Windows 10 Kasım ayı güncellemesi geçtiğimiz gün masaüstü ve tablet kullanıcıları için yayınlandı ve gelen yeniliklere baktığımızda Cumulative Update etiketiyle ardı ardına yayınlanan güncellemelerden sonra ilk büyük güncelleme diyebiliriz. İşletim sistemine getirilen yeniliklerin geliştiricilerden çok son kullanıcıya yönelik olması ise harika. Biz de bu yenilikler arasında en çok hoşumuza gidenleri bir araya toplayalım dedik.
Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi Windows 10’u Insider programına katılan kullanıcılardan biri olarak ilk çıktığı zamanlardan bu yana kullanıyorum ve Windows’un geçmişini düşündüğümüzde önizleme sürümünün bile çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki de yepyneni işletim sistemine adapte olmakta zorlanan şirketler oldu ancak bu şirketler de artık Windows 10 için hazırladıkları özel güncellemelerini sundular. Şu anda işletim sistemi tamamen sorunsuz diyemeyiz ancak Microsoft’un ilk final sürümünden bu yana çok yol kattettiğini de söylemek gerek. Final sürümünden sonra birçok güncelleme alan işletim sistemi Kasım ayında geçtiğimiz gün ilk büyük güncellemeyle birçok yetenek kazandı. Şimdi dilerseniz yeni özelliklere fazla detaya inmeden göz atalım:
Açılış Hızı Şaşırtıyor:
Windows 10 Kasım ayı güncellemesini aldığınızda ilk fark edeceğiniz yenilik açılış hızı olacak. Performansda büyük iyileştirme yapıldığını gerçekten hissediyorsunuz. Microsoft’un belirttiğine göre Windows 10 şu anda Windows 7’den yüzde 30 daha hızlı açılıyor. Yeni PC sahibi iseniz zaten PC’niz uçtuğundan açılış farkını anlamanız biraz zor olabilir ancak orta – düşük seviye bir PC kullanıcısı iseniz son kullanıcı olarak fark etmemeniz mümkün değil.
Microsoft Edge'in Yeni Yetenekleri:
Windows 10 PC’nizde Google Chrome’un pabucunu dama atıp Microsoft Edge’i kullanıyor musunuz bilmiyorum ama Edge’de işe yarar yenilikler var. Varsayılan tarayıcı konumunda olduğundan değişimden ilk etkilenen yazılımlardan biri olan Edge’in yeni sürümünde artık parolalarınızı, favorilerinizi ve okuma listenizi cihazlarınız arasında senkronize edebiliyorsunuz. Ayrıca sekmelerin üzerine geldiğinizde sayfayı açmadan önizleme yapabiliyorsunuz. Çalışırken sekmeleri çoşturuyorsanız hızlıca hangi sekmede hangi sayfa açık tıklamadan görebiliyorsunuz. Yeni sürümde videolarınızı doğrudan Miracast veya DLNA cihazlarınıza yansıtma şansına da sahipsiniz. Bu özelliğin doğrudan karşılama ekranındaki seçenekler arasına konulması da güzel düşünülmüş.
Skype - Mesajlaşma Uygulaması Bir Arada:
Arkadaşlarınızla, iş arkadaşlarınızla, ailenizle anlık yazılı ve görüntülü sohbetler gerçekleştirmek için Skype’ı tercih ediyorsanız artık Skype’ın masaüstü sürümüne ihtiyacınız yok. Windows 10’un kendi mesajlaşma uygulamasına Skype entegrasyonu sağlanmış. Henüz önizleme sürümünde olduğundan eksikllikler gözünüze çarpabilir ancak kullanılmayacak kadar da değil. Yeni mesajlaşma uygulamasında telefonlarda olduğu gibi bildirimlerde hızlı yanıtlama seçenekleri çıkıyor. Böylelikle uygulamayı açmadan doğrudan bildirim üzerinden yanıtlayabiliyorsunuz.
