Singapurlu bilim insanları, insan vücudu ile kablosuz şarj yönteminin mümkün olabileceğini gösteren bir araştırma gerçekleştirdi. Nature Electronics'te yayımlanan çalışmanın bulguları özellikle şarj alanında büyük bir yenilik bekleyen elektronik ürün kullanıcılarının ilgisini çekti.
İnsan Vücudu ile Kablosuz Şarj Gerçek mi Oluyor?
İnsan vücudunun kullanımını içeren kablosuz şarj teknolojisi mevcut koşullar ve imkanlara bakılacak olursa en azından şimdilik mümkün görünmüyor fakat kablosuz şarj teknolojisindeki ilerlemeleri de görmezden gelmek mümkün değil. Bu teknoloji henüz ilk aşamalarda olsa da bu alanda birkaç yenilikçi isim teknolojinin daha iyi bir hale gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Kablosuz şarj özelliği temel olarak akıllı telefon ve benzeri elektronik cihazların kablo olmadan şarj edilmesine olanak sağlıyor. Bu cihazların büyük bir kısmını şarj etmek için şu an karşılanması gereken bir kablo gereksinimi var. Kullanıcıların kablolu şarj ile ilgili en büyük sorunu genellikle cihaz şarj olurken hareket edebileceği alanın çok kısıtlı olması ile alakalı oluyor.
Kablosuz şarj özelliği, herhangi bir akıllı telefonu hareket halindeyken bile şarj etmeye olanak tanıyor. Bu alanda çalışma yürüten elektronik cihaz üreticileri şimdilik sadece kabloları kaldırmakla ilgileniyor. Xiaomi, Oppo ve Motorola gibi şirketlerin yürüttüğü çalışmalar sayesinde kullanıcıların kabloya olan bağlılığı azalmış olsa da kullanıcıların belirli bir alandan çıkmasına olanak tanıyacak yenilikçi bir teknoloji bulunmuyor.
Singapurlu araştırmacılar ise kullanıcıların belirli bir alana sıkışıp kalmasının önüne geçecek bir çalışmaya ışık tuttu. Çalışmada yer alan bilim insanları, bir cihazı şarj etmenin daha alışılmadık bir yolunu buldu. Bu yol, kullanıcının vücudunu kullanmaktan geçiyor.
Teknoloji, bilim kurgu filmlerini aratmayacakmış gibi görünse de bilim insanları, kablosuz enerji iletimini gerçekleştirmek için insan vücudunu kullanmanın ilginç bir yöntemini ortaya çıkardı. Nature Electronics'te yayımlanan çalışmaya göre ilk olarak akıllı saat ve benzeri cihazlara bir verici yerleştiriyor. Bu verici daha sonra kablosuz olarak şarj edilmesi istenen cihazlara yerleştirilen alıcıların sinyalini alıyor ve enerjisini alıcının bulunduğu cihazlara aktarıyor.
Araştırmacılar ayrıca insan vücudu kullanılarak yakın çevreden enerji toplanıp toplanamayacağını ve aynı yöntemle akıllı saat ve benzeri cihazları şarj etmek için kullanılıp kullanılamayacağını da öğrenmek için bazı çalışmalar gerçekleştirdi. Araştırma ekibi, dizüstü bilgisayar ve benzeri cihazlardan elektromanyetik dalgalar almaya çalıştı. Bilim insanları amacına ulaşmış olsa da bu teknolojinin henüz kullanılıp kullanılmayacağını söylemek için çok erken.
YORUMLAR