GİB Açıkladı: Hangi Oyuncaklardan ÖTV Alınacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı, oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiasını "Her oyuncaktan vergi alınmayacak" diyerek yalanladı.

Oğuz Çakır -

Türkiye'nin gündeminde halktan alınacak yeni "vergi ve katkı payları" var. Geçtiğimiz cuma TBMM'ye kanun teklifi olarak sunulan bu bu vergi paketi, kredi kartı limitinden tutun da ikinci el araba satışına ve hatta bazı oyuncaklara yeni vergiler getiriyor. Elbette ki oyuncaktan yüzde 20 ÖTV alınacak olması tepkileri de beraberinde getirdi. Son olarak Gelir İdaresi Başkanlığı vergi paketindeki oyuncakların neler olduğunu açıkladı!

Mobil

Türkiye'de 28.999 TL'ye Satılan Samsung Galaxy S24 FE, ABD'de Bedava Oldu!

Gelir İdaresi Başkanlığı Hangi Oyuncaklardan ÖTV Alınacağını Açıkladı

Gelir İdaresi Başkanlığı, sosyal medyada tepkilere yol açan oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları hakkında açıklama yaptı. Üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan vergi alınacağı iddialarını yalanlayan kurum, sadece drone dediğimiz "uçan oyuncaklardan" ÖTV alınacağını duyurdu. Yapılan açıklama ise şu şekilde:

Dün Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilen kanun teklifinin 10. maddesi ile kamuoyunun 'drone' diye bildiği ancak Kanun yazım tekniği açısından uluslararası tanımlamada yer aldığı GTİP numarası ile (9503.00) yazılması gereken ibare, eşyanın üst başlığını tanımlayan adı olup aşağıdaki gibidir:

Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebekler, diğer oyuncaklar, küçültülmüş (scale) modeller ve benzeri eğlencelik modeller (hareketli olsun olmasın), her türlü bilmeceler (puzzle)

Buraya kadar eşyanın adı olup, esas verginin kapsamına alınan kısım bundan sonra parantez içinde yazılan '(Yalnız 9503.00.75.00.00; 9503.00.79.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarında yer alan yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar)' kısmıdır.

Elbette ki araba, bebek ve üç tekerlekli bisiklet gibi oyuncaklardan vergi alınmayacak olması özellikle ebeveynleri biraz rahatlatsa da yine de yeni vergilere olan tepkileri dindirmiş değil. Hatta pek çok kişi bunu "ölümü gösterip sıtmaya razı etmek" olarak tanımlıyor. Ne yazık ki tek vergi uçan oyuncaklara değil. Aşağıdaki vergiler ve harçlar çok yakında hayatımıza girecek gibi duruyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Siz yeni vergi ve harç paketlerinin ülkemizin kalkınması için kritik olduğunu düşünüyor musunuz? Yoksa halihazırda rekor vergi oranlarına sahio ülkemizde sahip olmadığımız paradan harç ödemek size de mantıksız geliyor mu? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın.

Benzer İçerikler

YORUMLAR