Clubhouse'un Türkiye'de Temsilcilik Açması Gerekiyor Mu?

Bir anda patlayan ve dünya gündemine oturan Clubhouse'un Türkiye'de temsilcilik açması gerekiyor mu?

clubhouse-turkiyede-temsilcilik-acmasi-gerekiyor-mu

Sosyal medyada çok kısa sürede en çok konuşulan uygulamalardan bir tanesi haline gelen Clubhouse'un Türkiye'de temsilci açması gerekiyor mu?

Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat M. Gökhan Ahi bu konuya yanıt verdi.

Clubhouse Türkiye'de Temsilci Açacak Mı?

Habertürk'ten Nejdet Çalışkan, Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat M. Gökhan Ahi ile görüşme yaptı.

Avukat M. Gökhan Ahi Clubhouse'un da diğerleri gibi kanundaki "sosyal ağ sağlayıcı" tanımına girmekte olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

  • "Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında ses içerikleri oluşturmalarına ve paylaşmalarına imkân sağlayan bu platform tipik bir sosyal ağ sağlayıcıdır.
  • Sosyal ağ sağlayıcıların temsilci bulundurma ve diğer yasal yükümlülüklerinin başlaması için, Türkiye’den günlük erişiminin bir milyondan fazla olması gerekiyor.
  • Türkiye’deki kullanıcı sayısı henüz çok sınırlı olduğundan ve henüz Android tabanlı cihazlarda kullanılamadığı için bu rakama bir kaç ay daha ulaşılamayacaktır."

Yapılan açıklamaya göre Clubhouse'un Türkiye'de ilerleyen günlerde temsilcilik açması gerekiyor. Clubhouse'un Android versiyonu çıkmış olmamakla birlike davetiye ile iOS cihazlardan kayıt olunabiliyor olması Türkiye'de çok az kullanıcıya sahip olduğunu göstermekte.

Clubhouse geliştiricileri tarafından Türkiye ile ilgili bir açıklama da henüz gelmedi. Eğer uygulama ilerleyen günlerde daha da büyür ise ki büyüyecek gibi görünüyor Türkiye'de temsilcilik açması gerekmekte.

Clubhouse hakkında detaylı bilgiye ve ne olup ne olmadığına aşağıdaki blog yazımızdan erişebilirsiniz.

Sadece Davetlilerin Girebildiği Clubhouse Nedir, Nasıl Kullanılır?
MOBİL

Sadece Davetlilerin Girebildiği Clubhouse Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sadece elinde davet kodu bulunanların kullanabileceği Clubhouse nedir, nasıl kullanılır? İşte yakın zamanın en gözde uygulaması ile ilgili merak edilenler!

1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile birlikte günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de en az bir temsilci bulundurmaları, bu kişinin de iletişim bilgilerine doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer verilmesi gerekiyor.

Twitter, Periscope ve Pinterest, Türkiye'ye temsilci atamadığı için reklam yasağı getirildi. Facebook geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile temsilci atayacağını duyurmuştu.

Tesilci Atamayınca Ne Oluyor?

  • Temsilci atamayan şirketlere öncelikle 10 milyon lira idari para cezası kesiliyor.
  • Ardından 30 gün içinde temsilci atanmaz ise 30 milyon lira para cezası daha kesiliyor.
  • Para cezalarının ardından 30 içinde yine temsilci açmayan şirketlere reklam yasağı başlıyor. Türkiye'den reklam verilmesi yasaklanıyor.
  • 3 ay içinde temsilci atanmaz ise bant genişliği yüzde 50 daraltılıyor.
  • Son olarak temsilci açılmaz ise bant genişliği yüzde 90 daraltılıyor. Bu da erişim sağlanması çok zor bir duruma geliyor.

sosyal-medya-devlerine-30-ar-milyon-tl-ceza