Delta varyantı nedir, belirtileri neler, aşılara karşı etkili mi? Bu yazıda, B1617.2 olarak isimlendirilen varyant hakkında merak edilen tüm soruları yanıtladık.
Delta Varyantı Nedir, Semptomları Farklı mı?
Geçtiğimiz aylarda Hindistan'da yeni bir varyant ortaya çıkmıştı. Varyant, ilk olarak "Hindistan varyantı" olarak isimlendirilmişti fakat Hindistan Bilgi Teknoloji Bakanlığı, varyanta ülkenin isminin verilmesinin yanlış olduğunu belirtmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bunun üzerine varyantları Yunan alfabesinin harfleri ile yeniden adlandırdı. Böylece Hindistan varyantının ismi "Delta" oldu. Dr. Anthony Fauci, 8 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, söz konusu varyantın ABD'deki koronavirüs vakalarının yüzde 6'sından fazlasını oluşturduğunu söylemişti.
Dr. Scott Gottlieb ise Delta'nın şu andaki COVID-19 vakalarının yaklaşık yüzde 10'undan sorumlu olduğunu ve iki hafta içerisinde vakaları ikiye katladığını açıklamıştı. Epidemiyolog Neil Ferguson, Delta'nın Alpha'dan (İngiltere varyantı) yaklaşık olarak yüzde 60 oranında daha bulaşıcı olduğunu ve daha ciddi hastalık potansiyeli taşıdığını düşünüyor.
İskoçya'daki araştırmacılar tarafından 14 Haziran tarihinde yayımlanan bir çalışma ile birlikte B1617.2'nin Alpha'ya kıyasla hastaneye yatış riskini iki katına çıkardığı ortaya çıktı. Şu anda Delta semptomlarının mevcut koronavirüs belirtilerinden farklı olup olmadığı kanıtlanmadı fakat koronavirüs hastalarında gözlemlenen değişik belirtiler ortaya çıktı.
Doktorlar, kangren, şiddetli mide rahatsızlıkları, ishal, kan pıhtısı ve iştime kaybının Delta'dan kaynaklandığını tahmin ediyor. Elbette söz konusu varyantın bu belirtilere neden olduğuna ilişkin bilimsel bir kanıt bulunmuyor.
Koronavirüs Aşıları Delta Varyantına Karşı Etkili mi?
İngiltere Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından mayıs ayının sonlarında yapılan araştırma, iki doz BioNTech ya da AstraZeneca aşısının Delta'ya karşı etkili olduğunu gözler önüne serdi. Söz konusu varyanta karşı BioNTech aşısı yüzde 88 oranında etkiliyken AstraZeneca aşısı ise yüzde 60 oranında etkili olduğunu belirtelim. Her iki aşının da bir dozu B1617.2'ye karşı yüzde 33,5 oranında etkinliğe sahip.
Bu çalışma aynı zamanda ABD'de kullanılmakta olan başka bir aşı olan Moderna için de umut vaat ediyor olabilir. Moderna aşısı, Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılmadığı için bu çalışmada kullanılmıyor fakat Moderna ve Pfizer'in her ikisi de mRNA tabanlı aşılardır ve benzer etkinlik oranlarına sahiptir.
İskoçya'daki çalışmada Delta'ya karşı iki doz BionTech aşısının %79, iki doz AstraZeneca aşısının ise %60 oranında etkili olduğu ortaya çıktı. Söz konusu etkinlik oranları, iki doz uygulandıktan iki hafta sonra gözlemlendi.
YORUMLAR