İnsan Evrimi Hiç Olmadığı Kadar Hızlı Gerçekleşiyor

İnsan evrimi, bilim insanlarına göre büyük bir hız kazandı. Peki, insanların artık daha hızlı evrimleşmesinin altında hangi sebep yatıyor? İşte merak edilenler!

Yeni bir çalışmada elde edilen bulgulara göre insan evrimi geçmişe kıyasla çok daha hızlı gerçekleşiyor. Araştırmacılara göre bunun genlerle değil insan kültürü ile alakalı olma ihtimali çok daha yüksek olabilir.

İnsan Evrimi Neden Hızlandı?

İlk insanlar, hayatın başlangıcından bu yana doğal seçilimin bir parçası olarak geldi. Birçok insan yaşamın döngüsü olarak çiftleşti ve öldü. Bu döngü boyunca modern insanın bugünkü haline gelmesine yardımcı olan küçük genetik mutasyonlara uğranıldı.

Yeni çalışma, önceki hayatın aksine evrimin artık sadece genlere bağlı olarak gerçekleşmediğini ileri sürüyor. Araştırmacılara göre insanların zaman içerisinde elde ettiği kültür, evrime genetik mutasyonlardan çok daha hızlı yön veriyor olabilir.

İnsanlar artık onlara hayatta kalma avantajı sağlayan genetik mutasyonlara ihtiyaç duymuyor çünkü kültür aracılığı ile öğrenilen bilgi ve elde edilen deneyimler, insanların hayatta kalmalarını sağlıyor. Araştırmacılar, kültürel evrimin insanları artık doğal süreçten çok daha güçlü ve etkili bir şekilde yönlendirebileceğini savunuyor.

Maine Üniversitesinden araştırmacı ve çalışmanın ortak yazarı Zack Wood, WordsSideKick'e yaptığı açıklamada bir virüsün bir türe saldırması halinde o türün virüse karşı genetik evrim yolu ile bağışıklık kazandığını söyledi.

Wood'a göre bu tür bir evrim, virüse karşı daha hassas olanların öldüğü, virüse karşı bağışıklığı olan genlere sahip kişilerin ise hayatta kaldığı bir standardı oluşturuyor. Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse güçlü olan hayatta kalırken zayıf olan hayatını kaybediyor.

İnsan Vücudu ile Kablosuz Şarj Bilim İnsanlarına Göre Mümkün
Bilim

İnsan Vücudu ile Kablosuz Şarj Bilim İnsanlarına Göre Mümkün

İnsan vücudu ile kablosuz şarj hayali, bilim insanlarının yaptığı son çalışma sayesinde yakın bir zamanda gerçeğe dönüşebilir. İşte merak edilen tüm detaylar!

Günümüze dönecek olursak bu ilkel süreçten hiçbir iz kalmadığını söylemek mümkün. İnsanların artık bu tür tehditlere karşı güçlü veya zayıf olmasının hiçbir önemi yok.

Kültür ve insan evrimi arasındaki bağlantıya günümüzden örnek verecek olursak COVID-19 salgının başından bu yana birçok insan hayatını kaybetti ve insanlar bugün bile hayatını kaybetmeye devam ediyor ancak bilim insanları, salgının başından beri üzerinde çalıştığı aşılar sayesinde insanların bağışıklık kazanmasını sağlayacak aşılar geliştirdi.

Maine Üniversitesinden Tim Waring, bilim insanlarının geliştirdiği aşılar sayesinde dünyayı tehdit eden virüslere karşı zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan insanların da güçlülerin arasına katılabildiğini belirtti.

Kısacası insanların artık daha hızlı evrimleşmesinin temelinde kültür var. Bir insan diğer insanlarla konuşmaya başladığı ilk andan itibaren öğrenmeye ve onları taklit etmeye başlıyor. Bu kişilerden öğrendiği bilgiler sayesinde gen yolu ile elde edilen hayatta kalma yöntemlerine daha çabuk ulaşıyor.