Hükümetler demografik ölçümlemelerde hem yavaş kalabiliyor hem de açıklanan veri çoğu zaman gerçeği yansıtmayabiliyor. Madrid Üniversitesi hükümetin ortalama yayınladığı verilere karşı sosyal ağları kullanarak daha gerçekçi sonuçlara ulaştı.
Üniversite Twitter güncellemelerini demografik olarak kategorize ederek, özellikle işsizlik hakkında gerçekçi veri elde etti. Yapılan araştırma atılan tweet’lerin zamanını ve içeriğinin ne olduğuna bağlı olarak analiz ediliyor. İş saatleri içinde atılan tweet’ler ve yoğunluk derecesinin ölçümlendiği çalışma ilginç sonuçları da beraberinde getirdi.
İş saatleri içerisinde atılan tweet’lerde işsiz olan kullanıcılar hiç işten bahsetmiyor ya da işle ilgili yorum yapmıyorlar. Aynı saatlerde iş yerlerinden atılan gönderiler ise genellikle işle ilgili oluyor. Bir diğer detay da yazım hatalarıyla belirleniyor, işsiz olan Twitter kullanıcıları sabah attıkları tweet’lerde çok sık yazım hatası yapıyorlar.
Yapılan çalışma atılan tweet’lerden kullanıcıların tüketim alışkanlıklarını da takip ederek işsiz olup olmadıklarını analiz edebiliyor. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıları ya da iş arama çabalarını tweet’lere yansıtan kullanıcılar son derece gerçekçi veri toplanmasını sağlıyorlar.
Şimdilik İspanya temel alınarak yapılan çalışmanın dünyanın her yerinde geçerli olup olmayacağı tartışma konusu. Bunun sebebi Twitter kullanıcılarının farklı ülkelerde farklı karakterler sergileyebiliyor olmasından kaynaklanıyor.