Çin'den Gelen Otomobiller Artık Uygun Fiyatlı Olmayacak: Peki Neden?

Mevcutta sadece Çinli elektrikli otomobiller için uygulanan %40 ilave gümrük vergisi bundan böyle Çin'den gelen tüm yakıt türleri için uygulanacak.

Küresel çip krizi ve değişken döviz kuru gibi birçok nedenden olayı fiyatların tavan yaptığı otomotiv sektöründe Çinli otomobiller uygun fiyatlı oldukları gerekçesiyle revaçta. Ancak bu durum çok yakında değişecek gibi görünüyor. Zira Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında vatandaşı üzecek bir karar yayımlandı.

Karara göre halihazırda elektrikli otomobiller için uygulanan ilave gümrük vergisi artık tüm benzinli ve dizel farketmeksizin tüm yakıt türleri için uygulanacak. Bu, dolaylı yoldan bugüne dek uygun fiyattan satılan fosil yakıtlı Çinli otomobillerin zamlanacağı anlamına geliyor.

Çin'den Gelen Fosil Yakıtlı Otomobillere %40 Ek Vergi Geldi

Mevcutta sadece Çinli elektrikli otomobiller için uygulanan %40 ilave gümrük vergisi bundan böyle Çin'den gelen tüm yakıt türleri için uygulanacak. Bunu biraz daha açacak olursak, artık söz konusu araçlar için %10 gümrük vergisi + %40 ek vergi, yani toplam %50 oranında vergi ödenmesi gerekecek. 

 

Kararın bir ay sonra yürürlüğe girmesi beklenirken, bu gelişmenin Chery, BYD, Skywell ve MG gibi üreticileri olumsuz etkilemesi ve fiyatların büyük oranda zamlanması bekleniyor. Son olarak bu kararın Türkiye otomobil piyasasında kartları yeniden dağıtacağı ve Çinli markaların ülkemizdeki pazar paylarını düşüreceği tahmin ediliyor.

MG Otomobil Fiyat Listesi - 2024
Otomobil

MG Otomobil Fiyat Listesi - 2024

Şık ve zarif tasarımıyla kendine hayran bırakan İngiltere kökenli MG marka otomobiller ne kadar? İşte 2024 yılına ait MG otomobil fiyat listesi!

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?  Resmî Gazete'de yayımlanan bu kararı nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!