Otomatik Yerleştirme:
Windows 10’un snap özelliğini kullanıyor musunuz bilmiyorum ancak bu özelliğe ufak dokunuş yapılmış. Artık yan yana iki uygulama, pencere açtığınızda pencereleri boyutlandırmayla uğraşmak yerine basitçe ortaya bırakmanız kafi oluyor. Yeniden boyutlandırma işini Windows kendi yapıyor. Bu özellik önceden sadece tablet modda iken çalışıyordu.
Tablet Modunda İyileştirmeler:
Sol köşeden kaydırma hareketiyle yerleştlrilmiş pencereyi kolaylıkla değiştirebiliyorduk. Yapabiliyorduk diyorum çünkü bu özellik Windows 8’de mevcut iken Windows 10’da esrarengiz şekilde kaldırılmıştı. Kullanıcılar bu özelliği geri çok istemiş olacaklar ki Microsoft, yeni güncellemede geri getirmiş. Ayrıca düğmeleri aramadan sadece aşağı kaydırma yaparak uygulamayı kapatma da geri gelmiş. Tablet modda yapılan iyileştirmeleri beğendik.
Renkli Pencereler:
Windows 10’un Windows 8’den daha iyi göründüğü herkesce kabul edildi ancak kişiselleştirmeye önem veren kullanıcılar için uygulama başlıklarının istenilen renge ayarlanamaması eksiği vardı. Yeni güncellemeyle bu eksik te giderilmiş. Artık Kişiselleştirme – Renkler menüsünden kendi zevkinize göre ayarlama yapabiliyorsunuz.
Daha Geniş Başlat Menüsü:
Uygulama sayınız oldukça fazlaysa başlangıç menüsünde oluşturduğunuz gruplara ekstra bir sütun daha ekleyebiliyorsunuz. Bu da grup başı dört orta büyüklükte veya iki büyük canlı kutucuk demek. Ayrıca en fazla uygulama limiti 512 kutucuktan 2048’e yükseltilmiş. Binlerce uygulamanın olduğu, olabildiğince geniş ve yayvan bir Başlat Menüsü elde etme şansına sahipsiniz.
Yeni Stil Sağ Tık Menüleri:
İşlemlerimizi hızlandıran sağ tık menülerinin boyutlarını artık ayarlayabiliyoruz. Masaüstünde sağ tıkladığımızda çıkan menü ve Başlat Menüsünden eriştiğimiz Aç/Kapanın da menüsü elden geçirilmiş.
Bellek Yöneticisi (Az Bellek Çok İş):
Windows 10’un yeni bellek yöneticisi kullanılmayan sayfaları diske yazmak yerine sıkıştırıyor. Pratikte bu her işlem başı bellekten daha az tüketilmesi ve performansın artması anlamına geliyor. Özellikle az RAM’e sahip bir bilgisayarınız varsa yeni güncellemeyle kazandırılan bellek yöneticisi iyi ki gelmiş diyeceksiniz.
Windows İçinde Windows (İç İçe Sanallaştırma):
Windows 10’un yeni güncellemesiyle gelen iç içe sanallaştırma (nested virtualization) özelliği sayesinde Windows 10 içinde Windows 10 çalıştırmanız mümkün. Örneğin; Windows 10’un final sürümüne sahipsiniz. Insider kullanıcılarına sunulan en yeni sürümü denemek istiyorsunuz anca çeşitli sorunlarla karşılacağınızı bildiğinizden yüklemekten çekiniyorsunuz. Bu özellik sayesinde tek bilgisayarda üç farklı sanal makine çalıştırabiliyorsunuz. Henüz deneme aşamasında ve sadece Hyper-V ile çalıştığı Microsoft tarafından paylaşıldı bilgisini de ekliyim.
Not: Windows 10 Kasım güncellemesini Windows Update ile alamazsanız, aşağıdaki bağlantıdan medya oluşturma aracını indirip Kasım güncellemesini içeren ISO dosyasıyla kurulum yaparak yeni özellikleri deneyimleyebilirsiniz:
YORUMLAR