Akıllı telefon pazarında en çok kullanılan işletim sistemi olan Android ile birlikte hayatımıza giren terimleri ve anlamlarını, meraklı Android kullanıcıları için bir araya getirdik.
Android işletim sisteminin hayatımıza girip, popüler olmasıyla birlikte pek çok teknik terim de beraberinde geldi. Özellikle telefonunu kurcalamayı seven kişilerin karşılaşabileceği bu terimlerin ne anlama geldiğini herkesin anlayabileceği bir dilde anlatmaya çalıştık.
Root: Telefonunuzu ilk satın aldığınızda üretici firmanın düzenlediği ayarlar ile birlikte kullanmak durumundasınız. Android’i rootlayarak telefonunuzun tüm yönetici yetkilerine sahip olarak, çeşitli ayarlarını istediğiniz gibi düzenleyebiliyor ve kullanım alanını oldukça genişletebiliyorsunuz. Ve hatta rootlu cihazlar için geliştirilen uygulamalardan da faydalanabiliyorsunuz.
ClockWorkMod (CWM): Telefonunuzu rootladıktan sonra yeni ROM yükleme, yedekleme gibi işlemleri yapmanızı sağlayan bir yazılımdır. Telefonunuz kapalıyken ses açma+home+ güç tuşuna basarak ulaşılabilir. (Tuşlar modellere göre değişkenlik gösterebilir.)
Custom ROM: Bağımsız geliştiriciler tarafından üretilen ve kullanıcıların cihazlarını kendi istedikleri gibi kullanabilmesi için ayarlanmış işletim sistemidir. Örnek olarak CyanogenMod, AOKP gibi ROM’ları gösterebiliriz.
Stock ROM: Cihazınızı ilk satın aldığınızda halihazırda yüklü olan işletim sistemidir. Cihazın üreticileri tarafından geliştirilmiştir.
Firmware: Cihazınız üzerindeki yazılım sistemine verilen addır.
Kernel: Cihazınızın yazılım ve donanımı arasındaki bağlantıyı kuran ve çeşitli komut ve ayarları donanıma ileten yapıdır.
Bootloader: Üretici firma kullanıcıların cihaz üzerinde ayarlarını değiştirmesini istemediklerinden dolayı Bootloader bölümünü kilitli bir şekilde sunarlar. Cihazınız kapalıyken ses kısma+home+güç tuşlarına basarak ulaştığınız ekranda cihazınızı bilgisayara bağladığınızda, telefonunuzdaki boot ve image dosyalarını görebiliyorsanız bu kilidin açık olduğundan emin olabilirsiniz.
Recovery Mod: Cihazınızda oluşabilecek aksiliklerde kullanabileceğiniz, içerisinde fabrika ayarlarına dönme, yedekleme, firmware ya da ROM yükleme gibi alanlar bulunan bölümdür. Telefon kapalıyken ses açma+home+güç tuşuna birlikte basarak erişebilirsiniz.
Download Mod: Cihazınıza yeni firmware, kernel ya da ROM yüklemek için kullanabileceğiniz bölümdür. Cihazlara göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle ses kısma+home tuşu+ güç tuşuna birlikte basılarak ulaşılır.
Custom Binary Counter: Cihazınızı ilk satın aldığınızda bu sayaç sıfırdır. Her firmware, Custom ROM ve kernel yüklediğinizde birer birer artan sayaçtır.
Brick: Telefonunuz hiç açılmıyor ve bilgisayara bağlandığınızda bile herhangi bir tepi vermiyorsa bu duruma brick adı verilir. Yani Türkçe karşılığı olarak tuğla gibi olma durumudur. Genellikle bilinçsiz ROM yükleme işleminden sonra karşılaşılan can sıkıcı bir durumdur. İki farklı çeşidi bulunur; Soft Brick ve Full Brick. Eğer şanslıysanız ve cihazınız Soft Brick olmuşsa, bu durum geri düzeltilebilir. Ama Full Brick durumuyla karşı karşıya kaldıysanız yapacağınız bir şey kalmamış demektir. Yetkili servisten yardım isteyebilirsiniz.
Jig: Brick olan cihazınızı Download Mod’a geçirmeye yarayan bir aparattır. Yukarıda bahsettiğimiz Custom Binary Counter’ı sıfırlayan bu işlem sonrasında, cihazınızı garanti dahilinde yetkili serviste tamir ettirebilirsiniz. Ürünü yurtdışında faaliyet gösteren web sitelerinden bulabilirsiniz. Ya da elektronik bilginiz varsa internette nasıl yapılacağına dair videoları izleyebilirsiniz.
Wipe Data / Factory Reset: Recovery Mod’da yer alan bu işlev, cihazınızdaki SD kart haricinde her şeyi sıfırlar ve fabrika ayarlarına döndürür.
Wipe Cache Partition: Yine Recovery Mod’da yer alan bu işlev ise kurulumlar esnasındaki geçici dosyaları temizler. Bu işlev kullanıcı verilerine etki etmez.
Wipe Dalvik Cache: Bu özellik de uygulama artıklarını temizlemek için kullandığımız bir seçenektir. Yeni ROM yükledikten sonra mutlaka kullanmanızı öneririm.
Non-Wipe: Android işletim sisteminde cihazların sistem ayarları ve kullanıcı verilerinde değişiklik yapmayan yazılımlar için kullanılır.
SuperUser (SU): İşletim sistemi üzerindeki tüm dosya ve klasörlerde işlem yapmak için yetkili olan kullanıcı grubuna verilen addır. Bu uygulamayı sadece rootlu cihazlarınızda kullanabilirsiniz.
Baseband: Cihazınızda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen bir donanım parçasıdır.
Internal SD: Cihazın kendi depolama alanına verilen isimdir.
External SD: Harici olarak takılan hafıza kartına verilen isimdir.
OTG (USB On The Go): USB OTG kablolarını kullanarak Android cihazlarınıza USB Bellek, fare, klavye gibi donanımları bağlayabileceğiniz bir aparattır. Telefon aksesuarları satan mağazalarda uygun fiyatlar ile sahip olabilirsiniz.
BusyBox: Pek çok Linux komutunu sistem üzerinde çalıştırmaya yarayan bir yazılımdır. Stock ROM’lar üzerinde bulunmayan bu uygulama, çeşitli Custom ROM’larda önyüklü olarak gelmektedir.
LTE: 3G teknolojisinin devamı niteliğinde olan 4G’ye verilen isimdir. Açılımı ise Long-Term Evolution şeklindedir. LTE teknolojisiyle şu anda mevcut olan en yüksek indirme hızı olan 6 MBPS, 100 MBPS’lere kadar ulaşacaktır. Ülkemizde LTE destekli cihazlar var olsa da, henüz bu teknoloji için gereken altyapı muhtemelen önümüzdeki yıldan itibaren kullanılmaya başlanacak.
Sizler için bir araya getirdiğimiz Android terimlerini elimizden geldiğince anlatmaya çalıştık. Sizin de bu listeye eklemek istediğiniz ya da yaptığımız açıklamalardan düzenlemek istediğiniz terimleri bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz. Hoşça kalın!