Ameliyat ve Cerrahi Operasyonlarda Hayat Kurtaracak Yeni Yapay Zeka!

Ameliyat ve cerrahi operasyonlardan önce alkol tüketen kişilerin tespitini sağlayan yeni bir yapay zekâ pek çok hayatın kurtarılmasını sağlayabilir.

Ameliyat ve Cerrahi Operasyonlarda Hayat Kurtaracak Yeni Yapay Zeka!

Önemli bir cerrahi operasyondan önceki günlerde alkol tüketen kişilerde ciddi derecede cerrahi komplikasyonlar yaşanabiliytor ancak yeni bir analiz, yapay zekânın bu tür sorunları gün ışığına çıkarmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Alcohol: Clinical & Experimental Research dergisinde yayınlanan çalışmada 2012-2019 yılları arasında ameliyat olan 53.811 hastanın tıbbi kayıtlarını değerlendirmek için bir doğal dil işleme modeli kullanıldı.

Hastaların elektronik tıbbi kayıtları tanı kodlarını içeriyor ancak aynı zamanda riskli alkol kullanımına işaret edebilecek notlar, test sonuçları veya faturalandırma verileri gibi bilgileri de içerebiliyor.

Yeni Yapay Zeka, Ameliyat Öncesi Tespiti Nasıl Sağlıyor?

Ameliyat ve Cerrahi Operasyonlarda Hayat Kurtaracak Yeni Yapay Zeka!

Bağlamsal ipuçlarını yakalamak için araştırmacılar, hem tanı kodlarını hem de haftada önerilen eşikleri aşan içkiler veya alkol kötüye kullanımıyla ilişkili tıbbi sorunların geçmişi gibi riskli alkol kullanımının diğer göstergelerini belirlemek için bir doğal dil işleme modeli programladılar.

Yapay zekâ destekli bu yeni program, alkol bağımlılığı testlerinde alanında uzman hekimler kadar iyi performans sergiliyor. Uzmanların "riskli içici" kategorisinde değerlendirdiği 100 hastanın kaydını inceleyen yazılım, bunlardan yaklaşık 87'sinde sağlık tehdidi oluşturabilecek belirti yakalayarak önceden haber verebiliyor.

Yapay zekâ destekli bu programın gelecekte tüm dünyada kullanıma açılacağı düşünülürken, acil ameliyata veya cerrahi operasyona alınacak hastalarda kullanılması bekleniyor.

YÖK ve BTK Akademisi İş Birliği: 2024-2025 Eğitim Yılında Yapay Zeka Dersleri Başlıyor!
TEKNOLOJİ

YÖK ve BTK Akademisi İş Birliği: 2024-2025 Eğitim Yılında Yapay Zeka Dersleri Başlıyor!

Türkiye'de YÖK tarafından başlatılan BTK Akademi işbirliği ile yapay zeka derslerinin üniversitelerde kredi olarak kabul edilmesi planlanıyor. İşte detaylar!

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.