Kütahya'da 5000 Yıllık Herkül Heykeli Bulundu

5000 yıllık Herkül heykeli Kütahya'dan çıktı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki bölge Yunan mitolojisine ışık tutuyor.

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yürütülen kazılar kapsamında önemli parçalara ulaşıldı. Kütahya'dan 5000 yıllık Herkül heykeli çıktı. Yunan mitolojisine ait Afrodit ve Dionysos heykelleri de daha önce bulunmuştu.

Halihazırda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde boy gösteren Aizanoi Antik Kenti'ndeki Penkalas bölgesinde kazı çalışmaları Yunan mitolojisine ışık tutuyor.

Mitolojide "Herakles" olarak da bilinen yarı tanrı Herkül'ün baş kısmı olmayan mermer heykeline geçtiğimiz günkü kazılar sırasında ulaşıldı.

Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları, Kütahya Müze Müdürlüğü ve Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 120 kişilik bir ekiple yürütülüyor.

Mars'taki Gizli Su İlk Defa Keşfedildi
Bilim

Mars'taki Gizli Su İlk Defa Keşfedildi

Mars'taki gizli su sonunda bulundu. ESA-Roscosmos Valles Marineris kanyonunda su zengini vahaların olduğuna inanıyor.

Mermer heykelle ilgili olarak açıklamalarda bulunan kazı Koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu heykelin arkeoloji literatüründeki 'dinlenen Herakles' tiplemesine uyum gösterdiğine dikkat çekildi.

Coşkun açıklamasında, "Her ne kadar baş kısmı korunmamış olsa da üzerindeki aslan postundan hareketle Herakles olduğunu çok kolay bir şekilde anlayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

5000 yıllık Herkül heykeli Kütahya'dan çıktı

Kazılarda bulunan aletlere dayanarak tarihinin M.Ö. 3000'li yıllara dayandığı düşünülen bölge; tiyatro, stadyum, Zeus Tapınağı ile Agora gibi tarihi yapılarıyla dönemin metropolislerinden biri olduğunu gösteriyor.

Son dönem yürütülen kazılar ise özellikle Penkalas çayında yoğunlaştırıldı. Çalışmalarda mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit ile şarap tanrısı Dionysos heykellerinin baş kısmı bulunmuştu. Şimdi de Yunan mitolojisinde Herakles olarak bilinen yarı tanrı Herkül'ün heykeline ulaşıldı.

Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Kazı Koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Coşkun, çeşitli heykel parçalarınu bulmaya devam ettiklerini de ifade etti. Prof. Dr. Gökhan Coşkun Herakles hakkında şu bilgileri verdi:

"Herakles, antik Yunan kültüründe tanrı Zeus ile bir ölümlünün oğlu. Yarı tanrı olarak geçer ve bir müddet sonra tanrılaşır. Kendisi adına tapınaklar yapılır. Roma dönemindeki adı 'Herküles' olan ve bugün halk arasında `Herkül' olarak biliniyor. İşte bu çok güçlü yarı tanrı kimliğin heykeli Aizanoi'deki Penkalas çayı içerisinde karşımıza çıktı.

Her ne kadar baş kısmı korunmamış olsa da üzerindeki aslan postundan hareketle 'Herakles' olduğunu çok kolay bir şekilde anlayabiliyoruz. 'Dinlenen Herakles' heykel tiplemesi, antik dünyada birçok yerde kullanılan bir tip."