iOS 8 WWDC 2014'te Tanıtıldı

Apple'ın yeni mobil işletim sistemi iOS 8 WWDC 2014'te tanıtıldı.

Erkan Calp -

Apple, OS X Yosemite ile birlikte yeni özellikler kazandığı mobil işletim sistemi iOS 8’i de tanıttı. Bugünden itibaren geliştiricilerin deneyimleme şansı bulacağı yeni iOS özellikler geliştiriciler için fazla sayıda yenilik içeriyor.

Apple’ın her yıl San Francisco’da düzenlediği Geliştiriciler Konferansı kısa adıyla WWDC’te yeni Mac OS X in yanı sıra iOS 8’in de tanıtması bekleniyordu ve tahminler doğru çıktı. Uzun süredir konsept videolarını izlediğimiz iOS 8 bugün nihayet tanıtıldı ve merak ettiğimiz özellikleri gün yüzüne çıktı. Tasarımdan ziyade yeni özelliklerin öne çıkarıldığı iOS 8’in beta sürümüne bugünden itibaren tüm geliştiriciler erişebilecek. Büyük olasılıkla da iPhone 6’nın tanıtılması ile birlikte iOS 8 tüm kullanıcıların cihazlarına giriş yapmış olacak.

iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 5C modelleri ile uyumlu olan iOS 8’de Bildirim Merkezi güncellendi. Telefonumuza gelen bildirimleri daha kolay yönetebilecek, sık görüştüğümüz arkadaşlarımıza daha hızlı erişebileceğiz. Kısa mesaj banner bildirimi üzerinde aşağı kaydırma hareketi uygulayarak Mesajlar uygulamasına gitmeden doğrudan mesajı yanıtlayabileceğiz. Bildirim Merkezi’nde üçüncü parti geliştiriciler tarafından oluşturulmuş widget’lar da yer alacak.

Healthkit, iOS 8 ile birlikte deneyimleyebileceğimiz, üçüncü parti cihaz ve servislerin sağlık durumumunuzu ölçmelerine izin veren bir uygulama. Sağlık verilerimizi tek bir yerde depolayan bu uygulama sayesinde sağlık verilerimiz otomatik olarak doktorumuza aktarılacak. Mayo Clinic ise Healthkit’i iOS’a entegre etmesi ve geliştirmesi için Apple’a yardım olacak. Diğer bir yenilikse Family Sharing (Aile Paylaşımı) oldu. Konumumuzu paylaşmamıza ve kayıp cihazları bulabilmemize izin veren özellik çocuğu olan kullanıcıların oldukça işine yarayacak. iOS cihazınızla yapılan tüm satın alım işlemlerini kontrol edebilecek, sizden habersinz satın alımlar gerçekleştirmeye çalışan çocuğunuzun bu etkinliğinden anında habedar olabileceksiniz.

Kullanıcılara yazarken önerilerde bulunarak metinleri daha seri yazmalarına imkan tanıyan Swiftkey uygulamasına benzeyen akıllı yazma deneyimi sunan QuickType da iOS 8 ile birlikte gelen yeni bir uygulama. Kiminle konuştuğunuza bağlı olarak önerilerde bulunabilecek. Örneğin patronunuzla veya arkadaşınızla yaptığınız konuşmaları görecek ve ona göre öneriler sunacak. Klavyenin şu an için Türkçe karakterlerini desteklemediğini belirtelim. Geliştiriciler de üçüncü parti klavyeler geliştirebilecek.

Akıllı telefonlarda en çok kullandığımız uygulamalardan biri olan Mesajlar da iOS 8 ile iyileştirmeler kazandı. Grup mesajlaşmalarından artık başlık eklemek, durum güncellemek (rahatsız etme gibi) kendimizi sohbetten çıkarmak mümkün. Ayrıca sesli mesajlar oluşturabilecek, sesli mesajları dinlemek ve yanıtlamak için de iPhone’unumuzu kulağımıza doğru getirmemiz yeterli olacak. Sık kullandığımız diğer uygulama olan Mail de güncelleştirmeden nasibini aldı. Mail uygulamasında kaydırma hareketimizle e-postaları işaretleyebilecek veya okunmamış olarak belirtebileceğiz.

Arama kısmında da birkaç değişiklik farkedeceğimiz yeni iOS’un duyurulması ile birlikte geliştirilen iCloud fotoğraf saklama servisinin ücretlendirilmesinde de değişikliğe gidildi. iCloud’ı ilk kez kullananlar 5GB ücretsiz alan kazanacak. 20GB alan aylık 0.99 dolar, 200GB alan aylık 3.99 dolar sunulacak. Yenilenen iCloud depolama alanı ile 1TB’a kadar boyutta veri saklamak mümkün olacak.

iPhone 5S’te gördüğümüz yeni iPad ve iPhone’larda da göreceğimiz parmak izi sensörü TouchID, bildiğiniz üzere sadece Apple’ın kendi kullanımı ile sınırlandırılmıştı. iOS 8 güncellemesi ile birlikte parmak izi doğrulama üçüncü parti uygulamaların kullanımına açılacak. Bu da 1Password, Mint gibi finansal uygulamaların gizli verilerimizi TouchID ile daha iyi koruyabileceği anlamına geliyor.

iOS kullanıcılarının merakla beklediği akıllı asistan Siri’nin Türkçe konuşup konuşmayacağı sorusu iOS 8 ile netlik kazandı. Siri’nin tanıdığı 22 yeni dil arasında tahmin edeceğiniz üzere Türkçe bulunmuyor. “Hey Siri” komutumuzla eller serbest açabileceğimiz Siri söylediğimiz şeyi gerçek zamanlı olarak yazabilecek. Popüler şarkı tanıma uygulaması Shazam’ın entegre edilme, iTunes içeriği satın alınması yeni Siri’de göreceğimiz özellikler.

iOS 8 güncellemesinin geliştiriciler için bugün sunulduğu, son kullanıcılar için iPhone 6 tanımı ile birlikte sunulacağı iPhone 4 cihazlarını desteklemediğini bir kez daha hatırlamakta fayda var.

OS X Yosemite WWDC 2014'te Tanıtıldı

Benzer İçerikler