Yeni Android Kullanıcıları için Gerekli Uygulamalar

Yeni bir akıllı telefon satın almak her zaman heyecan verici bir duygudur ve hemen yeni telefonunuzu paketinden çıkararak kullanmaya başlamak, içerisinde yer alan uygulamaları karıştırmak isterseniz. Eğer satın aldığınız akıllı telefon Android işletim si

Can Çevrim -

Yeni bir akıllı telefon satın almak her zaman heyecan verici bir duygudur ve hemen yeni telefonunuzu paketinden çıkararak kullanmaya başlamak, içerisinde yer alan uygulamaları karıştırmak isterseniz. Eğer satın aldığınız akıllı telefon Android işletim sistemine sahip bir cihazsa bu noktada muhtemelen içerisinde yer alan uygulamalar size yetersiz gelecektir. Tabii telefonunuz daha önceden özelleştirilmiş üçüncü parti bir cihaz değilse.

Android işletim sistemini ilk kez kullanan bir kullanıcı olduğunuzu ve cihazınız üzerinde hiçbir uygulama yüklü olmadığını varsayalım.

Peki bu durumda "Android işletim sistemine sahip akıllı telefonum üzerine hangi uygulamaları yüklemeliyim?" diye hiç düşündünüz mü? Eğer aklınıza böyle bir soru geldiyse merak etmeyin çünkü bu yazımda Android cihaz sahipleri için farklı kategoriler altında kullanabilecekleri uygulamaları listeleyeceğim.

Gelin hep birlikte Android cihazlarımız üzerinde kullanabileceğimiz farklı kategoriler altında yer alan gerekli uygulamalara sırasıyla göz atalım.

Google Uygulamaları:

Eğer bir Android cihaz sahibiyseniz, Google ekosistemi içerisine dalmamak sizin için emin olun ki çok zor hatta imkansız olacaktır. Tabii ileri seviye bir kullanıcıysanız ve kendinize özel bir ROM kullanmıyorsanız.

Bu noktada Google tarafından geliştirilen neredeyse tüm uygulamalar gerçekten çok kullanışlıdır ve bana göre mutlaka tüm Android cihazlar üzerinde yer almaları gerekmektedir.

Aşağıda Google tarafından kullanıcılar için hazırlanan tüm kullanışlı uygulamalara yer vermeye çalışacağım. Eğer kendinize ait bir Google hesabınız (örneğin Gmail hesabı) varsa ve bu hesabı düzenli olarak kullanıyorsanız, listede yer alan tüm uygulamaların fazlasıyla işinize yarayacağına emin olabilirsiniz. Google uygulamalarının bana göre en güzel ve çekici olan yanıysa tüm cihazlar üzerinde senkronize olarak kullanabiliyor olmanız. Örneğin kendi kullanıcı hesabınız üzerinden Google Haritalar servisini kullanarak aramış olduğunuz yer sonuçları, Android cihazınız üzerinde kullanmakta olduğunuz Google Haritalar üzerinde de görüntülenmektedir.

Chrome - Android 4.0 ve sonrasında varsayılan tarayıcı olarak gelmektedir.

Gmail - Google'ın E-Posta servisi

Google+ - Google'ın sosyal ağı

Google Haritalar - Google'ın navigasyon ve lokasyon servisi.

Google Translate - Google'ın çeviri servisi.

Hangouts - Google'ın sesli ve görüntülü sohbet servisi.

Sosyal Ağlar:

Eğer bir akıllı telefon veya tablet sahibiyseniz, diğer kullanıcılar gibi sizlerin de mutlaka sosyal medya hesaplarınıza telefonunuz veya tabletiniz üzerinden ulaşabilmeniz büyük bir önem taşımaktadır. Öyle ki günümüzde birçok insan için iletişim denildiği zaman ilk akla gelen şeyler arasında sosyal ağlar gelmektedir. Facebook ve Twitter dışında kullanabileceğiniz alternatifler olsa da bu uygulamaların birçoğu belirli bölgelere özel olarak hazırlanmıştır. Bu yüzden birçok arkadaşınız kullanmakta olduğu sosyal ağlar olan Twitter ve Facebook uygulamalarının akıllı telefonunuz veya tabletiniz üzerinde yer alması sizin için yeterli olacaktır.

Facebook - Dünya üzerinde yer alan en popüler sosyal ağ.

Twitter - Facebook'un ardından dünya'nın en popüler ikinci sosyal ağı.

Fotoğraf ve Video:

Satın almış olduğunuz Android cihazlarınızla birlikte varsayılan olarak gelen kamera uygulaması yeni başlayan kullanıcılar için muhtemelen yeterli olacaktır ama sizler, fotoğraflarınız üzerine uygulaayabileceğiniz farklı efektler ve fotoğraflarınız için kullanabileceğiniz özelleştirme seçenekleri arıyorsanız, ihtiyacınızı karşılamak için farklı uygulamalara yönelmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Şu an Android üzerinde kullanılmakta olan en popüler fotoğraf uygulaması şüphesiz ki Instagram'dır ama özellikle Asya kıtasında popüler olan Line Camera da Instagram'a iyi bir alternatiftir.

Android fotoğraf kategorisi altında yer alan uygulamalar sadece Instagram ve Line Camera'yla sınırlı değildir ve piyasada kullanabileceğiniz neredeyse binlerce fotoğraf uygulaması bulunmaktadır. Size en uygun olanı bulabilmek için deneme yanılma yolunu tercih etmek en mantıklı çözüm olacaktır.

