BepiColombo ilk Merkür fotoğrafını paylaştı. Avrupa ve Japonya'nın ortak misyonu BepiColombo, Merkür'den fotoğraflar göndermeye başladı. İşte BepiColombo uzay aracının Merkür'de yapacakları.
Avrupa-Japon uzay ajansları tarafından ortak geliştirilen BepiColombo uzay aracı, Güneş Sistemi'nin en içteki gezegeni olan Merkür'ün ilk resmini Dünya'ya gönderdi.
Uzay sondası, görüntüyü sadece 200 km yükseklikte, küçük dünyanın üzerinden (Merkür'ün diğer adı) geçtikten kısa süre sonra çekti.
Misyon görevlileri, uzay aracının hızını kontrol etmeye yardımcı olmak için Merkür'ün yer çekimini kullanarak, bu tür beş uçuş daha planladı. Amaç, Bepi'nin yeterince yavaş hareket etmesi ve sonunda gezegenin etrafında istikrarlı bir yörüngeye oturmasıdır. Bu, misyonun 2025'in sonuna kadar devam edeceği anlamına geliyor.
BepiColombo'dan Merkür'ün ilk fotoğrafı
Merkür'ün ilk görüntüsü, sondanın yanındaki düşük çözünürlüklü bir takip kamerası tarafından çekildi. Şu anda Bepi, yüksek çözünürlüklü bilim kameralarını kullanmaya hazır değil. Kameralar, uzay aracı yığını olarak adlandırılan bölmenin içinde saklanıyor.
Bepi aslında bir arada tutulan iki uzay aracını temsil ediyor. Bir kısım Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından, diğer kısım ise Japon uzay ajansı (JAXA) tarafından geliştirildi. Bu iki bileşenin Merkür'e yolculuk için paketlenme şekli, ana kameraların açıklıklarını engelliyor.
Bu, misyonun Merkür'ün ilk görüntülerini, sondanın dışına monte edilmiş birkaç takip veya mühendislik kamerası tarafından elde edildiği anlamına geliyor. İlk fotoğraf düşük çözünürlük olsa da, gezegenin yüzeyindeki tanınabilir özellikleri seçmek için yeterince iyi.
Misyonun Avrupalı ve Japon unsurları, Merkür'de yörüngeye girdiklerinde ayrılacak ve farklı roller üstlenecekler.
Avrupa'nın Merkür Gezegensel Yörünge Aracı (MPO), Merkür'ün arazisini haritalamak, yükseklik profilleri oluşturmak, gezegenin yüzey yapısı ve bileşimi hakkında veri toplamak ve aynı zamanda içini algılamak için tasarlandı.
Japonya'nın Merkür Manyetosferik Yörünge Aracı (MMO), Merkür'ün manyetik alanını inceleyecek. Alanın davranışını ve Güneş'ten uzaklaşan parçacıkların dalgalanan kütlesi olan "güneş rüzgarı" ile etkileşimini araştıracak.
Uyduların paralel gözlemlerinin sonucunda küçük dünya hakkındaki birçok bulmacayı çözebileceği umulmakta.
ESA'nın bilim ve keşif danışmanı Prof. Mark McCaughrean, "Yörüngeye girdiğimizde, Merkür'deki manyetik alanı ve 450°C'lik devasa sıcaklıklara rağmen yine de bazı yüzeylerinde su bulunan bölgeleri incelemeye başlayacağız." dedi.
YORUMLAR