Bundan birkaç yıl önce "YouTuber biri var abi, çok iyi" deseler kimse açıp izlemezdi. Peki, şimdi öyle mi? Sosyal medya dediğimiz kavram hayatımıza girdiğinden beri herkes "potansiyel fenomen" konumunda ve bu işi profesyonel olarak yapan insan sayısı giderek artıyor. Önceden birkaç makale okuyorduk, şimdi ise birkaç video izlemeden günü kapatmıyoruz. Bu blogda da potansiyel fenomenlere kulak veriyor ve YouTube üzerinde yayıncılığa başlamayı düşünenlere birkaç öneride bulunuyoruz.
YouTube'un kendisini biliyoruz ama sloganından haberiniz var mı? "Brodcast Yourself". Bizleri aksiyona çağırıyor. Sevimli hayvan videoları, oyun videoları, inceleme videoları, talk show klipleri, müzik videoları vs. izlediğimiz yer, "gel sen de kendi medya alanını oluştur" diye adeta çağrı yapıyor. Bu noktada bir bilgi daha patlatalım; YouTube'un dünyanın en büyük ikinci arama motoru olduğundan haberiniz var mı? Bana inanmazsanız dijital pazarlamacılara sorun, gerçekten öyle.
Günde 1 milyara yakın hiti olan ve milyonlarca saat video izleme oranlarına ev sahipliği yapan YouTube'da siz de iyi bir yayıncı olabilirsiniz. İlk paragrafta dediğim gibi, hepimiz birer fenomen adayıyız ve başarılı olmak için tek yapmamız gereken birtakım kurallara uymak. Bu blogu bir bakıma rehber olarak görebilirsiniz, işin içine biraz da sabır eklenince eminim başarılı olacaksınız. Şimdi dilerseniz başlayalım:
Anahtar kelime araştırması yapın ve yükselişini izleyin
"Google'a göre sen var olmamışsın"
Anahtar kelime aramak bu işin birinci kuralıdır. Varsayımlar üzerinden başlıklar belirlemek çoğu zaman yanlıştır. Bunun için hangi konularda video üreteceğinize dair araştırma yapmanız sizin faydanıza olacaktır. Google'ın bu konuda ücretsiz aracını kullanabileceğiniz gibi Rank Tracker gibi araçları da kullanabilirsiniz. Ne demiştik? YouTube'da aslında bir arama motoru ve onun huyuna gitmemiz gerekiyor.
Dosya adlarını düzeltin
Bir videonun adı "ABCDE.mov" gibi bir uzantıya sahipse onu değiştirip videoyu tanımlayan anahtar kelimeler kullanın. Bu genellikle fotoğraflar için yapılan bir yöntemdir ama videolar için de oldukça önemli bir unsur. Örnek vermek gerekirse, videonuzun içeriği GTA 5 video inceleme ise, dosya adı da "gta-5-video-inceleme.mov" şeklinde olmalıdır.
Doğru başlık sizi muhteşem gösterir
"Bildiğim bütün kelimeleri yzacağım, üçgen, Amerika, megafon, göbek deliği"
Optimizasyon konusunda hiçbir şey bilmiyorsanız dahi iyi bir başlık her zaman hayat kurtarır. Yüklediğiniz videoların fazla izlenmesinin şans ile alakası yoktur, bu tamamen sizin başarınızdır. İçeriğinizi ne kadar ilgi çekici hale getirirseniz o kadar iyi olacaktır. Videoları yüklerken dikkat çekici bir başlık kullanacağız, kuralımız bu. Dikkat çekici başlığı daha değerli kılan unsur ise "call to action" dır. Bu nedir? Basit bir tabirle insanları harekete geçirmektir. Videolarınızda "yeni" veya "resmi" gibi kalıpları kullanmaktan kaçınmayın. İnsanların bu tarz kelimelere evrimsel olarak duyduğu bir güven var.
Yanlış Örnek: "Kıymalı Pide Tarifi"
Doğru Örnek: "Yeni Tarif: Kolay ve Lezzetli Kıymalı Pide Tarifi"
Mobil trafik giderek artıyor, sen bir şey yapmayacak mısın?
