Amazon, Google ve Microsoft Peş Peşe Yeni Nükleer Enerji Anlaşmaları İmzaladı: Peki Neden?
Microsoft ve Google'ın ardından Amazon da üç farklı şirketle yeni nükleer enerji anlaşmaları imzaladı.
Yapay zeka teknolojileri gelişmeye ve giderek daha yaygın hale gelmeye devam ediyor. Ancak artan popülarite farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Örneğin halihazırda rekor seviyelerde olan enerji tüketimi bu tür gelişmeler nedeniyle hızla artıyor. Teknoloji devlerinin bu iş için çözümü ise basit. Amazon, Microsoft ve Google gibi şirketler, hem talebi karşılamak hem de karbon ayak izini azalrtmak için nükleer enerji kullanmaya hazırlanıyor.
Microsoft, Google ve Amazon Nükleer Enerjiyi Yapay Zeka İçin Kullanacak
Yapay zeka endüstirisi hızla gelişirken, ihtiyaç duyduğu enerji miktarı da bununla doğru orantılı olarak artış gösteriyor. Google ve Microsoft gibi şirketlerin bu soruna çözümü ise nükleer enerji. Şimdi ise bu şirketlerin arasına Amazon da katıldı ve gerçek anlamda internetin önemli bir kısmını bünyesinde barındıran Amazon Web Services, için nükleer anlaşmalara imza attı.
Bunun için Energy Northwest ile anlaşan şirket dört adet SMR tipi santral inşa ettirecek. Elbette ki Amazon'un santraller Chernobyl dizisindeki gibi koca bir şehrin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olmayacak. SMR, Küçük Modüler Reaktör anlamına gelmektedir ve genellike 10 megawatt ile 300 megawatt arası elektrik üretebilir.
Bu sayede bir AWS tesisinin elektriğini sorunsuzca karşılayabilmesine rağmen güvenlik ve maliyet konusunda herhangi bir sorun yaşatmaz. Amazon'un yeni nükleer tesisleri 2030 itibariyle hazır olacak. Şirketin aynı zamanda iki farklı şirketle daha mini nükleer santraller üzerinde çalıştığı biliniyor.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Amazon, Microsoft ve Google gibi şirketlerin kendi mini nükleer santrallerini kurabiliyor olması güvenli mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilrisiniz.