Ekşi Sözlük, Anayasa Mahkemesine Başvurdu!

21 Şubat 2023'te alınan BTK kararı çerçevesinde Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirilmişti. Ekşi Sözlük, Anayasa Mahkemesine başvurduğunu duyurdu. İşte detaylar!

Samet Dönmez -

Bir ayı aşkın süre önce erişim engeliyle karşılaşan ve erişim engeli devam eden Ekşi Sözlük, Anayasa Mahkemesine başvurduklarını açıkladı. Ekşi Sözlük tarafından yapılan açıklamaya dair tüm detaylar haberimizde.

Ekşi Sözlük, Anayasa Mahkemesine Başvurduğunu Açıkladı

Ekşi Sözlük, "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, adil yargılanma hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlaline son verilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurduk" ifadelerini kullandı ve açıklamasına şu şekilde devam etti: 

"Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, adil yargılanma hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlaline son verilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurduk. bu çerçevede, Anayasa Mahkemesinden söz konusu hakların ihlal edildiğine karar vermesini ve ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına hükmetmesini talep ettik."

"Sona ermiş bir hak ihlali olmadığından, halen, her gün milyonlarca kişinin anayasal haklarının ihlali devam etmekte olduğundan başvurumuzun hızlıca incelenerek hukukun ve anayasamızın gerektirdiği şekilde sonuçlandırılmasını bekliyoruz."

"Herhangi bir gelişme olması halinde sizlerle paylaşacağız, gösterdiğiniz tüm destek için teşekkür ederiz."

Ekşi Sözlük, Erişim Engeli Hakkında Yeni Açıklamada Bulunmuştu

Ekşi Sözlük, erişim engeli ile ilgili oldukça önemli bir açıklamada bulundu. Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Dün sizlere itirazımızın ankara 4. sulh ceza hakimliği'nce kabul edildiğini ve erişimin engellenmesine dair kararın kaldırılmasına karar verildiğini duyurmuştuk. Yine dün gece, tarafımıza hiçbir bilgi verilmeksizin Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, lehimize verilen itirazın kabulüne ilişkin kararın BTK'nın itirazı üzerine kaldırıldığını öğrendik.

Kararı bugün, dün gece çıkan haberlerin ardından talebimiz üzerine elektronik tebligatla tarafımıza iletildi. aşağıdaki görsellerden bu karara ulaşabilirsiniz. Bu kararın gerekçelerine ilişkin olarak en vahim olarak gördüğümüz kısım şöyledir;

"her ne kadar iş bu hususların düşünce özgürlüğü kapsamında kaldığı yönünde savunma sunulsa da sitedeki kullanıcıların görüşlerine muhalif paylaşımların yukarıdaki bahsedilen paylaşımlar kadar sitede yer bulmadığı, bu paylaşımların çok kısa sürede siteden kaldırıldığı gibi hususlar dikkate alındığında, site sahibi veya yetkililerinin söz konusu paylaşımların oluşturulması veya yayılması hususunda iştiraklerinin olmadığının savunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu bağlamda bir kısım içeriklerin yayından çıkarılmasının yeterli olamayacağı, eylemin bireysel/basit nitelikten ziyade daha organize ve sitenin tamamına şamil olduğu..."

Ekşi Sözlük'teki kullanıcıların genel bir görüşü olmadığı, herkesin bireysel olarak fikirlerini açıkladığı bilinen bir gerçek. hatta pek çok kullanıcımız tarafından "taraf olmamak” hususunda eleştirildiğimiz de herkesin kabulü. "sitedeki kullanıcı görüşü”nün ne olduğunu hiçbirimiz bilmezken, kararda bu görüşe muhaliflerin yönetim eliyle susturulduğu iddiasına yer verilmiş.

Bu iddiaları, ilk gün olduğu gibi bugün de şiddetle reddediyoruz. hiçbir kullanıcının içeriğini düşüncesi sebebiyle yayından kaldırmadık. Bugüne kadar olduğu gibi, ekşi sözlük hiçbir düşüncenin savunucusu olmayacak ancak herkesin kendi düşüncesini savunması için onlara yer açacak, toplumsal hafıza kaydını tutmaya devam edecek.
hukuka inanmaya devam ediyoruz, mücadelemizi hukuk nezdinde sürdürmeye devam edeceğiz.

Ekşi Sözlük'ün Kapalı Kalması Yönünde Karar Verilmişti

Bugün Ekşi Sözlük için erişim engellenin kaldırılmasıyla ilgili alınan karar, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı iptal ederek engeli onaylamasıyla geçerliliğini yitirdi.

4. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itirazı inceleyen görevliler, Ekşi Sözlük'ün kapalı kalması yönünde karar verdi. Henüz Ekşi Sözlük'ten konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Ekşi Sözlük'e Uygulanan Erişim Engeli Kaldırılmıştı

Ekşi Sözlük'ün erişim engeline dair oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Yapılan itirazın Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğince kabul edildiği açıklandı. Erişim engeliinin kaldırılmasına yönelik karar verildiğini açıklayan Ekşi Sözlük, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Yaptığımız itiraz ankara 4. sulh ceza hakimliğince kabul edildi ve erişim engelinin kaldırılmasına karar verildi. kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçiyoruz. hukuka inanmaya devam edeceğiz."

Ekşi Sözlük Neden Engellenmişti?

BTK sitesinde yapılan sorguda "eksisozluk.com, 21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu kararıyla erişime engellenmiştir." sözleri yer alıyor

Çeşitli servis sağlayıcıları yavaş yavaş eksisozluk.com sitesine erişimi engellerken yaşanan hadise Twitter'da tartışma konusu oldu.

Ekşi Sözlük'ten Açıklama Gelmişti

BTK tarafından erişime kapatılan Ekşi Sözlük'ten açıklama geldi. Türkiye'nin en önemli ve bilinen internet şirketlerinden biri olan Ekşi Sözlük'ün CEO'su Başak Purut, konuya dair açıklamada bulunmuştu. 

Twitter hesabından paylaşılan görselde de belirtildiği gibi konuyla ilgili şirkete resmî yollarla herhangi bir açıklama yapılmıyor ve bilgi verilmiyor. "Erişim engelinin sebebiyle birlikte bilgi alamama" durumu devam ederken, sözlük avukatları Ankara'da BTK yetkilileriyle görüşmeye çalıştıklarını belirttiler.

BTK, Ekşi Sözlük'ün Neden Kapatıldığını Açıklamıştı

Bugün yaşanan gelişme ile birlikte Ekşi Sözlük'ün neden kapatıldığına da ışık tutuluyor.

IndyTurk'ün haberine göre BTK yetkililerinden edinilen bilgiler ışığında Ekşi Sözlük, "Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişime engellenmiş durumda. BTK, Ekşi Sözlük'ün 5651 Sayılı İnternet Kanunu'nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelerle kapatıldığını belirtirken, bahsi geçen madde ise şu şekilde:

"Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir."

Yaşam

Son Dakika: Hatay Depremi Hakkındaki Gelişmeler

Benzer İçerikler