Texas A&M Üniversitesi'nden bilim insanları NASA'nın James Webb teleskopunu kullanarak Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiyi inceledi. Galakside, gökbilimcilere evrenin ilk oluşum aşamalarına bir bakış sağlayan organik parçacıklar olan duman ve sis parçacıkları buldular.
Teleskobun net görüntüler yakalama ve bunları hızlı bir şekilde işleme yeteneği, büyük miktarda veri yakalamak üzere tasarlanmış bir araç için oldukça önemli bir özellik.
Teleskop, araştırmacıların evrenin oluşumunun ilk aşamalarını görmelerini sağladı. Teleskop 12 milyar yıl öncesine ait bir dumanı yakaladı ki bu da geçmişe bir bakış anlamına geliyor çünkü görüntüde görünen galaksiler bugün farklı bir formda olacak.
Duman ve Sis Keşfi Ne Anlama Geliyor?
Duman ve sis genellikle yeni yıldızların doğuşuna işaret eder ancak araştırmacılar dumanın olduğu ancak yeni yıldız oluşumunun çok az olduğu veya hiç olmadığı birçok bölge buldular. Bu keşif gökbilimcilerin evrenin nasıl işlediğine dair daha derin bir anlayış geliştirmelerini sağladı.
James Webb teleskobu milyarlarca yıl öncesine bakarak araştırmacıların evrenin oluşumunun ilk evrelerini anlamalarını sağlıyor. Teleskobun evren tarihinin erken dönemlerinde bir galaksideki dumanı tespit edebilmesi, gökbilimciler için yeni araştırma yolları açıyor. Araştırmacılar daha fazla galaksiyi inceleyerek, "duman varsa ateş de vardır" sözünün evrenin erken dönemleri için geçerli olup olmadığını anlamayı umuyorlar.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.
YORUMLAR