Android'deki En Tehlikeli Mesajlaşma Uygulamaları Açıklandı
Google Play Store isimli Android uygulama mağazasındaki en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları neler? Kaspersky, kullanıcıların merak ettiği soruyu yanıtladı.
Akıllı telefonlarla birlikte mesajlaşma platformları da hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi fakat bazı mesajlaşma hizmetleri masum olmayabilir. Kaspersky, Android platformunda yer alan en tehlikeli mesajlaşma uygulamalarını açıkladı.
Android Platformundaki En Tehlikeli Mesajlaşma Uygulamaları
- WhatsApp Messenger
- Telegram
- Viber
- Google Hangouts
Kaspersky tarafından elde edilen veriler, kötü niyetli kişilerin kimlik avı dolandırıcılığı yöntemi için Android platformunda yer alan mesajlaşma uygulamalarını çok sık bir şekilde kullandığını gözler önüne seriyor.
Rusya merkezli güvenlik şirketi Kaspersky, Aralık 2020 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında Android mesajlaşma platformlarında gerçekleştirilen tüm kimlik avı girişimlerini inceledi. Elde edilen sonuçlara göre bu saldırıların yüze 89,6'sı WhatsApp Messenger üzerinden gerçekleştiriliyor. WhatsApp, listedeki diğer uygulamalara büyük bir fark attı.
Paylaşılan listenin ikinci sırasında Telegram yer aldı. Aktarılan bilgilere göre kimlik avı dolandırıcılığı saldırılarının yüzde 5,6'sı Telegram üzerinden yapılıyor. Bu uygulamanın ikinci sırada yer alması çok sayıda kullanıcının şaşırmasına neden oldu.
Üçüncü sırada Viber isimli mesajlaşma hizmeti bulunuyor. İlk olarak 2010 yılında iOS'e, 2012 yılıdna ise Android'e çıkışını gerçekleştiren Viber, yüzde 4,7'lik bir orana sahip. Anlık mesajlaşma, görüntülü ve sesli arama gibi özelliklere sahip olan uygulama,oldukça popüler durumda.
Güvenlik firması Kaspersky uzmanları tarafından paylaşılan listenin dördüncü sırasında Google Hangouts konumlandı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji devi Google'ın mesajlaşma hizmeti Hangouts'un yüzde 1'den daha az orana sahip olduğu belirtildi. Yani Hangouts üzerinden gerçekleşen kimlik avı dolandırıcılığı girişimleri oldukça az sayıda.
Kimlik Avı Dolandırıcılığından Nasıl Korunulur?
- E-posta adresinize gönderilen e-postalardaki bağlantılara tıklamadan önce resmi adresten gönderilip gönderilmediğini öğrenin.
- Size gönderilen her e-postadaki ek dosyalarını indirmeyin.
- Güvenilir bir anti virüs yazılımı (virüsten koruma yazılımı) kullanın.
- Arama motorlarından veya çeşitli web sitelerinden Facebook gibi sitelerin bağlantısına tıkladığınızda adres çubuğunda yönlendirilen sitenin Facebook'un orijinal sitesi olduğundan emin olun. Dolandırıcılar, sizi tuzağa düşürmek için "Faccebook" veya "Facebo0k" gibi alan adlarını satın alabilir.
- Kredi kartı bilgileriniz başta olmak üzere yüksek hassasiyete sahip bilgilerinizi çevrim içi ortamda paylaşmaktan kaçının.