Geçtiğimiz yıl, yani 2016 yılında klasik nüfus cüzdanlarının yerini çipli elektronik kimliklerin alacağı konuşuluyordu ve pilot bölgede denemesi yapılıyordu. Türkiye'de yaşayan bütün vatandaşların devlette bulunan tüm bilgilerini içerisinde barındıracak bu elektronik kimliklerin ne zaman çıkacağı nihayet açıklandı. 65. hükümetin ilk 100 günü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Binali Yıldırım, 2017 yılından itibaren elektronik kimlik sistemine geçileceğini bildirdi.
Mevcut hükümetin çalışmalarını değerlendirirken Elektronik Kimlik konusuna da değinen Yıldırım, “2017’den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza dağıtılacak. Şu anda pilot uygulama yapılıyor. Kimlik kartınızı vereceksiniz ve içinde her türlü bilgi var. Bütün bilgiler bulunacak. Bu bilgilere kimse erişemeyecektir. Herhangi bir işlem yapılacağı zaman o bilgileri sağdan soldan soruşturmak yerine karttan bakacaklar ve bürokrasi ortadan kalkmış olacak” dedi.
Elektronik Kimlik Ne İşe Yarıyor?
1976 yılından itibaren kullanılan nüfus cüzdanları kademeli olarak yerlerini akıllı çipli kimlik kartlarına bırakacaklar. Peki, yeni kimliklerde ne gibi yenilikler olacak?
- İlk olarak “nüfus cüzdanı” ortadan kalkacak ve "kimlik kartı" ibaresi hayatımıza girecek.
- Yeni kimlik kartları 8 farklı güvenlik yöntemi ile korunacak bunların arasında Biyometrik önlemler de var. Mesela damar, parmak izi, avuç içi gibi kişiye özel yöntemler yeni akılı kimlikler için kullanılabilecek.
- Yeni kimlik kartlarının da bir geçerlilik tarihi olacak. Bu süre 10 yıl olacak.
- Eski nüfus cüzdanlarının arkasında yazan kütük bilgileri yeni çipli kimlik kartlarında bir çipe yerleştiriliyor.
- Çipli kimlik kartlarında cinsiyete göre renk değişimi yok. Erkek ve kadın için kartlar aynı renkte olacak.
- Yeni kimlik kartları kısmen pasaport gibi sayılacak.
- Yeni akıllı kimliklerde “din” hanesi herkeste bulunmayacak ancak isteğe bağlı olarak kimlik kartının üzerinde bulunan akıllı çipe işlenebilecek.
Elektronik Kimlik Fiyatı Ne Kadar Olacak?
İlk dağıtılmaya başlandığı andan belirlenen tarihe kadar yeni kimlikler için ‘değerli kağıt bedeli’ adı altında 15 TL bedel ödenecek. Kayıp vb. durumlarda olup da yenilenen kimlik kartları için de 30 TL tahsil edilecek.
Elektronik Kimlik Nasıl Alınır?
Yeni kimlikler için başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden randevu alabilirler. Ayrıca Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak yapabilirler. Randevusuz başvuruda bulunmak isteyenlerde nüfus müdürlüklerine giderek ya da yurtd ışında dış temsilciliklere giderek elektronik kimlik başvurusunda bulunabilirler.
Elektronik Kimlik Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?
İlk defa kimlik kartı başvurusunda bulunacak olan vatandaşlar nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapabilirler.
E-Devlet'e Artık Daha Fazla Banka Hesabıyla Giriş Yapabiliyorsunuz
YORUMLAR