Fotoğraf uygulamaları dışında, Vine ve Snapchat gibi popüler video uygulamaları da bulunmaktadır. Fotoğraf kategorisi altında olduğu gibi Google Play video kategorisi altında da denemeniz gereken birçok video uygulaması yer almaktadır. Ayrıca viral videoları izlemek için mutlaka cihazlarınız üzerinde yer alması gereken popüler uygulamalardan birisi de Youtube'dur.

Instagram - Fotoğraf filtreleme ve paylaşma uygulaması.

Line Camera - Fotoğraf düzenleme ve etiketleme uygulaması.

Snapchat - 10 saniyelik videolar çekebileceğiniz ve paylaşabileceğiniz uygulama.

Vine - Twitter tarafından hazırlanan ve 6 saniyelik videolar çekerek paylaşmanıza olanak sağlayan popüler uygulama.

Youtube - Milyarlarca saat video sizleri bekliyor.

Verimlilik:

Bilgisayarlara nazaran mobil cihazlar üzerinde aynı derecede üretken olmak gerçekten zor olsa da diğer hesaplarınız üzerinde yer alan önemli dosyalara ve bilgilere kolayca ulaşabilmek gerçekten güzel. Tüm bilgilerinizi güncel tutmak ve bulut servisleri aracılığıyla senkronize etmek için kullanabileceğiniz birçok verimlilik uygulaması Google Play üzerinde yer almaktadır.

Box - Bulut yedekleme ve senkronizasyon servisi

Dropbox - Popüler bulut yedekleme ve senkronizasyon servisi

Evernote - Popüler not alma uygulaması

Feedly - Google Reader alternatifi

Google Takvim - Etkinlikleriniz ve randevularınız için takvim/ajanda uygulaması.

Google Drive - Google'ın bulut yedekleme ve senkronizasyon servisi

İletişim:

Günümüzde neredeyse SMS'i öldürdü diyebileceğimiz mesajlaşma uygulamaları, akıllı telefon veya tablet sahibi tüm kullanıcılar tarafından en çok kullanılan uygulamalar arasında yer alıyor. Bazı uygulamalar hem sohbet hem de görüntülü konuşma özelliklerini aynı anda kullanıcılara sunmanın dışında Wi-Fi üzerinden ücretsiz aramalara da izin vermekte.

Hal böyle olunca arkadaşlarımızla ve sevdiklerimizle iletişim kurmanın en ekonomik, hızlı ve zahmetsiz yolu doğal olarak mesajlaşma uygulamalarından geçiyor.

Facebook Messenger - Facebook'un resmi mesajlaşma uygulaması

KakaoTalk - Güney Kore'nin en popüler mesajlaşma ve sohbet uygulaması.

Line - Japon'yanın en popüler mesajlaşma ve sohbet uygulaması.

Skype - Microsoft'un tüm platformlar üzerinde kullanılan sesli ve görüntülü sohbet uygulaması.

Tango - Ücretsiz sohbet ve videolu arama uygulaması

Viber - Sesli ve videolu görüşme uygulaması.

WhatsApp - Avrupa'nın en popüler ücretsiz mesajlaşma uygulaması

Diğer Gerekli Uygulamalar:

Eğer Android konusunda deneyimli bir kullanıcı değilseniz, cihazınızın ince ayarlarına ulaşabileceğiniz bir uygulamaya ihtiyacınız olacağını pek sanmıyorum ama cihazınız üzerinde yer alan depolama alanına erişebilmeniz gerçekten önemlidir. Ayrıca mobil cihazınızın güvenliğini sağlamak için kullanabileceğiniz uygulamalara da ihtiyacınız olabilir.

Astro File Manager - Dosya yöneticisi ve yedekleme uygulaması

Barcode Scanner - QR kod ve barkod okuma uygulaması

Helium - Yedekleme/senkronizasyon ve kullanıcı verileri görüntüleme uygulaması

 Tiny Flashlight + LED - El feneri uygulaması

SoundHound - Çalan şarkıları bulma uygulaması

avast! Mobile Security - Antivirüs ve güvenlik uygulaması

Yukarıda sizler için farklı kategoriler altında listelemiş olduğum Android uygulamalarından hangilerini kullanıp kullanmayacağınıza karar vermek tamamen sizin seçiminiz olsa da yukarıda adı geçen tüm uygulamaları teker teker cihazlarınız üzerine kurmanızı ve denemenizi tavsiye ederim.

Tüm bunların dışında Android'in en güzel yanlarından birisi de kullanıcıların mevcut işletim sistemi üzerinde özelleştirme seçeneklerine sahip olmasıdır. Sonuç olarak piyasada birçok popüler uygulama yer almakta ama bu uygulamaları kimi kullanıcılar beğenerek kullanırken kimisi de beğenmeyerek kullanmayı tercih etmemektedir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta arkadaşlarınızın hangi iletişim uygulamalarını kullandığını öğrenmek olabilir. Çünkü arkadaşlarınızla iletişiminizi büyük oranda akıllı telefonunuz üzerinde kullandığınız mesajlaşma uygulaması aracılığıyla gerçekleştireceksiniz.

Eğer bir kez Android ekosistemine giriş yaptıysanız, cihazınız üzerinde yer alması gereken tüm uygulamalara bir anda karar vermek zor olabilir ve doğru uygulamaların cihazınız üzerinde tam anlamıyla yer alması uzun sürebilir ama deneme yanılma yöntemiyle cihazınız üzerine kuracağınız uygulamalar bir yerden sonra son bulacaktır ve emin olun ki buna değecektir.

Benzer İçerikler

YORUMLAR