Influencer reklam yasağı ile ilgili soru işaretleri özellikle Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan kılavuzla birlikte arttı. "Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticareti Uygulamalar Hakkında Kılavuz" ile belirli reklamlara izin verilmemeye başlandı.
Peki, bu kılavuzla beraber belirlenen sosyal medya reklam yasakları arasında neler yer alıyor? Influencerların reklam yayımlarken hangi noktalara dikkat etmesi gerekiyor? Konu ile ilgili cevabı merak edilen bütün sorulara aşağıdan yanıt bulabilirsiniz.
Influencer Reklam Yasağı Ne Anlama Geliyor?
Ticaret Bakanlığının 2021 yılında yayımladığı kılavuz aslında sosyal medya kullanıcıları tarafından yanlış anlaşıldı. Bu nedenle sosyal medya platformları üzerinden yayın yapmaya başlayıp markalardan ya da kişilerden reklam teklifi alan internet kullanıcılarının kafasında çeşitli sorular var.
Kısaca açıklamak gerekirse sosyal medyada içerik oluşturan kişilere reklam yasağı gelmedi. Bu kişiler hâlâ reklam alma ve yayımlama hakkına sahiptir. Bu kılavuz aslında gizlice yapılan reklamların yasaklanmasını sağladı.
Sosyal medyada reklam yayımlayacak olan bir kişinin artık sponsorlu yani herhangi bir marka ile yapılan iş birliği kapsamında yayımlanan gönderileri belirtmesi zorunlu hâle geldi.
Başka bir yanlış anlaşılma da bu kılavuzun sadece influencerlar için hazırlandığı ile ilgili oldu. Bu kılavuz sosyal medya hesabı üzerinden kendisine veya reklamverene ait olan bir ürün ya da hizmetin satılmasını ya da kiralanmasını sağlayan, hedef kitlesi üzerinde etkisi olan kişileri ilgilendiriyor.
Kısacası sosyal medyada bir ürün ya da hizmet satmaya çalışıyorsanız sizin de bu kılavuzda yer alan maddeleri incelemeniz gerekiyor.
Kılavuza göre sosyal medya etkileyicisi (influencer) aracılığı ile yapılan reklamların açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi ve sponsorlu içeriklerin ayırt edilebilir olması zorunlu.
Kılavuzda ayrıca her türlü iletişim aracında olduğu gibi sosyal medyada da sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklam yapılması yasak olduğu belirtildi. Örtülü reklam, içeriğin sponsorlu içerik olmasına rağmen normal gönderi gibi paylaşılması anlamına geliyor.
Sosyal Medya Reklam Yasakları Neler?
- Sosyal medyada yayın yapan influencer ile iş birliği yapılarak yayımlanan reklamlarda örtülü reklam yapılmamalı.
- Video paylaşım platformlarında yayımlanan sponsorlu videoların açıklamasının "en başında" iş birliğini gösteren ifadelere yer verilmemeli.
- Fotoğrafa dayanan mecralar üzerinden paylaşılan sponsorlu gönderilerde ise #Reklam, #Tanıtım, #Ortaklık hashtagleri ya da "@[Reklam veren] ile iş birliği" gibi ifadeler kullanılmalı.
- Sponsordan alınmış bir hediye gösteriliyorsa bu hediyenin hangi markadan alındığı da mutlaka belirtilmeli.
- Instagram gibi sosyal medya platformlarında yayımlanan sponsorlu hikâyelerde de #Reklam, #Sponsor, #İşBirliği, #Ortaklık gibi ifadelerin kullanılması gerekiyor.
- Kişi, paylaşımla reklamverenden maddi kazanç elde etmesinme ya da herhangi bir fayda sağlamasına rağmen kendisinin sadece bir tüketici olduğu izlenimini oluşturamaz.
- Paylaşımı yapan kişi, kendisine hediye edilen bir ürünü kendisi satın almış gibi gösteremez.
Sponsorlu İçerik Kuralları Neler?
Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan sponsorlu içeriklerin açıklama kısmında "#Reklam", "#Tanıtım", "#Sponsor", "#İşBirliği", "#Ortaklık", "@[Reklam Veren] ile iş birliği", "@[Reklam Veren] tarafından sağlandı" ve "@[Reklam Veren] tarafından hediye olarak alındı" ibarelerinden herhangi birinin olması gerekiyor.
Benzer şekilde bu sadece Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformları ile sınırlı değil. Podcast aracılığı ile yapılan reklamlarda içerik oluşturucuların şu açıklamalardan birini yapması gerekiyor:
- "Bu podcast, [reklam veren] hakkında reklam içerir."
- "Bu podcast, [reklam veren] ile ücretli bir iş birliğinden oluşmaktadır."
- "[Reklam veren]’in destekleri ile."
- "Ürünleri (podcastimde bahsettiğim) [reklam verenden] hediye olarak aldım."
YouTube ve IG TV gibi adresler üzerinden içerik oluşturan kişilerin de bu kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin YouTube'da içerik oluşturuyorsanız ve sponsorlu içerik paylaşıyorsanız şu ifadelerden birini açıklama kısmına eklemeniz gerekiyor:
- "Bu video [reklam veren] reklamlarını içermektedir."
- "Bu video, [reklam veren] ile ücretli iş birliğini içermektedir."
- "[Reklam veren]’in destekleriyle."
- "Bu ürünleri [reklam verenden] hediye olarak aldım."
- "Ürünleri bana gönderdiği için [reklam verene] teşekkürler."
YORUMLAR