Akıllı telefonlar sadece video izlemeye yaramıyor, önemli bir pazarlama aracı haline geldi. Eğer iyi bir YouTube kanalı sahibi olacaksanız mobil trafiğe de özen göstermelisiniz. Bugün araştırmalar gösteriyor ki kullanıcıların yüzde 35'i tamamen mobil platforma kaydı ve maksimum video izleme süresi de 40 dakika oldu. Dolayısıyla mobil optimizasyona da dikkat etmelisiniz. Telefonunuzu elinize alın ve videoları teker teker izleyin (kendi videolarınız da dahil). Objektif olun, görüntü net ve kolayca diğer videolar arasından ayırt edilebiliyorsa doğru yoldasınız demektir.
İyi bir açıklama fark yaratır
Yazı yazmamak için video yüklüyoruz, neden eziyet ediyorsun? dediğinizi duyar gibiyim. Biliyorum, istediğiniz son şey bu ama bu adımı kaçırmamalısınız. Videonuzun SEO potansiyelini öldürmeyin. (Ne demiştik YouTube için!) Anahtar kelimeleri doğru kullandığınız ve harika cümlelerle süslediğiniz açıklama kısmı sizi çok değerli kılacak. Hem kanalınıza abone çekmek için bundan daha iyi bir yöntem mi var?
Dil biliyorsanız altyazı da ekleyin, evrensel olun
Eğer vizyon sahibiyseniz bu maddeyi mutlaka gerçekleştirmelisiniz. Kişisel kanalınız için değil ama önemli bir proje gerçekleştirdiğinizi varsayalım. Projenizin evrensel bir konuma ulaşması için Türkçe'nin yanında bir de İngilizce altyazı fena olmazdı. Ayrıca bu yaptığınız işe gösterdiğiniz önemi de gösterir. Bir örnek vereyim, Steve Jobs'ın bir üniversitede yaptığı konuşma vardı, hatırladınız mı? O video altyazılı olduğu için bu kadar çok izlendi. Kendinize lütfen sorun, altyazı olmasaydı yine de izler miydiniz?
Çok değil, yeteri kadar etiket
Etiket denildiğinde ortalığı karıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Çok değil, yeterli sayıda etiket kullanacağız. Etiketlerin temeli önemli olan anahtar kelimeleri kullanmaktır. Videonuz ve içeriği hakkında önemli olan anahtar kelimeleri etiket yapın, kanalınızın adını ve ilgili kategori başlığını da ekleyebilirsiniz.
Optimal uzunluğu anlayın ve aşmamaya çalışın
YouTube Analytics size bu konuda fazlasıyla yardımcı olacaktır. İsterseniz 1000 tane video yüklemiş olun, onların ortalama izlenme süresi her şeyi açıklayacaktır. Dolayısıyla videolarınızın ortalama ne kadar izlendiğini hesaba katarak, tüm içeriklerinizi o uzunlukta tutmaya çalışın. Bu noktada en popüler videolara bakmanızı öneririm, izleyiciler genellikle kısa videoları tercih eder. Siz bir konuya yüzeysel mi yaklaşıyorsunuz, daha derin anlatanını bulup ona yönlendirebilirsiniz. Sizin videolarınız daha fazla izlenecektir, günümüzün şartları düşünüldüğünde buna yüzde 90 "eminim" diyebilirim.
Ek açıklamaları unutmayın
Ek açıklama ne diyecek olursanız kısaca özetleyeyim. Video yükledikten sonra karşınıza gelen kontrol panelinde "Ek Açıklamalar" sekmesini göreceksiniz. Oraya geldikten sonra videonuzun istediğiniz yerine konuşma balonu, spot ışığı, etiket veya not ekleyebilirsiniz. Bunlara bağlantı verip size ait olan diğer videolara da yönlendirebilirsiniz.
İçindeki fenomeni ortaya çıkarmak istediğinizde umarım bu yazılanların size fazdası olur. Kolaylıklar!
YORUMLAR