Google Play Müzik ve Oyun Servisleri Açıldı
Beklenildiği gibi Google, I/O 2013 etkinliklerinin ilk gününde yeni müzik servisi ve oyun oynama servisini duyurdu.
Beklenildiği gibi Google, I/O 2013 etkinliklerinin ilk gününde yeni müzik servisi ve oyun oynama servisini duyurdu.
Google Music All Access adlı müzik servisi sayesinde Google bu alandaki rakipleri Spotify, Rhapsody ve Rdio ile rekabet içerisine girebilecek. Google'ın yeni servisiyle birlikte kullanıcılar milyonlarca parçayı keşfederek dinleyebilecekler ve kişiselleştirilmiş ayarlar sayesinde dinleme geçmişlerine kolayca ulaşabilecekler.
Google Müzik kitaplığınızı görütülerken bundan böyle kendi yüklemiş olduğunuz kişisel listelerinizi ve bunun dışında All Access ile dinlemiş olduğunuz tüm şarkıların listesine de kolayca ulaşabileceksiniz. Google bu servisini kuralları olmayan bir radyo olarak tanımlarken, servis üzerinde sevdiğiniz ve sevmediğiniz tüm şarkıları listenize kolayca ekleyebilecek ve çıkarabileceksiniz.
Servisi denemek isteyen kullanıcılar 30 günlük deneme sürümünü kullanmaya başladıktan sonra memnun kalırlarsa aylık 9.99 dolar ödeyerek servisi kullanmaya devam edebilecekler. Bugün Amerika'da kullanıma sunulan servis zaman içerisinde diğer ülkelerde de kullanılmaya başlanacak.
Arayüzü gayet iyi görünen servisin kullanımı da oldukça kolay ama Google Play Music Access genel olarak bakıldığı zaman diğer servislerin kullanıcılara sundukları hizmetlerin dışında ekstradan bir özellik sunmuyor. Muhtemelen tek artısı Google ekosistemi içerisine kolayca entegre olarak diğer Google hizmetleriyle birlikte çalışabilecek olması.
Google Play Games servisi ise birçok mobil oyuncu için en büyük eksikliklerden olan liderlik tablosu, gerçek zamanlı çoklu oyuncu desteği, başarımlar ve bulut desteği gibi birçok özelliği içerisinde barındırıyor.
Özellikle bulut oyun desteği sayesinde oyuncular bundan böyle herhangi bir cihaz üzerinde Google+ hesaplarıyla oturum açtıklarında kaldıkları yerden oyunlarını oynamaya devam edebilecekler. Ayrıca servis Android ve web oyunları arasında sağladığı çapraz platform desteği sayesinde de büyük bir eksikliği kapatmış olacak.
Oyunları oynarken kendimize kolayca rakipler bulabileceğimiz gibi istersek kendi arkadaşlarımızla da bağlantı kurup oyunları oynamaya hızlı bir şekilde başlayabileceğiz. Servis gerçekten çok umut verici görünüyor olsa da konferans sırasında yetkililer servisin entegre edildiği Riptide adlı jet-ski yarış oyununu oynamaya çalışırken bağlantı problemleri yaşadılar.
Microsoft Live ve Apple Game Center düşünüldüğü zaman çok da yenilikçi bir servis olmayan Google Play Games'in Android kullanıcıları için tek sevindirici yanı OpenFeint'e bir rakip çıkmış olması olacak gibi.
Yeni servisin diğer servislerden farklı olan tek yanı geliştiriciler için alt yapı desteğinin sunulacak olması ve oyunlara entegre edilmesi zorunlu olmayan oyun servisine geliştiricilerin rahatlıkla ulaşabilmesi diyebiliriz.