erken saatlerinde, istasyonun güneş panellerinden yansıyan güneş ışığı, gökyüzünde büyük bir hızla hareket ederken ISS'i çıplak gözle kolayca tespit etmenize izin verecektir.
Şaşırtıcı hıza rağmen, Uzay İstasyonundaki astronotlar orada yaşarken ve çalışırken olağandışı bir şey tespit etmiyor. Örneğin Teruhiko Wakayama isimli bir bilim insanı, uzun vadeli çalışma için her biri 48 adet kurutulmuş sperm içeren üç kutuyu ISS'e gönderdi.
Araştırmacılar, uzayda uzun süreli radyasyona maruz kalmanın üreme hücrelerinde DNA'ya zarar verip vermeyeceğini veya mutasyonları yavrulara geçirip geçirmediğini belirlemek istedi. Çünkü bu, gelecekteki uzay araştırmaları ve kolonizasyon görevlerinde kendi türümüz için bir sorun olabilir.