Yılbaşında, Birine Hediye Etmek İstemeyeceğiniz 7 Anlamsız Teknolojik Ürün

Yılbaşında sevdiklerimizi hediyelerle mutlu ediyoruz ancak bazen doğru hediye seçimleri yapmak zor olabiliyor. Özellikle teknoloji düşkünü bir yakınınıza bir hediye alabilmek için soğuk terler döktüğümüz anlar olabiliyor. Bazı ürünlere neden “hediye” yak

Yılbaşında, Birine Hediye Etmek İstemeyeceğiniz 7 Anlamsız Teknolojik Ürün

Yılbaşında sevdiklerimizi hediyelerle mutlu ediyoruz ancak bazen doğru hediye seçimleri yapmak zor olabiliyor. Özellikle teknoloji düşkünü bir yakınınıza bir hediye alabilmek için soğuk terler döktüğümüz anlar olabiliyor. Bazı ürünlere neden “hediye” yakıştırması yapıldığı ise tamamen muamma. Yanından geçseniz bakmayacağınız, bedava verseler almayacağınız bu ürünler, hele bir de garip teknolojilerle donatılmışsa insan hayatın anlamını sorguluyor.

 Ancak tüm bu olumsuzluklarına rağmen bu tip ürünler var ve dükkanlarda yeni sahiplerini bekliyorlar. “Her kör satıcının bir kör alıcısı vardır” lafını unutmuyor ve şimdi sizi dünyanın en faydasız 7 teknolojik ürünüyle baş başa bırakıyoruz.

Akıllı Kemer

2016 yılında her cihazın bir şekilde birbiri ile bağlantılı olması bize dayatılıyor. IoT adı verilen bu teknolojinin aslında kemerlerle tokalarla falan bir alakası olmasa da maalesef 50-60 dolara “bağlantılı kemer” satın alabilme şansımız var. Peki, bu kemeri aldık da nereye bağlayacağız diye falan soruyorsanız, efendim şöyle; ne kadar kilo almışsınız ne kadar yağ yakmışsınız bunları falan hep bu kemer sayesinde telefonunuzdan öğrenebiliyorsunuz. Adamı bir şeyler yerken paranoyak eder bu kemer, başka bir işe yaramaz.

Akıllı  Ayakkabı Tabanı

CES 2016’da tanıtılan bu ürün neden dijital, haydi onu geçtim neden akılı anlayan beri gelsin. Bluetooth ile çalışan bu ayakkabı tabanı eğer spor yapıyorsanız spor performansını ölçüyor ama bunu 200 dolarlık fiyatıyla yapıyor olması insana akıl mantık sorgulatıyor. Üstelik şarj etmesi yaklaşık 3 saat süren ve sadece koşu ayakkabılarının içinde duracak olan bu ürüne neden bu kadar para dökeyim. Bari soğuk havalarda ayaklarımızı falan ısıt değil mi ama? Tamamen boş iş!

Köpek Egzersiz Kiti

Hayvanları seviyoruz tamam, onlar bizim en iyi dostumuz ama bu duygularımızı suiistimal eden uyanık mucitlerden de fenalık geldi. Bir köpek egzersiz kiti olan FitBark, köpeğinizin de sizin kadar fit olabilmesi için onu dolaştırırken ne kadar adım attığını falan hesaplıyor. Telefonunuzla eşleşen FitBark bir tasma aslında ve köpeğinizin boynuna asılarak hayvanın yaptığı her nevi sportif hareketi kontrol ediyor, bunu sizinle paylaşıyor olması zamanla rahatsız edici olmaya başlıyor.  İkide bir cep telefonunuza abuk subuk mesajlar ve istatistikler gönderen bu cihazı, köpek seven birine alsanız bile bir hafta sonra kafanıza atabilir.

Hoverboard

Patlayan elektronik aletler listesinde Samsung Galaxy Note 7’den sonra liste başında bulunan hoverboard’lar aslında eğlenceli cihazlar. Havayollarında kargo yasaklı oyuncaklar arasındalar. Özellikle Çin yapımı batarya setleri kullanan hoverboarlar patlama olasılığına karşı tercih edilmemesi gereken hediyeler arasında yer alıyor.

Akıllı Su Termosları

Sadece su taşıyabileceğiniz bir termosa 55 dolar ödemek de neyin nesi? Sonuçta ne zaman su içmek istediğinizi zaten bilirsiniz, hadi siz erteleseniz metabolizmanız sizi bir şekilde uyarıyor zaten. Bunu bir termostan öğrenecek değiliz. Üstelik bu paraya satın alınması muhtemel birçok kaliteli hediye bulmak mümkünken.

Fırın Botu

Bazı mutfak gereçlerini hediye etmek gerçekten mutfakta işleri kolaylaştırıyorsa sevinçle karşılanır. Ancak mutfak işlerinden zerre kadar haberiniz yoksa riskli olabiliyor. Üstelik “bu ürün son teknoloji” diyerek tuzağa düşer de aldığınız cihazın neye yaradığını siz de bilmezseniz trajikomik bir son sizi bekliyor olabilir. 129 dolar vererek bir fırın botu almak ne kadar akıllıca olabilir. Neredeyse bir fırın fiyatı yahu! Bu fırın botu fırınların tellerinde biriken yağ ve pislikleri temizliyor ama bunu yapan 10 TL’lik fırın temizle fırçaları da var.

Ucube USB Cihazlar

Yapmayın sakın, sevdiklerinize USB ile çalışan mini buzdolapları, kalem tıraşlar, masa lambaları ya da rüzgar fanları falan almayın. İnternette gezinirken hemen her hediyelik eşya alışveriş web sitesinde nedense bir anda çekici bulduğumuz bu USB zamazingolar, zamanla çöp oluyorlar. Bir USB portunu bu tür ucube hediyelerle meşgul etmek bile yeterince anlamsızken durumu bu porta acayip şeyler takarak abartmamak lazım.

Teknolojik hediye almanın püf noktaları

Sevdiklerinizin teknolojik bir ürüne ihtiyaç duyup duymadığını kestirmeye çalışmak oldukça zor. Bu yüzden boş atıp dolu tutmaya çalışmayın, ihtiyaçlarını çaktırmadan sorgulayın. Oynak döviz kurları yüzünden fiyat riskini de göze almak zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden teknolojik hediyeler her zaman risk taşıyorlar. Hem vereceğiniz paranın hakkını hem de gerçekten bir işe yaramasını istiyorsanız biraz gözlem yapmanızda fayda var.