Epic Games, Google'a Karşı Açtığı Davayı Kazandı!

Google bir süredir büyük davalarla boğuşurken, bunlardan birisini Epic Games'e karşı kaybetti. İşte detaylar!

Epic Games, Google'a Karşı Açtığı Davayı Kazandı!

Teknoloji devi Google'ın yasal sorunları giderek büyüyor. Google, Epic Games tarafından Android uygulama ekosistemini tekelleştirdiği gerekçesiyle açılan davayı kaybetti.

Google'ın Google Play uygulama mağazası, Android cihazlara yazılım indirmek için kullanılan popüler bir mağaza konumunda. Epic'in açtığı davada, firmanın sadece Android uygulama ekosistemini değil, aynı zamanda yazılım platformundaki ödeme yöntemlerini de yasa dışı bir şekilde tekeline aldığı iddia ediliyordu.

Buna karşılık Google, kullanıcılar için Apple ile rekabet ettiğini ve müşteri kaybını önlemek için fiyatlarını düşürmek zorunda kaldığını iddia etti.

Epic'in CEO'su Tim Sweeney kararı X sayfasında paylaştı ve 2021'de bir mahkemenin Apple'a karşı benzer iddiaları reddetmesinin ardından bu kararın şirketine rahat bir nefes aldırdığını belirtti.

Epic Games, Google'a Karşı Açtığı Davayı Kazandı!

Android Uygulama Dağıtımı ve Ödemelerinde Google Tekel Kabul Edildi

Karar, belki de tarihindeki en önemli dava olabilecek ayrı bir davayla mücadele eden Google için hayati önem taşıyor.

Bilindiği üzere Google'ın, kendi arama motorunun Apple'ın akıllı telefonları, dizüstü bilgisayarları ve tabletlerinde varsayılan ürün olması için Apple ile yaptığı anlaşmanın yasa dışı olduğunu iddia ediliyor.

Google'ın arama motoru, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri hâline gelmesinin başlıca nedeni ve Apple ve diğerleriyle yaptığı anlaşmalar, sürekli bir kullanıcı akışının ürünü kullanmaya devam etmesini ve reklam geliri elde etmesini sağlıyor.

Epic Games davasında yargıç, jüri üyelerinden karar formundaki yedi soruyu yanıtlamalarını istedi. Bu sorular, Epic'in bir antitröst pazarının varlığını kanıtlayıp kanıtlamadığını, Google'ın rekabete aykırı uygulamalarla tekelci güç kazanıp kazanmadığını, Google'ın eylemlerinden hangi ürün pazarlarının etkilendiğini, Epic'in Google'ın eylemlerinden zarar görüp görmediğini ve Google'ın rekabete aykırı anlaşmalar yaparak ticareti engelleyip engellemediğini belirlemelerini istedi.

Epic'in Google'a karşı açtığı davayı kazanmasına karşın Apple'a karşı açtığı davayı kaybetmesi, Apple ve Google'ın iş uygulamaları arasındaki farkı ortaya koyuyor.

Apple'ın Android rakibine göre sahip olduğu en önemli avantaj, kendi akıllı telefonlarını üretip satması ve iOS ekosistemini yalnızca kendi donanımına kilitlemesidir. Bu sayede cihazlara istediği ürünleri ekleyebiliyor.

Diğer taraftan Google, Samsung gibi başka firmalar tarafından üretilen cihazlarda yazılım avantajını korumak zorunda ve bunu yapmak için firma ödemeler yapıyor.

Google'da Yılın En Çok Arananları Belli Oldu! (2023)
İNTERNET

Google'da Yılın En Çok Arananları Belli Oldu! (2023)

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, 2023 için küresel bazda en çok yapılan aramaları açıkladı. İşte en çok aranan 2023 Google aramaları!

Google'ı gelecekte nasıl günler beklediği belirsiz ancak şirketin bu ve bunun gibi davalardan sıyrılması pek de kolay olmayacak gibi görünüyor.